UNIFIL bevestigt dat Israël een veiligheidsmuur bouwt aan eigen kant van grens met Libanon

UNIFIL heeft bevestigd dat Israël een veiligheidsmuur bouwt aan de Israëlische kant van de Blauwe Lijn die Libanon en Israël scheidt.

Plaatje hierboven: VN-vredestroepen (UNIFIL) op 23 juli 2013 op post aan de Blauwe Lijn, de grensafbakening tussen Libanon en Israël, in Zuid-Libanon. De vlaggen van de terreurorganisatie Hezbollah, Palestina en Libanon wapperen op de achtergrond. Geen Israëlische vlag te bespeuren want Libanon erkent het bestaansrecht van Israël niet. Voor Libanon is Israël simpelweg ‘Palestina’ [beeldbron: Andrew McConnell/Panos]

Israël bouwt de muur in afwachting van een poging van Hezbollah om de grens in de komende oorlog te overschrijden. Libanon en Hezbollah willen niet dat de muur wordt gebouwd, zodat ze de grens in de volgende oorlog gemakkelijker kunnen overspoelen. UNIFIL zei dat het de constructie volgt en communiceert met relevante partijen aan beide kanten van de grens om spanningen te verminderen en escalatie te voorkomen.

Voormalig premier Ehud Barak verliet de door IDF afgedwongen veiligheidszone in Zuid-Libanon, waardoor Hezbollah het gebied overnam. Op 7 juni 2000 verklaarde de VN dat Israël volledig werd heringedeeld aan de zuidkant van de Blauwe Lijn, die de facto werd gedefinieerd als de internationaal erkende grens tussen de twee landen.

Het grootste deel van de Blue Line was oorspronkelijk afgebakend in 1923 en delen werden later afgebakend tussen 1950 en 1967. In die tijd vertelden zowel Israël als Libanon de VN dat zij de Blauwe Lijn zouden respecteren zoals getekend door de VN. Pas sindsdien heeft Libanon besloten dat het de Blauwe Lijn niet erkent en beweert thans dat Israël nog steeds het Libanese grondgebied bezet.

Israël heeft momenteel een veiligheidshekken op een aantal meters ten zuiden van de Blauwe Lijn, waardoor het hek aan beide kanten van de grens kan behouden. Maar Libanon heeft Israëlische soldaten aangevallen die het hek zijn overgestoken om het gebied ten zuiden van de Blauwe Lijn te behouden.

Nadat Israël de veiligheidszone van Zuid-Libanon had verlaten, nam Hezbollah het over en heeft nu meer dan 100.000 raketten en raketten in de onmiddellijke nabijheid van Israël. De regering van Libanon wordt grotendeels gecontroleerd door Hezbollah, die op haar beurt wordt gecontroleerd door Iran.

Plaatje hierboven: Nee, niét de Israëlische veiligheidsmuur die in aanbouw zou zijn, maar Libanon dat in november 2016 begonnen is met de bouw van een muur rondom het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh omwille van “veiligheidsrisico’s”. Dit geheel conform het Libanese Apartheidsbeleid ten aanzien van de Palestijnen, waar zij al 70 jaar worden behandeld als tweederangsburgers [beeldbron: Europe/Israel News]

Aanvankelijk woonden in Ain-al-Hilleh zowat 70.000 Palestijnen maar dat is de voorbije jaren opgelopen tot ca. 120.000 met Palestijnse vluchtelingen uit Syrië die er de burgeroorlog ontvluchten. Opmerkelijk: Hier geen internationale protesten tegen deze ‘Open Gevangenis van Libanon‘, noch van de EU en noch van de VN, geen resoluties van de Veiligheidsraad en ook geen ‘Free Gaza Flotilla’s’ …

Niets van dat alles staat te gebeuren. Tenslotte is Israël noch zijn de Joden betrokken in het concept of de constructie van deze Libanese muur en ja, dan interesseert het niemand wat, ook al zijn de Palestijnen het slachtoffer. De internationale hetze tegen Israël draait immers niet om het welzijn van de Palestijnen maar om de vernietiging van het Jodendom in het Midden-Oosten.


Bronnen:

♦ naar een berichtUNIFIL Confirms Israel Building Security Wall on Israeli Side of Lebanon Border” van 7 februari 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “UNIFIL bevestigt dat Israël een veiligheidsmuur bouwt aan eigen kant van grens met Libanon

  1. “De Palestijnen” in Libanon interessert geen Libanees.
    “De Muur” die Israel bouwt, des te meer.

    Binnenkort zullen hier wel weer ‘moties voor Israelische agressie voor worden aangenomen in de VN.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.