13 jaar na de evacuatie van Gaza, hebben 160 gezinnen nog steeds geen huisvesting

Het parlementair comité van de Knesset kwam op dinsdag bijeen om Gush Katif Dag te markeren, ter herdenking van de evacuatie van de Joodse nederzettingen uit de Gazastrook in de zomer van 2005. ‘Gush Katif Dag’ markeert de datum waarop de eerste nederzetting van Gush Katif (Gaza), Netzer Chazani, 41 jaar geleden werd gevestigd.

Plaatje hierboven: Israëlische soldaten evacueren kolonisten uit hun huizen conform de terugtrekking van 2005 uit de GazastrookIsraeli soldiers evacuate settlers from their homes in the 2005 disengagement from the Gaza Strip [beeldbron: Ziv Koren/Israel Hayom]

Echter, die eenzijdige terugtrekking door Israël uit Gaza in 2005 was een historische vergissing met zware gevolgen, zoals is gebleken.

Bijna dertien jaar nadat de kolonisten waren geëvacueerd uit 21 nederzettingen in de Gazastrook en van vier anderen in Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), kreeg de Knesset-commissie te horen dat 160 gezinnen nog steeds geen vaste woning kregen toegewezen in plaats van de huizen die ze destijds door de regering Sharon gedwongen werden achter te laten. Naar verluidt zouden alle families, op 28 na, het komende jaar hun nieuwe woningen kunnen betrekken.

De resterende 28 gezinnen hebben de subsidies die ze hebben ontvangen gebruikt als compensatie van de staat na de evacuatie en kunnen geen nieuwe huizen kopen. Om hen te helpen, heeft de staat aangeboden om geprefabriceerde structuren op hun kavels te installeren en ze slechts 1.500 sjekel ($ 425) per maand aan huur in rekening te brengen. De structuren, bekend als ‘caravillas,’ zullen kosteloos worden verstrekt.

Voor wie dagelijks pleit dat Israël Judea en Samaria, ‘Oost’-Jeruzalem en de Golan moeten ontruimen in ruil voor vrede met de ‘Palestijnen’, moet terugkijken naar Gush Katif in de Gaza om te weten wat het resultaat was van het disengagement plan en wat het betekende voor de 10.000 Joodse Israëliërs die toen werden ontworteld.

Ik kan me namelijk niet voorstellen dat, in het ergste doemscenario, opnieuw 13 jaar later nog steeds een half miljoen Israëliërs afkomstig uit de ‘bezette gebieden’ in ‘caravillas’ wordt gehuisvest, verspreid over het hele land. Geen enkele Israëlische politicus die daar zijn nek wilt voor uitsteken.

Plaatje hierboven: Opbouw van het caravillakamp in Nitzan, Zuid-Israël. In 2005 werd het grootste deel van de bewoners die uit Gush Katif werden verdreven, ondergebracht in ‘caravilla’s’, een soort prefab eengezinswoningen. Het grootste van deze caravilla-kampen werd opgericht in Nitzan, ten noorden van Ashkelon met ca. 250 caravillas, dat nadien uitgroeide tot meer dan 500 caravillas. [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gideon Allon “13 years after Gaza evacuation, 160 families still without housing” van 14 februari 2018 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.