Antwerpen: Joodse Gemeenschap verbijsterd door zoveelste vrijlating na antisemitisme

De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, een groep vrijwilligers die een oogje in het zeil houdt, zit met de handen in het haar en heeft een hoge graad van paraatheid afgekondigd. Reden is de zoveelste vrijlating van een 24-jarige man die in de voorbije weken tal van Joodse huizen, scholen en synagogen heeft gevandaliseerd en mensen aangevallen. “De politie en het leger doen uitstekend werk, maar het gerecht laat hem steeds opnieuw gaan”, horen we.

De politie bevestigt de feiten en zegt dat het gaat om een 24-jarige erkende vluchteling. Bronnen zeggen dat hij uit het Midden-Oosten afkomstig is, maar dat konden wij niet bevestigen. Maar het staat wel vast dat hij tijdens één van zijn episoden een Koran en Arabische medaille neerlegde bij de ingang van een synagoge.

Wat de gemeenschap vooral zorgen baart is dat de man steeds terugkeert naar de Joodse buurt direct na zijn vrijlating. Het begon reeds enkele weken geleden met het aanbrengen van markeringen op deuren van synagogen en scholen met een scherp object (diep ingekerfde krassen die niet zomaar kunnen worden verwijderd), daarna ging hij over tot het hardhandig verwijderen van mezoeza’s, kokertjes met Bijbeltekst aan Joodse deuren.

Jodenhaat
“We hebben te maken met een man die een viscerale haat heeft voor Joden”, aldus één van de vrijwilligers van de bewakingsleden die de dader enkele keren heeft geïnterpelleerd. “De haat in zijn ogen is iets wat ik nog zelden heb gezien”, aldus de man. De verdachte heeft het ook steeds over “this is our land, Palestine!” en heeft bedreigingen geuit “we will show you!”

De man gaat ook steeds driester te werk. Op vrijdagavond heeft hij verschillende mensen een duw gegeven of hun hoed op de grond gegooid, daarna heeft hij een spoor van vernielingen achtergelaten op de Charlottalei, Consciencestraat, Brialmontlei en Mercatorstraat waar hij minstens 20 Joodse mezoeza’s van de deuren afrukte.

Hij werd door de politie ingerekend en 12 uur opgesloten. Bij zijn vrijlating op zaterdag, gisteren, ging de man meteen weer terug naar de Joodse buurt. Daar stond de Joodse vrijwillerswacht op hoog alert en toen ze hem zagen aankomen verhinderden ze dat hij verdere schade kon aanbrengen.

Ondanks het feit dat de man recidiveert en dreigementen maakt acht de procureur het niet noodzakelijk om de man op te sluiten.

“Niets blijven doen is geen optie”
Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel: “Aangezien de man niet bang is van de autoriteiten, reeds bedreigingen heeft geuit naar de Joodse gemeenschap en steeds driester te werk gaat is het maar de vraag wat hij morgen gaat doen. Moeten we echt wachten tot hij aan een school een mes trekt en kinderen neersteekt?”

“Het gaat om een gestoorde of geradicaliseerde moslimextremist die hier als vluchteling asiel heeft gekregen, deze man kan/wil zich duidelijk niet integreren in onze maatschappij. Het is voor ons totaal onbegrijpelijk dat er in tijden van terreur geen adequate rechtsmiddelen zijn om dergelijke personen aan te pakken”.

“Ook als deze man geestesgestoord is, dan nog dient actie te worden ondernomen. Hoe vaak horen we niet – van Berlijn tot Australië – dat aanslagen geen terrorisme zijn omdat de dader een labiel persoon was? Moeten we echt ook wachten tot het zover is”?

“Een pluim voor de politie die alles doet om ons veilig te houden en heel snel aanwezig is, maar ook zij kijken waarschijnlijk met lede ogen toe als ze de verdachte voor de zoveelste keer moeten laten gaan”.

Hoge paraatheid
Ondertussen is een signalement van de persoon in kwestie verspreidt en zijn Joodse instellingen in hoge staat van alertheid. Kinderen wordt gevraagd om niet langer dan nodig voor de schoolpoorten rond te slenteren en volwassenen dienen uit te kijken voor de verdachte.

Reactie Gantman
In een reactie op het antisemitisch geweld in Antwerpen door een asielzoeker, vraagt André Gantman (N-VA) om de man zijn verblijfsdocumenten in te trekken:

“Anno 2018 wordt aan de Joodse gemeenschap gevraagd om zich low profile te houden . Het gevolg van de laksheid van Justitie, terwijl de Antwerpse wel politie optimaal presteert. Er is recidive m.b.t. vernieling van eigendommen met de verzwarende omstandigheid van antisemitisme. Over de motivatie van de dader bestaat niet de minste twijfel. Hij zou, wordt gezegd, het asielstatuut hebben bekomen. En dan: is dit een vrijgeleide om de fundamentele waarden waarop onze maatschappij is gegrondvest met de voeten te treden? Zeker niet, integendeel! De bevoegde overheidsdiensten hebben de plicht om sanctionerend op te treden en zijn statuut te annuleren.”

Duidelijke bedreiging
De Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower (Open VLD) liet Joods Actueel weten niet de gewoonte te hebben om uitspraken te doen tijdens lopende onderzoeken en bovendien niet te weten of er voor het intrekken van reeds verleende documenten een wettelijk kader beschikbaar is. “Ik heb de beelden gezien en dat de aanwezigheid en dat het gedrag van deze man in de Joodse buurt bedreigend voor de gemeenschap is duidelijk” aldus Marinower tegen onze redactie.

Antisemitisme in Antwerpen – februari 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joods Actueel van 11 februari 2018 op de site van JA

6 gedachtes over “Antwerpen: Joodse Gemeenschap verbijsterd door zoveelste vrijlating na antisemitisme

  1. “Shmira” is, zoveel ik weet, in het Hebreeuws bewaking. Ik heb het woord op Google gezocht. Wat ik ook weet, is dat een bewaker moet normaliter een vent met ballen zijn. Geen lulletje rozenwater die bang is van zijn eigen schaduw. Deze ‘Shmira’ jongens hebben de politie van Antwerpen en het gerecht voldoende geïnformeerd en gewaarschuwd. Tevergeefs. De ‘Jackhals met status’ weet dat iedereen bang voor hem is, dus hij komt iedere keer weer terug om rottigheden uit te vreten. En hij zou iedere keer een stap verder gaan. Morgen zal hij mensen fysiek zwaar mishandelen of doodslaan. Dat hoort in de partituur van Allah. Nu is de tijd rijp voor de kerels van “Shmira” te laten zien waar zij voor staan. Zijn ze mannen, of een stelletje bange konijnen? Als hij terugkomt, sla hem dan half lam, of nog beter helemaal lam. Laat nu de psychopaten van het gerecht zoeken wie hun lieveling heeft zo hard afgerost. Wees vooral niet bang!. De boel bestaat daar voornamelijk uit hitsige geleerde wijven met zwakte voor exotische mannen; mits ze ‘bruikbaar’ zijn. SUCCES!. .

    Like

  2. Als uiterste middel van de joodse gemeenschap zou men deze jodenhater/moordenaar in spé ontvoeren naar een plek in de ardennen en hem daar geruisloos laten verdwijnen. Ik weet wel, het is niet de methode die het eerste voor de hand ligt maar als ik als jood, zo door de autoriteiten in de steek werd gelaten, loste ik het op mijn manier op.
    Moeten is ook wat. In deze omstandigheden zijn ALLE middelen geoorloofd. Het is oorlog, alleen zijn de belgische autoriteiten vergeten de vijand de oorlog te verklaren, dus moet de joden het weer zelf doen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.