Parlementslid Nava Boker eist opschorting fiscale voordelen voor Amnesty International

Israël’s parlementslid Nava Boker (Likoedpartij) stuurde donderdag een brief naar minister van Financiën Moshe Kahlon (Kulanupartij) met het verzoek om de economische voordelen die de staat Israël heeft verleend aan Amnesty International te annuleren. “De organisatie voert een internationale campagne om IDF-soldaten te laten berechten voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De organisatie roept ook op tot een internationaal wapenembargo tegen de staat Israël,” schreef Boker.

Boycot de boycotter
“Bovendien,” zo ging ze verder, “ondersteunt de organisatie publiekelijk diegenen die weigeren om in de IDF te dienen, en heeft onlangs een internationale campagne gelanceerd waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van de gevangen genomen terroriste, Ahed Tamimi, die werd opgesloten voor slagen en verwondingen van een IDF-officier in het dorp Nabi Salih.”

Amnesty treedt op “tegen de IDF, tegen IDF-soldaten en tegen de staat Israël. Absurd genoeg lijkt het erop dat de ongepaste activiteit van Amnesty niet voldoende is om haar de fiscale voordelen te ontnemen die het krijgt van het Ministerie van Financiën, dat van dit belastingvoordeel geniet op grond van artikel 46 van de Inkomstenbelastingverordening,” voegde Boker eraan toe.

“Volgens de Boycot Wet heeft u de bevoegdheid om als minister van Financiën de voordelen te annuleren die worden gegeven aan organisaties en organen die oproepen tot een boycot tegen de staat Israël”, zei ze. Boker merkte verder op, in haar brief aan Kahlon, dat:

“[..] de belastingvoordelen die onder uw toezicht verschijnen als minister van Financiën vormen niet minder dan een zware slag voor de staat Israël. Het is ondenkbaar dat naast de oproepen tot een boycot tegen Israël, de organisatie economische voordelen van de staat zal genieten. Het is ondenkbaar dat, op een moment dat het Ministerie van Strategische Zaken een internationale campagne voert die tegen oppositie tegen boycots pleit, het ministerie van Financiën op de een of andere manier de boycot tegen de staat Israël zal financieren. Ik roep u op om het belastingvoordeel dat aan Amnesty International is gegeven onmiddellijk in te trekken en alle andere economische voordelen te schrappen die door uw kantoor aan deze organisatie heeft geschonken.”

Amnesty International, startte begin juni vorig jaar de campagne ‘Israel’s Occupation: 50 Years of Dispossession’ met de Indische Salil Shetty, de secretaris-generaal van de mensenrechtengroep, die op 7 juni 2017 op de website van A.I. de volgende oproep deed:

Salil Shetty“Ze zouden moeten beginnen met het opleggen van een internationaal verbod op producten uit de nederzettingen, een alomvattend wapenembargo tegen Israëlische en Palestijnse gewapende groepen en een einde maken aan de straffeloosheid voor tientallen jaren van misdaden, onder meer door grondige onderzoeken door het Internationaal Strafhof. Palestijnen mogen niet worden veroordeeld tot het weer verduren van een halve eeuw van onderdrukking en onrecht.”

Rapporten in september schreven dat het ministerie van Financiën sancties oplegt aan de Israëlische tak van Amnesty International, en verklaarde formeel dat het in strijd is met de anti-BDS-wet, de belastingvrijstelling voor donaties aan de groep beëindigt en het blootstelt aan rechtszaken door bedrijven die zijn getroffen door boycotts of bans in het buitenland.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “Hoog tijd!

♦ naar een artikel “Kahlon urged to cancel benefits to Amnesty” van Hezki Baruch van 9 februari 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ Voor het eerst sancties opgelegd aan Amnesty International conform Israël’s anti-boycotwet [lezen]

♦ Minister Kahlon onderneemt actie tegen Amnesty International’s recente anti-Israël campagne [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.