Gaza’s grootste ziekenhuis schort operaties op vanwege de staking van schoonmakers

Het Shifa Hospitaal (plaatje hierboven), het grootste medische complex in de Gazastrook, kondigde op zondag aan dat het alle operaties opschortte, met uitzondering van noodgevallen, als gevolg van een staking van schoonmakers over onbetaalde salarissen. “Er is besloten om alle geplande operaties uit te stellen, inclusief die voor patiënten met tumoren,” zei het ziekenhuis, erop wijzend dat de beslissing niet geldt voor “levensreddende gevallen”.

De medische staf van Shifa riep alle relevante partijen op om onmiddellijk het werk te hervatten en een einde te maken aan de staking van de schoonmakers. De staking, die op zondag begon, bedreigt het leven van patiënten en werknemers vanwege de gevaarlijke accumulatie van medisch afval in het ziekenhuis, waarschuwde het personeel. Het was de tweede keer in de afgelopen weken dat de schoonmakers (-sters) in de Gazastrook in staking gingen.

Vorige maand kwamen de schoonmakers overeen om weer aan het werk te gaan nadat de regering van de Palestijnse Autoriteit beloofde hun hun salarissen te betalen. Sindsdien heeft de regering echter slechts twee maanden salaris betaald, wat de schoonmakers ertoe bracht hun staking te hernieuwen.

Ambtenaren van Hamas hebben de PA-regering beschuldigd van het niet verstrekken van geld aan de gezondheidszorg in de Gazastrook, ondanks een Hamas-Fatah-‘verzoenings’-overeenkomst getekend in Cairo in 2017.

Volgens de ambtenaren lijden veel ziekenhuizen aan een ernstig tekort aan medicijnen en generatorbrandstof als gevolg van het verzuim van de PA om haar taken uit te voeren. Meer dan 830 schoonmakers werken in 13 ziekenhuizen en 73 andere medische centra in verschillende delen van de Gazastrook.

De schoonmakers zijn in dienst van 13 bedrijven voor een bedrag van NIS 943.000 ($ 267.000) per maand. Ashraf al-Qidra, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, zei dat de staking ‘gevaarlijke gevolgen’ zou hebben voor het werk van 40 operatiekamers en 11 bevallingskamers waar keizersnedes worden uitgevoerd.

“De staking zal ook van invloed zijn op medische diensten voor ongeveer 100 patiënten op intensive care-afdelingen, 113 kinderen in kindercentra en 702 patiënten die lijden aan nierfalen,” zei hij. “Meer dan 50 medische laboratoria en 11 bloedbanken zullen ook worden getroffen door de staking van de schoonmakers,” voegde Qidra eraan toe.

Vorige week waarschuwde Dr. Gerald Rockenschaub, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, dat de gezondheidssector in de Gazastrook op instorten stond vanwege de afnemende brandstofvoorraden. Hij zei dat een donatie van 2 miljoen dollar van de Verenigde Arabische Emiraten om back-upgeneratoren in ziekenhuizen voor kritieke gezondheidsdiensten te ondersteunen voldoende brandstof zou leveren om de faciliteiten enkele maanden te laten draaien.

“De tijdelijke steun van de Verenigde Arabische Emiraten zal levens redden, maar een duurzamere oplossing is nodig om het chronische brandstof- en stroomtekort in Gaza aan te pakken, dat zorginstellingen consequent op de rand van sluiting laat”, zegt Rockenschbaum. De emir van Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, beloofde vorige week ook $ 9 miljoen aan dringende hulp om de crisis in de Gazastrook te helpen oplossen. De belofte is gedaan tijdens een telefoongesprek tussen Al Thani en Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Tussen eind januari en begin 2018 werden twee ziekenhuizen gedwongen te sluiten: Durrah Hospital en het psychiatrisch ziekenhuis Gaza, het enige centrum voor geestelijke gezondheidszorg in de Gazastrook, volgens het kantoor van de WHO voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Beit Hanoun Hospital, een ziekenhuis met 63 bedden in de noordelijke Gazastrook, was ook gedeeltelijk gesloten, waarbij de spoedafdeling op minimale capaciteit functioneerde, zei hij.

“Met de sluiting van een aantal ziekenhuizen, zal de extra last die wordt uitgeoefend op de resterende ziekenhuizen die in bedrijf zijn, de levering van diensten, waaronder chirurgie, spoedafdelingen, intensive care-eenheden en kraamdiensten, verder vertragen,” waarschuwde de WHO vorige week.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Gaza’s largest hospital suspends surgeries due to cleaners’ strike” van 11 februari 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Gaza’s grootste ziekenhuis schort operaties op vanwege de staking van schoonmakers

  1. Dit is de Palestijnse gezondheidszorg gefinancierd met de miljarden uit het Westen.

    Het geld gaat namelijk naar wapens, raketten & tunnels, de Palestijnse terroristen & families, de leugen propaganda en de levensstijl van de leiders…… i.p.v. naar de ziekenhuis medewerkers, medicijnen & apperatuur.

    Het Westen maakt zich hierdoor dus medeplichtig aan Palestijnse & Israelische slachtoffers van deze cynische Palestijnse regeringen in Ramallah & Gaza.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.