Amerikaanse wet veroordeelt Hamas voor gebruik van burgers als menselijk schild

Hamas veroordeelde donderdag een Amerikaanse wet die de groep bestraft voor het gebruik van burgers in Gaza als menselijke schilden, meldde The Associated Press. Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum zei dat het wetsvoorstel in lijn ligt met ‘het Israëlische verhaal’, volgens een bericht in Arutz Sheva.

Plaatje hierboven: Een veel beproefde truuk van Hamas tijdens Operation Cast Lead (2008-09) om wapenopslagplaatsen enz. te beschermen, was door grote groepen Palestijnse burgers van de straat te plukken en het dak op te jagen. De IAF (Israëlische luchtmacht) nam geen risico en vermeed dergelijke gebouwen te bombarderen [bron]

Het Huis van Afgevaardigden heeft de Hamas Human Shields Prevention Act op woensdag unaniem aangenomen. De wet (H.R.3542), geïnitieerd door de Repblikeinse afgevaardigden Joe Wilson en Seth Moulton, veroordeelt Hamas’s gebruik van burgers, inclusief kinderen, als menselijke schilden, en bestraft degenen die ze gebruiken.

Het benadrukt ook dat het gebruik van burgers als menselijke schilden zowel de mensenrechten als het internationale humanitaire recht schendt, en benadrukt de inspanningen van de IDF om burgerslachtoffers te voorkomen.

Video: U.S. House condemns Hamas using human shields

Het wetsvoorstel merkt op dat ‘Hamasleiders routinematig Palestijnse burgers ontmoedigen om op waarschuwingen te letten, hen opdraagt ​​om in hun huizen te blijven en, in sommige gevallen, burgers te dwingen zich te verzamelen op de daken van hun huizen om op te treden als menselijke schilden. Het wetsvoorstel wordt nu ter goedkeuring naar de Senaat gestuurd.

De wet komt een maand nadat de in de VS Hamas-leider Ismail Haniyeh als een ‘wereldwijde terrorist’ heeft opgelijst. Haniyeh reageerde later dat ‘de beslissing nul en waardeloos is’ en voegde eraan toe: “Laat ze de beslissing in water dopen en het dan opdrinken.”

Overigens heeft Hamas bij herhaling openlijk toegegeven dat het haar eigen volk inzet als menselijk schild. Op de officiële televisiezender Al Aqsa TV vertelde Hamasleider Sami Abu Zuhri op dinsdag 8 juli 2014 (tijdens Operation Protective Edge) dat de tactiek om inwoners van Gaza te gebruiken als menselijk schild, prijzenswaardig is en zeer effectief werkt tegen Israël:

“De politiek om mensen te confronteren met de Israëlische oorlogsvliegtuigen met onblote borst, met het doel om hun huizen te beschermen, heeft bewezen efficient te werken tegen de bezetting. Ook weerspiegelt deze politiek het karakter van ons moedige, dappere volk. Wij van Hamas roepen ons volk op om deze politiek over te nemen met het doel om de Palestijnse huizen te beschermen.”