Waarom de media, geobsedeerd door ‘fake news’, niet berichten over terreuraanslagen tegen Israël

De media, geobsedeerd door ‘nepnieuws’ (fake news), berichten niet over terroristische aanslagen in Israël die de agenda van het portretteren van Israël als de ‘agressor’ en de Arabieren als ‘slachtoffers’ bevorderen.

Israël zit middenin een terreurgolf waar maar weinig mensen buiten Israël van weten, omdat de internationale media daar niet over berichten. Hoewel het in Israël zelden wordt beschreven, is de terreurgolf al negenentwintig maanden aan de gang – van september 2015 tot op heden. In januari 2018 waren er volgens de laatste cijfers van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in totaal 332 terroristische incidenten, resulterend in één moord en 16 gewonden. De incidenten omvatten 2 steekpartijen / pogingen tot steekpartijen; 2 schietincidenten; 1 aanval met auto; 4 bermbommen; 251 aanvallen met stenen en 45  met molotovcocktails (brandbommen).

De meeste van de reguliere media, die voortdurend geobsedeerd zijn over ‘nepnieuws’, rapporteren geen van deze terroristische aanslagen, wat ironisch is, omdat niets mogelijk nepper kan zijn dan het opzettelijk nalaten van dergelijk nieuws te melden. Vooral omdat de omissie alleen gebeurt om de specifieke en verraderlijke agenda van het afbeelden van Israël als de ‘agressor’ en de Arabieren als eeuwige ‘onderdrukte slachtoffers’ te bevorderen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn sinds 13 september 2015 62 onschuldige mensen gedood bij terroristische aanvallen en 899 mensen gewond geraakt. Er zijn 192 steekaanvallen en 139 gepoogde steekpartijen geweest; 173 schietincidenten en 61 aanvallen met voertuigen. Daarnaast doen zich bijna dagelijks rellen en andere soorten aanvallen voor: stenengooien (6481), berm- en pijnbommen (187) en Molotov-cocktails / granaten (1320).

Verder heeft Hamas & Co. in het zuiden ontelbare raketten en mortiergranaten gelanceerd op Israël vanuit Gaza, waarvan er 64 in Israël zijn ingeslagen. In 2017 werden 54 terroristische aanslagen met succes uitgevoerd, terwijl 400 terreuraanslagen, waaronder 13 zelfmoordaanslagen en 8 ontvoeringen, evenals 1.100 potentiële aanvallen van zogeheten lone-wolves werden voorkomen.

Ondertussen doen organisaties alsof ze zich druk maken om ‘mensenrechten’ (zeer selectieve mensenrechten, zij omvatten niet de mensenrechten van Israëlische Joden) zoals Amnesty International, geobsedeerd door het lot van professionele terroristen zoals Ahed Tamimi, die voor de kost IDF-soldaten  provoceert en terroriseert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een cruciaal nieuwsbericht niet werd gemeld door de meeste nieuwsorganisaties, namelijk dat de officiële PA-krant Al-Hayat Al-Jadida – vertaald door Palestinian Media Watch (PMW) – in een artikel uit januari toegaf dat 161 Arabieren uit de PA in 2015-16 steekpartijen uitvoerde tegen Israëli’s.

Waarom is het nieuwswaardig dat de PA officieel heeft toegegeven dat zijn burgers steekaanvallen hebben uitgevoerd? Omdat de PA in 2015-16 ten onrechte beweerde dat Israël de steekaanvallen ‘fabriceerde’ en, zoals destijds gedocumenteerd door PMW, ‘messen neerplantte‘ naast de lijken van ‘onschuldige Palestijnse slachtoffers’ nadat ze ‘geëxecuteerd’ waren in ‘koelen bloede‘.

De media en de internationale gemeenschap geloofden natuurlijk Abbas. Hij wist dat hij op grote nieuwsmedia kon rekenen om niet te betwijfelen waarom het Arabische terrorisme tegen de Israëli’s enorm was. In plaats daarvan trokken de media de haveloze oude cliches van de mysterieus zelfverbrandende ‘cyclus van geweld’ uit de oude doos, terwijl Israels legitieme zelfverdediging tegen de steekpartijen, schietpartijen en stenengooien in negatieve bewoordingen werd vermeld en dat soms in termen die rechtstreeks uit het eigen playbook van Abbas waren gegrepen.

Een bijzonder flagrante CBS-kop van 2016 zei: “Drie Palestijnen werden gedood toen het dagelijks geweld toeslaat”. De kop betekende een terroristische aanslag gepleegd door drie Arabische terroristen gewapend met geweren, messen en bommen, op twee grenspolitieagentes bij de Damascuspoort in Jeruzalem. Een van de politieagenten, de 19-jarige korporaal Hadar Cohen, werd gedood tijdens de aanval.

Op dat moment vroeg Mahmoud Abbas de U.N.-mensenrechtenraad zelfs om een ​​onderzoekscommissie naar de regio te sturen “om alle misdaden te onderzoeken die door Israël tegen ons volk zijn gepleegd”.

Na al dit echt nepnieuws over het terrorisme dat tegen Israël is gepleegd, zou je geneigd kunnen zijn te denken dat de internationale media, evenals de westerse gevestigde orde – die de laatste tijd zo geobsedeerd was door het tegengaan van ‘nepnieuws’ – gewoon tegen lichtsnelheid zich zouden haatsen om hun fouten te corrigeren, ja toch? Om het laatste nieuws te melden dat de PA eindelijk heeft toegegeven dat het het terrorisme orkestreerde.

Voorspelbaar, is dat niet gebeurd. Evenmin heeft de EU haar belofte heroverwogen om haar steun aan de Palestijnse Autoriteit te versterken, omdat Federaal Directeur Federica Mogherini van het EU-beleid onlangs Abbas heeft beloofd dat de EU zou doen, terwijl zij trots beweerde dat “de EU en haar lidstaten samen verreweg de grootste donor zijn, de grootste supporter van de Palestijnen en onze steun zal worden voortgezet, ook aan UNRWA … “

Het is onwaarschijnlijk dat het toelaten van terreur die dagelijks in de kranten van PA wordt gepubliceerd, ook maar iemand in de internationale reguliere media kan intersseren, die al lang niet geen actueel nieuws meer uitbrengt. In plaats daarvan dient het specifieke politieke agenda’s. In de woorden van de Joodse radicale en antisemiet, Ilan Pappe, “Wie weet wat de feiten zijn? We proberen zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat onze interpretatie van de feiten de juiste is, en we doen het om ideologische redenen, niet omdat we waarheidzoekers zijn.”

door Judith Bergman


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judith Bergman “News the Media Isn’t Giving You” van 15 februari 2018 op de website van MIDA

Een gedachte over “Waarom de media, geobsedeerd door ‘fake news’, niet berichten over terreuraanslagen tegen Israël

  1. Gelukkig dan maar dat het in Israel mensen vrij weinig meer interesseert wat de internationale media wel/niet te melden hebben.

    Men kent zijn pappenheimers en Israel zal haar veiligheid niet van dit soort journalistische onbenullen laten afhangen.

    Like

Reacties zijn gesloten.