Olympische Spelen in Seoel: ‘Hoe het is om Joods te zijn in Zuid-Korea?’

Hoewel de Joodse gemeenschap in Zuid-Korea klein is, hoeven Joden die het land bezoeken om mee te doen of om naar de Olympische Winterspelen te kijken, niet te beknibbelen op koosjer eten of om de sabbat te houden.

Plaatje hierboven: Rabbijn Osher Litzman, zegent onder de choepa een Joods huwelijk in, Seoel, Zuid-Korea [beeldbron: Chabad of South Korea/JTA]

De missiepost van Chabad van het land richtte een pop-uprestaurant in op Pyeongchang County, de site van de Olympische Winterspelen van 2018. Tijdens de Olympische Spelen, die begonnen op 9 februari, serveert de tijdelijke eetgelegenheid dagelijks drie maaltijden, waaronder Bulgogi-rundvlees in Koreaanse stijl, schnitzel, hotdogs en vegetarische producten.

Chabad, een chassidisch-orthodoxe beweging die gezanten naar landen over de hele wereld stuurt, zal ook Torah-lessen geven en sjabbat programmeren voor toeristen, journalisten en andere bezoekers, en ook eten bezorgen aan atleten in het Olympisch dorp. “We hebben grote evenementen die we met honderden gasten in Chabad organiseren, maar dit is onze eerste keer om zoveel Joden tegelijk te kunnen bedienen,” vertelde rabbijn Osher Litzman aan JTA uit Seoul, waar hij sinds 2008 dienst doet als gezant voor Chabad.

Volgens Litzman wonen er ongeveer 1.000 Joden in Zuid-Korea. De meeste zijn Amerikaanse servicemedewerkers, Engelse leraren, diplomaten of studenten uit de Verenigde Staten of Canada die voor een jaar of twee naar het Oost-Aziatische land komen.

Litzman en zijn familie organiseren Shabbat-diners in het Chabad-huis in Seoel, waar ze wekelijks zo’n 40 à 50 aanwezigen trekken, en High Holidays-programmering, die meer dan 200 deelnemers trekt. Chabad exploiteert ook een koosjere winkel en restaurant in Seoul en verzendt koosjer voedsel door het hele land via een online winkel.

Voor Litzman dienen de Olympische Spelen als een manier om meer mensen te bereiken en het werk van Chabad in het land uit te breiden. “Het is een groot genoegen,” zei hij. “Dit is iets waar we op hebben gewacht. Het is een geweldige kans voor ons om onze services uit te breiden en te groeien en te leren hoe we veel mensen kunnen hosten.”

Lees het volledige artikel
van Josefin Dolsten
op de site van JTA

Een gedachte over “Olympische Spelen in Seoel: ‘Hoe het is om Joods te zijn in Zuid-Korea?’

  1. Het is een wonder, dat Israël nog niet geboycot is. De landen, waar de religie van de vrede wordt gepraktiseerd, hebben kennelijk onvoldoende connectie met deze spelen. Een ander wonder, maar dan één van een verschillende kaliber, is, dat Noord-Korea, de meest repressieve terreurstaat op aarde, kan deelnemen, zonder een woord van kritiek van wie ook. Links-liberalisme en politieke correctheid maken blind.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.