BREAKING NEWS: Iraanse drone onderschept boven Israël; Syrië schiet Israëlische F-16 neer

Het Syrische leger richtte tijdens de aanval met zwaar luchtafweergeschut op Israëlische straaljagers, waarbij een F-16 straaljager neerstortte en de alarmsirenes lieten loeien over de Golanhoogte en de Jordaanvallei.

Plaatje hierboven: Een foto genomen in de noordelijke Israëlische Kibboets van Harduf op 10 februari 2018, toont de overblijfselen van een F-16 die neerstortte nadat hij onder vuur kwam door Syrische luchtverdediging [beeldbron: AFP/Jack GUEZ]

Het leger zei dat de F-16-piloten met hun schietstoel werden uitgeworpen nadat ze werden aangevallen door raketten. Een van de piloten raakte tijdens het uitwerpen ernstig gewond, terwijl de andere lichte verwondingen opliep. De twee werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Sirens klonk de hele ochtend door in Noord-Israël als gevolg van massaal Syrisch geschut. Explosies waren te horen in de Bekaa-vallei in Libanon, nabij de Syrische grens. Een luchtafweerraket viel naar verluidt binnen Israëlisch grondgebied maar veroorzaakte geen schade.

IDF woordvoerder Brigade-generaal Ronen Manelis zei dat Israël Iran verantwoordelijk hield voor het incident. “Dit is een serieuze Iraanse aanval op Israëlisch grondgebied. Iran sleept de regio mee naar een avontuur waarvan het niet weet hoe het zal eindigen,” zei hij in een speciale verklaring. “Degene die verantwoordelijk is voor dit incident is degene die de prijs zal betalen.”

Later zei de Syrische televisie dat zijn luchtverdediging reageerde op nieuwe Israëlische invallen nabij de hoofdstad Damascus. Sirenes werden overal in het noorden van Israël gehoord, hoewel het niet meteen duidelijk was of er iets Israël raakte.

IDF-stafchef luitenant-generaal Gadi Eisenkot en majoor-generaal Amikam Norkin, hoofd van de luchtmacht, waren hoofdoperaties aan het leiden van het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv, terwijl premier Benjamin Netanyahu de spoedvergadering van het veiligheidskabinet hield en operaties in realtime goedkeurde. “De IDF volgt de gebeurtenissen en is volledig voorbereid op verdere actie op basis van beslissingen en behoeften”, zei het leger.

Iraanse drone
Aanleiding tot deze escalatie van geweld was het opduiken van een drone van Iraanse makelei. De drone werd geïdentificeerd wanneer deze omstreeks 4u00 deze ochtend het Israëlische luchtruim binnen vlieg en de alarmen triggerde in het Beit Shean-gebied in de buurt van de Zee van Galilea.

De drone werd geïdentificeerd door de Israëlische luchtverdediging en neergehaald door een Apache-helikopter bij binnenkomst op Israëlisch grondgebied. Het leger zei dat de overblijfselen van de drone in Israëlische handen waren.

De IDF zei dat het de drone-lanceerbasis in Syrië, de Militaire Luchtmachtbasis van Tiyas bij Palmyra, heeft aangevallen in “een gecompliceerde chirurgische aanval”. De aanval zou naar verluidt een faciliteit zijn geweest waarin de Iraanse operators van het onbemande vliegtuig waren ondergebracht.

De luchtmacht kreeg te maken met zwaar Syrisch luchtafweergeschut. Tijdens de activiteit stortte een F-16 met luchtdoelraketten op Israëlisch grondgebied neer nabij de kibboets van Harduf in de Vallei van Jizreël. De piloten werden uitgeworpen en werden naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling.

Syrische staatsmedia zeiden dat luchtverdediging een Israëlische aanval afweerde en meer dan één gevechtsvliegtuig trof. “Bij het aanbreken van de dag voerde de Zionistische vijand een nieuwe agressie uit tegen een van onze militaire bases in het midden van het land,” meldde SANA, het persagentschap van de Syrische staat. “Onze luchtverdediging stootte het af en raakte meer dan één vliegtuig.”

— wordt ongetwijfeld vervolgd —


Bronnen:

♦ naar een berichtSirens, clashes in north after IDF shoots down infiltrating Iranian drone” van 10 februari 2018 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “BREAKING NEWS: Iraanse drone onderschept boven Israël; Syrië schiet Israëlische F-16 neer

  1. Ik vind dat er iets aan uw jou reactie ontbreekt. Kijk eens naar de oorzaak en geef dan commentaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.