Parlementsleden van de EU dringen er bij de VS op aan om de UNRWA-bezuiniging te heroverwegen

Zoals bekend zitten de landen van de Europese Unie al geruime tijd op ramkoers met Israël onder vermeend pro-Palestinisme, in tegenstelling met de VS dat onder het beleid van persident Trump meer kritischer staat tegenover het Palestijnse leiderschap en rekenschap eist voor wat er met de vele miljoenen dollars jaarlijkse donatie gebeurt.

Vandaar dat parlementsleden van de Europese Unie er bij de Verenigde Staten op aandringen om de beloofde financiële donatie aan de UNRWA, het Palestijnse hulpagentschap van de Verenigde Naties, alsnog uit te voeren. In een resolutie van donderdag dringt het Europees Parlement er bij de Verenigde Staten op aan om “haar besluit te heroverwegen en de betaling van de volledige geplande bijdrage aan het agentschap te honoreren.”

De VS hebben onlangs aangekondigd dat zij een deel van de financiering aan UNRWA zullen inhouden, daarbij verwijzend naar de noodzaak om een ​​fundamenteel nieuw onderzoek naar de gang van zaken bij de organisatie uit te voeren, zowel in de manier waarop het opereert als de manier waarop het wordt gefinancierd.

Het Amerikaanse besluit om te snoeien in de financiering van de UNRWA volgde na recente tweets van president Donald Trump waarin hij het onverstandig vond om honderden miljoenen dollars aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit uit te keren, gezien hun weigering om de vredesbesprekingen met Israël te hervatten.

Volgend op het besluit van de VS, heeft België beloofd om haar bijdrage voor de komende 3 jaar twv. 19 miljoen euro aan het agentschap versneld uit te keren, of zowat 6,3 miljoen euro jaarlijks. Nederland maakt sneller dan gepland haar jaarlijke bijdrage van 13 miljoen euro over terwijl Groot-Brittannië aankondigde dat het de steun aan de UNRWA zal verder zetten.

De UNRWA is reeds lange tijd het voorwerp van kritiek omwille van de activiteiten van Hamas in haar onderwijsinstellingen en het gebruik van haar faciliteiten door Palestijnse Arabische terroristische organisaties in Gaza. Zo werden de scholen van de UNRWA gebruikt voor het opslaan raketten en wapens van Hamas “bedoeld om Israëlische burgers te doden”, een feit dat de UNRWA-chef zelf erkende. Daarnaast heeft de organisatie ook actief deelgenomen aan het aanzetten tot antisemitisch geweld.

Arabische donoren gezocht
UNRWA is dringend op zoek naar 800 miljoen dollars om haar dienstverlening aan de ca. 5,3 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen van 1948 te financieren. De Europese parlementsleden verwelkomden een toezegging van de landen van de Arabische Liga om een ​​bijdrage te leveren, maar riepen tevens op om hun bijdragen te verhogen.

Ook voormalig Moeft van Jeruzalem, sjeik Ekrima Sabri, riep de Arabische landen op om meer geld te doneren. “De Arabische en islamitische landen zouden de UNRWA moeten financieren zonder op enig ander land te vertrouwen, totdat de vluchtelingen naar hun huizen kunnen terugkeren,” zei Sabri. Arabische landen staan er om bekend dat ze nagenoeg niets bijdragen aan de UNRWA in tegenstelling tot het Westen.

Zo dragen de zes rijkste landen van het Midden-Oosten van de GCC, de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (The Gulf Cooperation Council– GCC), met name Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar en Koeweit, nauwelijks of niets bij aan de UNRWA. Enkel Qatar draagt financieel bij en dan nog enkel en alleen aan de Palestijnse terreurgroep Hamas en niet aan de Palestijnse Autoriteit/PLO. Niet toevallig willen deze zes rijkste Arabische oliestaten ook geen Syrische vluchtelingen opvangen.

In tegenstelling tot het 28-landenblok van de Europese Unie, erkende op donderdag 8 februari ’18 een hooggeplaatste ambtenaar van Qatar dat om de situatie in Gaza te verbeteren, samenwerking met Israël onontbeerlijk is. Mohammed Al-Emadi, het hoofd van het Heropbouw van Gaza Comité van Qatar, zei letterlijk:

“Wanneer je wilt werken in Gaza moet dat via de Israëliërs gebeuren. Zonder de hulp van Israël gebeurt er niets. Dit is een deel van onze inspanning, door zeer nauw samen te werken met Israël, zeer nauw met iedereen in Gaza, om escalatie en oorlog te voorkomen. We willen vrede in de regio en de mensen helpen.”

Hopelijk hebben ze deze Qataarse stem ook in het Europees Parlement gehoord.

2 gedachtes over “Parlementsleden van de EU dringen er bij de VS op aan om de UNRWA-bezuiniging te heroverwegen

  1. De Palestijnse show loopt via Washington & Jerusalem.

    Europa heeft altijd een grote mond, maar wanneer het erop aankomt kunnen ze niet zonder Uncle Sam, uh Donald!

    Hoog tijd voor de EU om haar plaats te kennen, op te houden met Washington & Jerusalem te ondermijnen en de Palestijnse Arabieren de kans te geven een eigen leven op te bouwen zonder afhankelijk te blijven van dictators & UNWRA.

    Like

  2. Met de Europese bemoeienissen houden we corruptie in stand en dragen we niet bij aan de ontwikkelingen aldaar. We zijn ook nog eens hopeloos verdeeld en gaan onze ruzies hier daar uitvechten. Europa heeft al genoeg schade aangebracht in het Midden-Oosten. Laat het zich vooral beperken tot eerlijke handel en normale betrekkingen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.