UAE en Qatar doneren fondsen aan Hamas om een gezondheidscrisis in Gaza te voorkomen

De Verenigde Arabische Emiraten hebben $ 2 miljoen gedoneerd en Qatar heeft nog eens $ 9 miljoen toegezegd aan de door Hamas gecontroleerde Gaza-strook, waarmee een dreigende sluiting van noodgeneratoren uit het ziekenhuis in de verpauperde Palestijnse enclave wordt afgeremd, zeiden functionarissen vrijdag, aldus een bericht van Ynet News van 9 feb. ’18.

De Verenigde Naties hadden dinsdag opgeroepen om geld te doneren en zeiden dat brandstof voor generatoren die de ziekenhuizen en sanitaire voorzieningen in Gaza operationeel moeten houden binnen tien dagen op zou zijn indien het geschil tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) niet spoedig wordt opgelost.

De PA van Mahmoud Abbas boycot sinds vorige zomer de Gazastrook, zowel financieel als economisch, net zolang totdat Hamas en het dozijn andere terreurgroepen in de Strook,  hun raketten, mortiergranaten en andere wapens gaat inleveren en hun terreurbrigades onder de feitelijke controle zal plaatsen van de Palestijnse Autoriteit (PA).

De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde de donatie van de VAE aan in een verklaring en zei dat het “voldoende brandstof zou leveren om de faciliteiten enkele maanden te laten draaien”. De belofte van Qatar is aangekondigd op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

VS-gezant naar het Midden-Oosten Jason Greenblatt riep Israël op om samen te werken met Qatar om het leed in de Gazastrook te verzachten. “Qatar dat samenwerkt met Israël kan echte verlichting brengen voor de bevolking van Gaza. Door de steun aan Hamas af te schaffen en aandacht te besteden aan humanitaire hulp en wederopbouw, zal het lijden een einde maken,” schreef hij vrijdag op Twitter.

Tot nu toe zijn de generatoren gestopt met werken in drie van de 13 ziekenhuizen in Gaza en in 14 van de 54 medische centra, volgens het gezondheidsministerie van de enclave. De islamistische groep Hamas en PA tekenden in oktober een door Egypte bemiddeld verzoeningsakkoord waarmee Hamas de bestuurlijke controle over het gebied aan de Palestijnse Autoriteit overdraagde maar de twee partijen zijn er nog steeds niet in geslaagd de details van politieke machtsdeling af te ronden.

Hamasleider Ismail Haniyeh verliet vrijdag Gaza voor een nieuwe ronde gesprekken met Egyptische functionarissen in Caïro over manieren om de verzoening te redden, zei de woordvoerder van de groep. De buren van Gaza, Egypte en Israël, houden hun grenzen reeds lang gesloten en handhaven een blokkade die volgens hen nodig is voor de veiligheid.

Een Amerikaans besluit om de financiële hulp te beknotten aan het Palestijnse hulpagentschap van de Verenigde Naties (UNRWA), dreigt ook de ellendige situatie in Gaza te verdiepen. Hamas hoopt dat zijn nieuwe partnerschap met de PA zal leiden tot een versoepeling van de sancties, maar de partijen zijn het niet eens over het delen van de macht.

Tot zolang wordt de burgerbevolking van Gaza gegijzeld door Hamas en Al Fatah totdat een politieke oplossing voor de machtstrijd tussen beide rivalen wordt bereikt. Armoede heeft de politieke strijd in Gaza nog verergerd en geeft nog meer voedsel aan de wekelijkse Palestijnse protesten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.