Telefoontje van Russische president Poetin beëindigde Israëlische luchtaanvallen in Syrië

Volgens de linkse Israëlische krant Haaretz overwoog Israël verdere militaire actie te ondernemen tegen de Iraniërs en Syriërs totdat ze door Rusland werden gestopt. In een telefoongesprek van de Russische president Vladimir Poetin met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht Poetin om af te zien van verdere acties tegen Syrië omdat haar eigen geopolitieke belangen in de regio hierdoor geschaad worden.

De officiële aankondiging door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bezwaar tegen de schending van de Syrische soevereiniteit door Israël en negeerde volledig de gebeurtenissen die de uitbarsting veroorzaakte, met name de infiltratie van een Iraanse drone in het Israëlische luchtruim. In het gesprek met Netanyahu een paar uur later vroeg Poetin hem om zetten te vermijden die zouden kunnen leiden tot “een nieuwe ronde van gevaarlijke gevolgen voor de regio.”

De Russen zijn ook bezorgd over de nabijheid van de Israëlische bombardementen op locaties waar hun soldaten en adviseurs dienen, waaronder basis T-4 bij Palmyra, waar de Iraanse controlepost zich bevond van waaruit de luchtafweerraket werd afgeschoten werd gebombardeerd, nadat deze eerder de Israëlische F-16 neerhaalde.

“Het creëren van bedreigingen voor het leven en de veiligheid van het Russisch onderhoudspersoneel, die op uitnodiging van zijn legitieme regering in de Syrische Arabische Republiek zijn om de strijd tegen terroristen te ondersteunen, is absoluut onaanvaardbaar,” aldus een persverklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken op 10 februari 2018.

Succesvolle tegenaanval
De IDF gelooft dat zijn luchtaanvallen op zaterdag bijna de helft van de luchtverdediging van Syrië hebben vernietigd, aldus een bericht in de Los Angeles Times. Israël schat dat het bijna de helft van het luchtverdedigingssysteem van Syrië verwoestte in een vergeldingsactie van de luchtmacht nadat een van zijn F-16 straaljagers was neergeschoten door een Syrische raket, volgens een militaire beoordeling die werd verstrekt aan de lokale nieuwsmedia op zondag.

De gevechten braken zaterdag uit nadat een Iraanse drone, gelanceerd vanaf een site gecontroleerd door de Islamitische Revolutionaire Garde, het Israëlische luchtruim binnen vloog. Israël zei dat het acht Syrische legerdoelwitten en vier Iraanse locaties in Syrië trof, inclusief een Iraanse commandotrailer op de zogenaamde T4-basis, vlakbij de oude stad Palmyra, van waaruit de drone begin zaterdag werd gelanceerd. De Israëlische Apache-helikopters schoten de drone uit de lucht en vier F-16-jets werden naar Syrisch grondgebied gestuurd om de locatie te bombarderen van waaruit de drone was gelanceerd.

Eén Israëlische F-16 werd geraakt door Syrisch geschut toen het vanuit de missie terugkeerde naar Israël, wat leidde tot de massale Israëlische vergelding. De plaatsvervangend commandant van de luchtmacht van Israël (IAF), brigade-generaal Tomer Bar, zei zaterdag dat de luchtverdediging door Israël “de grootste en meest significante aanval was die de luchtmacht heeft uitgevoerd tegen Syrische luchtverdediging” sinds de Libanonoorlog in 1982.

Het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tweette zondag dat ten minste “zes leden van het regime [van president Bashar Assad] en hun bondgenoten van Syrische en niet-Syrische nationaliteiten” werden gedood bij het Israëlische bombardement. Niet-Syrisch is een verwijzing naar Iraniërs. De Israëlische piloot en navigator werden uit hun vliegtuig geworpen nadat het was geraakt door granaatscherven van een Syrisch luchtafweerraket en ze overleefden. Het vliegtuig stortte neer in het noorden van Israël, naast een Galileese middelbare school die op zaterdagochtend leeg was.

3 gedachtes over “Telefoontje van Russische president Poetin beëindigde Israëlische luchtaanvallen in Syrië

 1. Beste Vriend van Israël,
  AUB! Gebruik NIET de uitdrukking “bomaanslag” als het gaat over een militair, gericht bombardement, legitiem uitgevoerd door en legitiem leger tegen een legitiem militair doelwit, en dan nog als reactie op een zelf ondergane en niet uitgelokte aanval.
  Een “bomaanslag” is meestal een terroristische aanslag, meestal uitgevoerd op een willekeurig doelwit, dikwijls liefst burgers en met het doel om zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers te maken.
  Deze uitdrukking werd hier 2x ten onrechte gebruikt.
  Ik weet ook pertinent dat dit zeker uw bedoeling niet was 🙂
  Graag een rechtzetting aub ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.