Hamas ontmoet Abbas-rivalen terwijl eenheidsakkoord met al-Fatah zienderogen afbrokkelt

Een belangrijke delegatie van Hamas die op maandag in Cairo was, had een ontmoeting met dissidente Fatah-leiders die banden hebben met Mohammed Dahlan, een aartsrivaal van president Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit.

Plaatje hierboven: Ramallah, woensdag 30 april 2003. Mahmoud Abbas (L) staat aan de kant toe te kijken wanneer Mohammed Dahlan, voormalig minister van Binnenlandse Veiligheid, de hand schudt van de Palestijnse president Yasser Arafat. Abbas had zonet de eed afgelegd als de eerste premier van de PA  [beeldbron: EPA]

De bijeenkomst was de eerste in zijn soort sinds Hamas en de regerende Fatah-factie van Abbas in november 2017 een verzoeningsakkoord ondertekende onder de auspiciën van de Egyptische autoriteiten. De beslissing van Hamas om Abbas’ rivaal te ontmoeten, is het laatste signaal dat het eenheidsakkoord stilaan zijn einde nadert. Zowel Fatah als Hamas houden elkaar verantwoordelijk voor het belemmeren van de uitvoering van het akkoord.

De Hamas-delegatie, onder leiding van Ismail Haniyeh, arriveerde afgelopen vrijdag in Caïro op uitnodiging van de Egyptische autoriteiten. De delegatie bestaat uit top Hamas-functionarissen Khalil Al Hayya, Fathi Hammad en Rouhi Mushtahi. De Fatah-dissidenten die de Hamas-functionarissen ontmoetten zijn Samir Mashharawi, Sufyan Abu Zaida en Osama Al Farra. De drie maken deel uit van wat bekend staat als de Democratic Reform Trend, een anti-Abbas groep van ontstemde Fatah-leiders onder leiding van Mohammed Dahlan.

De thans 56-jarige Mohammed Dahlan, een voormalig commandant van de PA-veiligheidsdienst in de Gazastrook en topambtenaar van Fatah, werd verbannen uit de gelederen van de factie nadat hij enkele jaren geleden met de PA-president had gebroken. Dahlan woont sindsdien in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens de vergadering bespraken de twee partijen de politieke situatie en de gevaren waarmee de Palestijnse zaak wordt geconfronteerd, evenals manieren om het lijden van de Palestijnen in de Gazastrook te verlichten, volgens een verklaring uitgegeven door het kantoor van Samir Mashharawi.

De twee partijen bespraken ook manieren om het succes van de ‘verzoenings’-overeenkomst te verzekeren en de Egyptische inspanningen om het te redden, aldus de verklaring. Vorig jaar zeiden Hamas-functionarissen dat ze een deal hadden gesloten met Dahlan om de crisis in de Gazastrook op te lossen. De deal, aldus de functionarissen, zou de weg banen voor Dahlan om terug te keren naar de Gazastrook, waar hij een belangrijke rol zou spelen, met de steun van de VAE en andere Arabische landen, bij het verbeteren van de levensomstandigheden van de Palestijnen.

Dit gebaar werd kennelijk verijdeld door Abbas’ plotselinge beslissing om de Egyptisch-bemiddelde overeenkomst met Hamas te ondertekenen. Abbas is er fel op tegen om Dahlan terug te laten keren naar de Palestijnse politieke arena. Maar na het mislukken van de ‘verzoenings’-overeenkomst lijkt Hamas nu opnieuw de Dahlan-kaart te overwegen. De stap kan zijn gericht op het sturen van een bericht naar Abbas dat hij moet opschieten en de overeenkomst moet uitvoeren als hij niet wil niet dat Dahlan terugkeert naar de Gazastrook.

Eerder hadden de Hamas-functionarissen ontmoetingen met hoge vertegenwoordigers van de Egyptische Algemene Inlichtingendienst en bespraken zij het snel afbrokkelende verzoeningsahhoord en de verslechterende omstandigheden in de Gazastrook. De discussies waren ook gericht op de veiligheidssituatie langsheen de grens tussen de Gazastrook en Egypte, berichten bronnen uit de omgeving van Hamas.

Op vrijdag lanceerde het Egyptische leger een grote operatie tegen jihadisten in de Sinaï. Het offensief kwam na een golf van terreuraanslagen tegen Egyptische soldaten en burgers in het gebied. De Egyptenaren hebben Hamas onder druk gezet om veiligheidsmaatregelen langs hun gemeenschappelijke grens op te voeren om terreuraanslagen te verijdelen. Van Egyptische veiligheidsfunctionarissen wordt verwacht dat ze de komende dagen de Gazastrook bezoeken om manieren te bespreken om de veiligheidscoördinatie met Hamas te verbeteren en een nakend débacle van het verzoeningsakkoord te voorkomen, aldus de bronnen.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas meets with Abbas rivals as detente with Fatah crumbles” van 13 februari 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.