Ex-Beatle Paul McCartney wint de prestigieuze Wolf Prize van Israël

De beroemde singer-songwriter en voormalig Beatles basgitarist Paul McCartney werd aangekondigd als een van de negen ontvangers van de prestigieuze Wolf Prize van Israël. Bij het bekendmaken van de winnaars zei de Israëlische president Reuven Rivlin dat “samen met het prijzencomité, ik en vele Israëliërs de eeuwige liefde delen voor het werk van Sir Paul McCartney en de Beatles.”

Plaatje hierboven: Paul McCartney kreeg doodsbedreigingen van anti-Israëlische BDS-groepen (boycott, desinvestering en sancties) toen hij in 2008 in Israël ging optreden. Maar de ex-Beatle liet zich niet afschrikken en het concert in Tel Aviv ging gewoon door . 

De vijf prijzen, die in totaal $ 500.000 bedragen, worden uitgegeven in muziek, landbouw, chemie, natuurkunde en wiskunde. De prijs van dit jaar zal worden verdeeld over negen winnaars uit vijf landen tijdens een speciale ceremonie die eind mei in de Knesset wordt gehouden. De 75-jarige McCartney zal naar verwachting aanwezig zijn.

“Sir Paul McCartney is een van de grootste songwriters aller tijden,” zei de Wolf Foundation in een verklaring. “Zijn veelzijdigheid ligt ten grondslag aan een buitengewone spanwijdte, van de meest fysieke rock tot melodieën van angstaanjagende en hartverscheurende intimiteit. Zijn teksten hebben een even breed bereik, van het naïeve en het charmante tot het aangrijpende en zelfs wanhopige. Hij heeft de harten van de hele wereld geraakt, zowel als een Beatle als in zijn daarop volgende bands.”

Paul McCartney en de Israëlische actrice Natalie Portman
in ‘My Valentine’

Naast McCartney zijn de andere winnaars dirigent Adam Fischer in muziek; Prof. Gene Robinson in de landbouw voor genomics-revolutie in organismale en populatiebiologie van de honingbij; Prof. Omar Yaghi voor baanbrekende reticulaire chemie via metaal-organische raamwerken en covalent organisch raamwerk in de chemie.

Prof Makoto Fujita voor het bedenken van metaalgestuurde assemblageprincipes leidend tot grote hoog poreuze complexen in de chemie; Profs. Charles Bennett en Giles Brassard in de natuurkunde voor het oprichten en bevorderen van de gebieden van kwantumcryptografie en teleportatie; en profs. Alexander Beilinson en Vladimir Drinfeld, beiden van de Universiteit van Chicago, voor hun werk in algebraïsche meetkunde, representatietheorie en wiskundige natuurkunde.

Inkomticket van McCartney’s concert in Tel Aviv op 25 september 2008


Bronnen:

♦ naar een artikelPaul McCartney wins Israel’s prestigious Wolf Prize” van 12 februari 2018 op de site van Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.