President van Israëlisch Hooggerechtshof: BDS heeft geen recht op vrijheid van meningsuiting

Voorzitter van het Israëlisch Hooggerechtshof, Esther Hayut (plaatje hierboven) vertelde op een internationale conferentie omtrent BDS dat een openlijke oproep tot een culturele, academische of economische boycot van een persoon of instelling alleen vanwege hun band met de staat Israël, een burgerlijk onrecht is dat aanleiding geeft tot een onrechtmatige daad, berichtte de Hebreeuws-talige krant Makor Rishon.

Meer dan 200 advocaten uit Israël en de wereld kwamen voor drie dagen bijeen in workshops en lezingen op de eerste internationale conferentie van juristen tegen BDS, die deze week in Jeruzalem werd gehouden, om juridische en professionele instrumenten te bieden voor het aanpakken van ophitsing, boycots en delegitimisatie over de hele wereld tegen de staat Israël.

“Oproepen tot een ​​boycot is een dwangmiddel en geen overreding”, zei Hayut tijdens de conferentie. “Het dient niet de basisprincipes van de democratie, maar ondermijnt ze door een vrije uitwisseling van ideeën te voorkomen. Als zodanig is het de grondwettelijke bescherming die andere vormen van politieke uitdrukking genieten niet waard.”

“Het opleggen van wettelijke sancties is evenredig wanneer de staat geïnteresseerd is om zichzelf te verdedigen tegen een boycot van burgers”, zei de rechter, opmerkend dat “we benadrukken dat de boycotwet alleen de roep om boycot en niet de kritiek op Israël beperkt. Er is een verschil.”

De Israëlische wet van 2011 ‘Wet ter Voorkoming van Schade aan de staat Israël via Boycot”, ook bekend als de Boycot Wet, stelt dat personen of organisaties die oproepen tot een economische, culturele of academische boycot tegen een persoon of entiteit Israël en / of een Israëlisch instituut en / of een specifieke regio onder Israëlische controle, kunnen burgerlijk worden vervolgd, deels door een partij die stelt dat het door een dergelijke boycot schade kan oplopen.

De wet biedt de Israëlische autoriteiten ook de mogelijkheid om voordelen van individuen of organisaties – zoals belastingvrijstellingen of deelname aan overheidscontracten – te weigeren als ze een oproep tot boycot hebben geplaatst en / of als ze hebben toegezegd om deel te nemen aan een boycot.

De burgemeester van Frankfurt, Eva Becker, zei tijdens de conferentie dat de woorden van Omar Barghouti, mede-oprichter van de Boycot, Desinvesterings- en Sanctiebeweging, en van leden van zijn BDS-beweging “dezelfde retoriek hanteren die destijds door de nazi’s woerd gebruikt. Dit is een flagrante antisemitische beweging die Europese inwoners voor de gek houdt.”

De nazi-boycot van Joodse bedrijven in Duitsland was een door de staat beheerde campagne van steeds toenemende intimidatie, arrestaties, systematische plundering, gedwongen eigendomsoverdracht aan activisten van nazi-partijen en uiteindelijk moord op eigenaren gedefinieerd als ‘Joden’.

Op 1 april 1933 voerden de nazi’s voerden hun eerste landelijke geplande actie tegen Joden uit: een boycot gericht tegen Joodse bedrijven en professionals, als reactie op de Joodse boycot van Duitse goederen. De SA stond dreigend voor Joodse warenhuizen en detailhandels en de kantoren van professionals zoals artsen en advocaten. De davidster was in geel en zwart geschilderd over duizenden deuren en ramen, met antisemitische slogans.

De plakaten zeiden: “Koop niet van Joden!” (Kauf nicht bei Juden!), “De Joden zijn ons ongeluk!” (Die Juden sind unser Unglück!) en “Ga naar Palestina!” (Geh nach Palästina!). Daarbij moet opgemerkt worden dat de oorspronkelijke nazi-boycot werd genegeerd door vele individuele Duitsers die tijdens de dag gewoon in winkels in joodse handen waren blijven winkelen.

Becker feliciteerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel met de wetgeving die bepaalt dat BDS een antisemitische uitdrukking is. “Vorige week besloot ik dat de gemeente Frankfurt geen zaken meer zou doen met banken die BDS rekeningen behandelen”, vertelde ze op de conferentie in Jeruzalem. “Wij zijn een economische hoofdstad in Europa en ik hoop dat deze stap andere banken ertoe zal brengen ons voorbeeld te volgen.”

Aan het einde van de conferentie tekenden de deelnemers een gezamenlijke verklaring over de oprichting van een internationaal juridisch netwerk om het fenomeen van delegitimisatie en boycotinitiatieven tegen Israël te bestrijden.

The Legal Network Initiative summit in Jerusalem
[beeldbron: Ministry of Strategic Affairs]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Supreme Court President: BDS Not Entitled to Freedom of Speech” van 12 februari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikel van Alex Traiman “Legal Summit in Jerusalem Tackles International BDS Efforts” van 8 februari 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “President van Israëlisch Hooggerechtshof: BDS heeft geen recht op vrijheid van meningsuiting

  1. BDS is een Antisemitische groep die oproept tot haat & uitsluiting en gebruikt intimidatie & geweld om het recht op vrije meningsuiting van anderen te verhinderen.

    Indien deze organisatie zich niet eenzijdig zou beperken tot Israel maar tot de vele andere & ernstigere conflicten & onrechten in de wereld, dan hebben ze recht van spreken.

    Hier laten ze precies zien wie ze zijn. Een racistische, fel anti Semitische haatgroep.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.