Antisemitische incidenten in Duitsland zijn in 2017 zorgwekkend toegenomen

De toename van het aantal antisemitische incidenten vorig jaar baart Duitsland zorgen, zoals blijkt uit een Berlijnse krant die een overheidsrapport citeerde.

Plaatje hierboven: Pro-Palestijnse demonstranten verbranden in december 2017 een zelfgeschilderde vlag met een Davidster in Berlijn-Neukölln [beeldbron: Jüdisches Forum für Demokatie und gegen antisemitismus/DPA]

In 2017 werden 1.453 antisemitische incidenten gepleegd, zegt vicepresident van de Bundestag, Petra Pau. waaronder 32 incidenten van fysiek geweld, 160 gevallen van vandalisme en 898 incidenten van aanzetting tot geweld of haatdragende taal tegen Joden.

De Duitse regering verwacht dat de cijfers nog verder zullen stijgen, omdat de door de staten verstrekte gegevens nog niet definitief zijn, berichtte het Duitse dagblad Der Tagesspiegel. De meeste van de antisemitische incidenten waren te wijten aan extreem-rechtse motivaties: 1.377 incidenten – 95 procent – werden gepleegd door mensen die extreem-rechtse standpunten innamen.

Een extra 33 incidenten werden gepleegd door niet-islamitische buitenlandse burgers die antisemitische opvattingen hebben. Vijfentwintig antisemitische incidenten werden ‘om religieuze redenen’ gepleegd door moslims. Sommige van deze moslims zijn migranten en anderen zijn in Duitsland geboren. In de laatste 17 gevallen slaagden de autoriteiten er niet in de motivatie achter de antisemitische aanval te identificeren.

Vorige maand keurde de Bondsdag, het lagerhuis van het parlement, een wetsvoorstel goed voor het implementeren van strengere wetten om antisemitisme aan te pakken, inclusief de oprichting van een commissarispost om een ​​strategie te ontwikkelen en uit te voeren om antisemitisch sentiment en misdaad uit te roeien.


Bronnen:

♦ naar een artikel2017 saw rise of anti-Semitic incidents in Germany” van 13 februari 2018 op de site van de Jewish News Agency

♦ naar een bericht van Frank Jansen “Pro Tag im Schnitt vier antisemitische Straftaten” van 11 februari 2018 op de site van Der Tagesspiegel

Gerelateerd op deze blog:

♦ Overlevende van Auschwitz: ‘Duitsland is altijd antisemitisch geweest en het is niet veel veranderd’ [lezen]

♦ Duitsland benoemt commissaris om strijd tegen antisemitisme te coördineren [lezen]

♦ Ontwikkelingen van het anti-Israëlisme in Duitsland: een overzicht [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.