Na petitie van Goldin’s familie: Bezoek aan gevangen Hamasleden opgeschort

De Israëlische regering heeft donderdag aangekondigd dat alle bezoeken van familieleden aan gevangenen, van de terreurgroep Hamas uit de Palestijnse Autoriteit en die opgesloten zitten in Israëlische gevangenissen, worden opgeschort.

Plaatje hierboven: Hamas militant met foto’s van luitenant Hadar Goldin, sergeant Oron Shaul, Avera Mengistu en Hisham al-Sayyad [beeldbron: screenshot Haaretz]

De beslissing werd genomen naar aanleiding van het verzoek van de Goldin-familie aan het Hooggerechtshof om Hamas-leden uit de Gazastrook te verbieden om Israël binnen te komen voor humanitaire doeleinden.

De lichamen van de gevallen Israëlische soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul zijn sinds de oorlog van de zomer van 2014 in handen van Hamas in Gaza en hun families voeren campagne tegen wat volgens hen de matte reactie van de Israëlische regering op deze verontwaardiging was.

Een maand geleden verbood de Israëlische regering de families uit de Gazastrook om hun Hamas-familieleden in Israëlische gevangenissen te bezoeken. Het besluit van donderdag breidde dit verbod verder uit tot de gezinnen van Hamasleden die in Judea en Samaria wonen.

De verklaring betreffende het verbod op PA-families werd gegeven door een vertegenwoordiger van de staat tijdens een hoorzitting over de Goldin-petitie van het Israëlische Hooggerechtshof. De hoorzitting van donderdag stond in het teken van de toegang om humanitaire redenen van Hamas-leden uit de Gazastrook om medische behandeling in Israël te ontvangen.

De familie van de gesneuvelde luitenant Hadar Goldin, eiste dat het besluit van het Israëlische kabinet met betrekking tot de toegang van Hamas zolang de twee lichamen, evenals twee levende Israëlische burgers die door Hamas in Gaza worden vastgehouden, niet zijn vrijgelaten, zeggende:

“De tijd is gekomen om het aan Hamas en zijn volk duidelijk te maken dat de tijd van medische behandeling in Israël is geëindigd en dat vanaf nu tot aan de teruggave van de lichamen van de soldaten, zij voor deze behandelingen terecht kunnen in Qatar, Turkije, Egypte en Jordanië.”

Uiteraard zullen deze mensen van Hamas, als ze naar het buitenland gaan voor een medische behandeling, een inreisvergunning moeten aanvragen bij de Israëlische autoriteiten om een vlucht te nemen op Ben Gurion International Airport.

Tijdens het proces viel Hadar Goldins vader, Simcha, premier Netanyahu aan en zei dat de beslissing van zijn kabinet niet was uitgevoerd. “Als het mogelijk was, zou ik eisen dat de premier naar hier wordt gebracht om antwoorden te geven aan het gezin en aan alle burgers van Israël, waarom deze beslissingen niet worden uitgevoerd. Degenen die medelijden hebben met de wreedaard eindigen wreed tegen de families van de ontvoerde soldaten,” zei Goldin.

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Following Goldin Family Petition: Hamas Prisoners’ Visits Suspended” van 16 februari 2016 op de site van The Jewish Press