Netanyahu: annexatie van ‘nederzettingen’ in Judea & Samaria wordt besproken met V.S.

Premier Benjamin Netanyahu zei maandag dat hij al een tijdje “in dialoog is met de Amerikanen” over “de kwestie van de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit” naar de Joodse ‘nederzettingen’ op de Westelijke Jordaanoever, hoewel het Witte Huis ontkent dat dergelijke gesprekken hebben plaatsgevonden.

Plaatje hierboven: De Israëlische ‘nederzetting’ Ma’aleh Adumim voorbij de Groene Lijn

“Ik vertrek vanuit twee principes,” zei Netanyahu. “Communiceren met de Amerikanen dat onze connectie met hen een strategische troef is, niet alleen voor Israël, maar ook voor de nederzettingen. [Ten tweede], dat dit een overheidsinitiatief moet zijn en geen privéinitiatief, aangezien dit een historisch besluit is,” voegde de premier eraan toe.

Netanyahu blokkeerde de opmars van een wetsvoorstel om op zondag de Israëlische soevereiniteit toe te passen op de nederzettingen. In de wet werd niet gesproken over annexatie van de Westelijke Jordaanoever, maar alleen over de nederzettingen. Het forum van coalitieleiders, dat bijeenkwam om te beslissen of het wetsontwerp moest worden gesteund, stemde er unaniem mee in het debat uit te stellen vanwege de recente opflakkering van het geweld in het noorden.

Washington nam de verklaring van Netanyahu niet vriendelijk op. Een hoge Israëlische functionaris zei tegen Haaretz dat Netanyahu “de VS geen specifiek annexievoorstel heeft voorgelegd; de VS zouden sowieso bezwaar hebben gemaakt tegen dergelijke voorstellen. Israël heeft de VS weliswaar geïnormeerd omtrent de verschillende wetgevingsinitiatieven en de regering van Trump herhaalde zijn duidelijke standpunt om vooruitgang te willen boeken met het vredesplan van de Amerikaanse president.”

Volgens de functionaris: “Netanyahu’s standpunt is dat als de Palestijnen doorgaan met hun weigering om te onderhandelen over vrede, Israël zijn eigen alternatieven zal aandragen.” Volgens Netanyahu moet Israël stappen vermijden die de Verenigde Staten in verlegenheid kunnen brengen om overeenstemming te bereiken met de internationale gemeenschap. In een interview met de Israëlische krant Israel Hayom dat op zondag werd gepubliceerd, uitte de Amerikaanse president Donald Trump zijn twijfels dat Israël en de Palestijnen zich inzetten voor het bereiken van vrede.

“Op dit moment zou ik zeggen dat de Palestijnen niet op zoek zijn naar vrede, ze zijn niet op zoek naar vrede. En ik ben er niet per se zeker van dat Israël op zoek is naar vrede,” zei Trump. Hij voegde eraan toe dat de nederzettingen “altijd gecompliceerd zijn om vrede te sluiten” en waarschuwde dat “Israël heel voorzichtig moet omgaan met de nederzettingen.”

Netanyahu heeft deze argumenten de afgelopen paar maanden verschillende malen gebruikt om verschillende wetsvoorstellen met betrekking tot annexatie van gebieden uit te stellen, waaronder een wet om Ma’aleh Adumim (plaatje bovenaan) bij te voegen en een wet die de nederzettingen rondom Jeruzalem onder de jurisdictie van de stad zou brengen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.