Ben Packer: ‘Joodse bevolking in Samaria moet groeien’

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het Shomron (Samaria) gebied, is het belangrijk te wijzen op een van de lang bestaande (zeer misleide) ideeën voor het vestigen van stabiliteit in Israël / het Midden-Oosten, dat een afzonderlijke staat voor arabieren op de ‘Westelijke Jordaanoever’ moet worden gecreërd. Een groot deel van deze staat zou van het Shomron gebied worden afgenomen.

Bovendien, en misschien nog belangrijker, in de afwezigheid van de oprichting van deze terroristische entiteit, zijn er prominente Israëlische politieke leiders die voorstellen om gebieden van de Westelijke Jordaanoever te evacueren van zowel civiele als militaire aanwezigheid. Een groot deel van de voorgestelde terugtrekking zou in Shomron gebeuren. Waarom? Het korte antwoord is: de Joodse bevolking is er niet talrijk genoeg. Wat wordt hieraan gedaan?

Drie belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen week:

1) De Ariel Universiteit (in Ariel) zag recent zijn status opgewaardeerd om thans op hetzelfde niveau te staan als alle andere universiteiten in Israël – hoewel het zich fysiek in de Shomron bevindt. Dit zal vele effecten hebben, maar het belangrijkste is om de oprichting van een ultramoderne medische school mogelijk te maken.

2) Het herstel van de buitenpost, genaamd ‘Evyatar‘ [*] net ten oosten van het Tapuach Kruispunt (zie kaart onderaan). De locatie is een voormalige legerbasis. Ten minste zeven structuren zijn gebouwd en de afgelopen 2 weken is er een constante Joodse aanwezigheid geweest. Het wordt nog afwachten hoe de Israëlische regering zal reageren. Ik mag benadrukken, als iemand die de site heeft bezocht, op het ongelooflijk strategische belang van de locatie van deze buitenpost. Je kunt duidelijk alle andere Joodse gemeenschappen in het gebied vanaf deze hoge plek zien.

3) Na de terroristische moord op rabbijn Itamar Ben Gal, vertelden vertegenwoordigers van de Israëlische regering aan zijn weduwe en familie dat ze sterk overwegen om 800 huizen in Har Bracha – de gemeenschap waarin de rabbijn leefde – te bouwen. Dit zou de omvang van de gemeenschap meer dan verdubbelen en de Joodse bevolking aanzienlijk vergroten. (lees op deze blog ook: Weduwe van vermoorde Ben-Gal: ‘De manier om tereur te stoppen is hier te wonen’ en hier: Minister Cohen: Terreur overwinnen door meer huizen te bouwen in Judea & Samaria)

[*] Deze buitenpost werd genoemd naar de 31-jarige Evyatar Borovsky uit Yitzhar, die op 30 april 2013 aan de bushalte aan het Tapuah kruispunt werd doodgestoken. De aanslag werd opgeëist door de Al-Aqsa Martelaren Brigades, de militaire vleugel van Al-Fatah. De dader, Salam Zagal uit Tulkarem, werd snel gevat en op 15 juli 2013  veroordeeld. Zagal was acht maanden eerder uit een Israëlische gevangenis vrijgelaten nadat hij drie jaar had vastgezeten voor het gooien van stenen.

Kaart van het gebied met in het midden het Tapuach Kruispunt, waar Autoweg 60 en Verbindingsweg 505 elkaar kruisen, een belangrijke plek in het gebied en strategisch gelegen is tussen de steden Ramallah (onderaan) en Shechem (aka Nabloes) in het noorden:

door Ben Packer


Bronnen:

♦ naar een artikel van de in de VS geboren rabbijn Ben Packer “Jewish Population in Samaria Needs to Grow” van 15 februari 2018 op de site van Israel Rising

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.