Voormalig hoofd van IDF Intelligentie: ‘Grote strategische clash met Iran wenkt aan de horizon’

Israël en de Islamitische Republiek Iran zitten op ramkoers, zei een vooraanstaand expert op zondag in de nasleep van de botsing van zaterdag tussen de Joodse staat en de strijdkrachten die loyaal zijn aan Iran in het naburige Syrië. Er daagt “een grote strategische clash aan de horizon”, zei Amos Yadlin, voormalig hoofd van IDF Intelligence en uitvoerend directeur van het Institute for National Security Studies (INSS).

Yadlin maakte zijn opmerkingen in het Hebreeuws-talige dagblad Maariv, de dag nadat Israël een Iraanse drone over zijn territorium had neergeschoten en vervolgens met grote luchtaanvallen in Syrië wraak nam. “We hebben het over een poging die nog nooit is gebeurd”, zei Yadlin over de infusie van de drone en hij voegde eraan toe dat de waarschijnlijke motivatie de wens van Iran was om Israëls aanhoudende pogingen om de overdracht van wapens naar de terroristische organisatie Hezbollah in Libanon te voorkomen.

“De Iraniërs zijn niet tevreden met de vrijheid van actie die Israël heeft genomen en wilden Israël aldus tonen dat het ook in staat is om het [Israëlische] grondgebied aan te vallen,” merkte Yadlin op. De Iraniërs hoopten dat Israël niet zou reageren op de escalatie, maar dat bleek al snel een foute inschatting. “Er is geen andere luchtmacht in de wereld die binnen twee uur zo’n doel kan bereiken”, zei Yadlin over het antwoord van Israël.

Na het incident zei Yadlin dat Israël nu “vastzit in een moeilijk dilemma tussen het al dan niet preventief handelen of wachten op de komende oorlog. Het Israëlische kabinet moet gaan zitten en onderzoeken of de precisiegeleide raketten in Syrië een preventieve operatie rechtvaardigen die ons tot een oorlog zou kunnen voeren.”

Voorlopig, zo voegde hij eraan toe, lijkt de Israëlische regering zich bezig te houden met de acties van Iran in Syrië “van geval per geval” te bekijken. The Algemeiner meldde zaterdag dat Yadlin tijdens een conferentievraag zei dat het voortdurende conflict is geboren uit ‘Iran’s vastberadenheid om een ​​strijdkracht op te bouwen in Syrië en de vastberadenheid van Israël om dat niet te laten gebeuren. Yadlin, een voormalig IAF-piloot, nam deel aan de legendarische Operatie Opera van 1981, die de nucleaire faciliteit van Irak in Osirak vernietigde.

In een gespek met het tijdschrift Mida klonk het voormalige hoofd van de IDF Intelligence Research Division Yossi Kuperwasser optimistischer over de Israëlische vergelding: “Er was een indrukwekkende Israëlische demonstratie van geweld, en we zijn erin geslaagd een duidelijke boodschap naar de Iraniërs te sturen, evenals aan de Syriërs en Hezbollah. We hebben enorme schade aan de luchtverdediging van Syrië toegebracht en ten minste vier Iraanse doelen aangevallen. We hebben Iran duidelijk gemaakt dat we voldoende mogelijkheden hebben om resoluut actie te ondernemen tegen hun pogingen om nieuwe spelregels in de regio op te stellen.”

Kuperwasser voegde eraan toe dat hij voelde dat Iran nu voldoende werd afgeschrikt om Israël aan te vallen. “Iran dacht dat het voor de Verenigde Staten en vooral voor Europa zou bewijzen dat ze de nucleaire overeenkomst beter niet konden veranderen omdat Teheran voor niemand bang is. Het werkte niet echt voor hen omdat ze nu begrijpen dat ze er beter aan doen niet betrokken te raken in een conflict met Israël,”zei hij.

door Benjamin Kerstein


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Former Head of IDF Intelligence: ‘Major Strategic Clash’ With Iran ‘On the Horizon’” van 11 februari 2018 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.