Opmerkelijke veelkleurige mozaïek uit de Romeinse periode ontdekt in Caesarea

Een zeldzaam en mooi Romeins mozaïek uit de 2de-3de eeuw na Chr., met een inscriptie in het oud-Grieks, werd onlangs blootgelegd in het Caesarea National Park, gelegen aan de kust van de Middellandse Zee tussen Netanja en Haïfa in het noorden van Israël

Plaatje hierboven: De opgravingssite van Caesarea nabij het strand aan de Middellandse Zee [beeldbron: Screenshot of an EYECON video/IAA]

Tijdens de opgravingen werd een deel van een groot, weelderig gebouw ontdekt dat 1500 jaar terug gaat in de tijd en dateert uit de Byzantijnse periode dateert. Geleerden geloven dat het gebouw deel uitmaakte van een agora – een groot openbaar gebied voor handel en amusement. Tot verbazing van de archeologen vonden ze onder de imposante structuur uit het Byzantijnse tijdperk een spectaculaire mozaïek uit een nog eerder gebouw daterend ongeveer 1800 jaar oud.

Dr. Peter Gendelman en Dr. Uzi ‘Ad, directeuren voor opgravingen in opdracht van de Israel Antiquities Authority (IAA), beschreven de ontdekking: “Dit kleurrijke mozaïek van meer dan 10,5 x 24 voet, is van een zeldzame, hoge kwaliteit. Het bestaat uit drie figuren, veelkleurige geometrische patronen en een lange inscriptie in het Grieks – die allemaal zijn beschadigd door het Byzantijnse gebouw dat er bovenop is gebouwd.”

“De figuren, allemaal mannen, dragen een toga en behoren blijkbaar tot de hogere klasse. De centrale figuur is frontaal en de twee anderen staren ​​hem van beide zijkanten aan. Wie zijn zij? Dat hangt af van waar het gebouw voor is gebruikt, wat nog niet duidelijk is. Als het mozaïek deel uitmaakte van een landhuis, waren de afgebeelde figuren mogelijk de eigenaars. Als dit een openbaar gebouw was, waren  zij misschien de donoren van het mozaïek of vertegenwoordigers van de locale gemeenteraad.”

Het mozaïek werd opgegraven tijdens het werk voor de IAA en de Caesarea Development Corporation in het Caesarea National Park, in samenwerking met de Israel Nature and Parks Authority. De opgravingen, door de IAA, maken deel uit van de wederopbouwwerkzaamheden aan de toegangsbrug van het Kruisvaarders-tijdperk naar Caesarea. Het project maakt deel uit van het werk aan een promenade die nu in aanbouw is, geleid door de Caesarea Development Corporation, die zich uitstrekt van de stad Jisr a-Zarqa naar Caesarea National Park.

Plaatje hierboven: The mosaic uncovered in Caesarea and conservation work by the Israel Antiquities Authority [beeldbron: Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority-IAA]

Jacques Nagar, hoofd van de IAA Art Conservation Department, zei dat dit zeldzame mozaïek werd uitgevoerd op een zeer hoog artistiek niveau, van een type dat te vinden is in plaatsen zoals Antiochië in Turkije. De afbeeldingen zijn afgebeeld met kleine, dicht op elkaar geplaatste tesserae – met ongeveer 12.000 tegels per vierkante meter. De IAA Conservation Administration werkt nu om ervoor te zorgen dat de blootgestelde delen van het mozaïek behouden blijven en niet in de loop van de tijd desintegreren. Het gebied van de brug wordt ook opnieuw gepland om het mozaïek toegankelijk te maken voor het publiek.

Guy Swersky, vice- en uitvoerend voorzitter van de Edmond de Rothschild Foundation zei in een verklaring: “Het antieke Caesarea stopt nooit om ons te verrassen en te fascineren en het spannend te maken voor ons; telkens weer onthullen we plakjes geschiedenis van wereldwijde betekenis. Dit verbazingwekkende mozaïek is een unieke vondst in Israël. Dit is vooral waar gezien het feit waar het werd gevonden – in het noordelijke deel van het park, in een gebied dat nauwelijks werd blootgelegd.”

Plaatje hierboven: The mosaic uncovered in Caesarea and conservation work by the Israel Antiquities Authority [beeldbron: Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority-IAA]


Bronnen:

♦ naar een artikelRemarkable Multicolored Roman Period Mosaic Comes to Light in Caesarea” van 8 februari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikelRare Greek inscription and colorful 1,800-year-old mosaic uncovered at Caesarea” van Amanda Borschel-Dan van 8 februari 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.