Waarom is Ierland het meest anti-Israëlische land in Europa?

Het Ierse en Joodse volk delen een gemeenschappelijke geschiedenis van het lijden aan wrede vervolging en het bereiken van nationale verlossing tegen over onmetelijke tegenslagen.

Plaatje hierboven: Pro-Palestinian protesters near the Irish Parliament in Dublin at a rally against Israeli air strikes in Gaza in 2009 [beeldbron: William Murphy/Flickr]

Maar vandaag is het moderne Ierland een van Europa’s felste critici van Israël. Deze spanning was vorige week te merken toen de Ierse Senaat een wetgeving overwoog die gericht was op het criminaliseren van handel met Israëlische nederzettingen.

De bewuste wet getiteld “Controle van Economische Activiteiten (Bezette Gebieden) Wet 2018” van 30 januari 2018, roept op om “de import en verkoop van goederen, diensten en natuurlijke hulpbronnen afkomstig uit illegale nederzettingen in bezette gebieden te verbieden”, aldus senator Frances Black, de indienster van de wet.

Hoewel de stemming over de wetgeving uiteindelijk werd uitgesteld, zagen velen in Israël het als een ander voorbeeld van de groeiende inspanning in Europa om de Joodse staat te selecteren en te boycotten. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat “het enige doel van de wetgeving is om de BDS-beweging te ondersteunen en de staat Israël te beschadigen.”

De Israëlische ambassade in Ierland veroordeelde ook het wetsvoorstel en zei dat het “alleen een aansporing biedt aan degenen die Israël willen boycotten en in schril contrast staat ​​met de leidende beginselen van vrije handel en gerechtigheid.”

Orde Kittrie, een professor in de rechten aan de Staatsuniversiteit van Arizona, en senior fellow bij de Stichting ter Verdediging van Democratieën, vertelde JNS dat de voorgestelde wetgeving duidelijk gericht was op het delegitimeren van de staat Israël.

“Op het eerste gezicht gaat de wet over het onder druk zetten van Israël om de Westelijke Jordaanoever te evacueren en over te dragen aan het Palestijnse bestuur. Echter, zoals in zoveel gevallen van BDS, lijkt het doel minstens een bredere doelstelling: bijdragen aan de delegitimering van de staat Israël,” zei hij.

Een woordvoerder van de Ierse pro-Israëlische groep Irish4Israel zei dat het wetsvoorstel ook werd gesteund door verschillende anti-Israël NGO’s, waaronder Christian Aid Ireland en Trocaire, naast vakbonden in Ierland. “De rekening werd goedgekeurd door vakbonden en anderen, en had de steun van vele kleinere partijen. De motivatie is een naïeve hoop om solidariteit te tonen met de Palestijnen,” zei de woordvoerder.

Economische gevolgen
In de dagen voorafgaand aan de stemming ontstond er in Ierland een debat over de dreigende economische gevolgen voor het land als het doorgaat met de wetgeving. Van bijzonder belang was de mogelijkheid dat de wetgeving in conflict zou komen met zowel E.U. en de Amerikaanse wet, waardoor mogelijk kritieke banden in gevaar worden gebracht.

“Met deze wet zouden Amerikaanse bedrijven met dochterondernemingen in Ierland, Ierse bedrijven met dochterondernemingen in de VS en hun werknemers die Iers zijn of ingezetenen van Ierland zijn, kiezen tussen het overtreden van de Ierse wet of het overtreden van de Amerikaanse exportregelgeving,” zei Kittrie. “Overtredingen van deze Amerikaanse antiboycotwetten worden bestraft met boetes en door opsluiting tot 10 jaar.”

Als zodanig vroeg de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney bij het verzoek om uitstel van de stemming over het wetsvoorstel een E.U. wet dat alle leden een gemeenschappelijk commercieel beleid hebben. Coveney uitte ook zijn bezorgdheid over het feit dat het wetsvoorstel de betrekkingen met Israël zou schaden en daarmee het vermogen van Ierland hypothekeren om een ​​constructieve rol te spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten.

Huidige E.U. de wet bepaalt dat Israëlische producten die voortkomen uit de grenzen van vóór 1967 niet kunnen worden geëtiketteerd als ‘Made in Israel.’ Israël beschouwt de Westelijke Jordaanoever als omstreden gebied, met grenzen die bepaald moeten worden in vredesonderhandelingen met de Palestijnen.


De tekst loopt hierna verder in het Engels…


Nevertheless, despite the delay and concerns, Kittrie believes that the bill will eventually pass, especially if the peace process continues to stall. “Watching the debate in the Irish Senate, it appears that the majority of Irish Senators are far more sympathetic to the Palestinian perspective than the Israeli one,” he said.

“A version of the bill, presumably one revised to remove the conflict with E.U. law, seems likely to pass when it is voted upon in four or five months, unless there is significant progress on the peace process or the Irish Senate becomes more sympathetic to the Israeli perspective or the Irish Senate comes to better understand how the bill, if enacted, would gravely undermine Ireland’s economic links to the United States,” he said.

Irish-Israel relations
But how did the Irish, who like the Jewish people have also faced centuries of persecution, end up so sympathetic to the Palestinian cause? Much of Ireland’s sympathies for the Palestinians appear to tie back into their own troubled history with the United Kingdom.

“The Irish see Israel as acting as the U.K. did when it occupied all of Ireland [until Irish independence in 1921] and Northern Ireland until the present day,” said Kittrie. “Specifically, they analogize Israel’s settlements in the West Bank to the Protestants from Great Britain who settled in Northern Ireland.”

Irish-Jewish relations haven’t always been this sour. In the early 20th century, many Irish leaders were sympathetic to the Jewish people, with the Irish drawing heavily on historical parallels with Jews, including their suffering, the large-scale migration of Irish in the 19th century and their upward struggle for national self-determination against the British.

But following Israel’s independence in 1948, Irish sympathies inexplicably shifted. The Irish no longer viewed Israel as the underdog struggling for national rights, but instead as a foreign occupier on someone else’s land — the Palestinians — similar to the Irish experience with British control over Northern Ireland.

Ireland did not extend recognition to Israel until 1963 and did not establish an embassy in Tel Aviv until 1996. Furthermore, Ireland was one of the first European countries to call for a Palestinian state in 1980 and has insistently focused on the Palestinian refugee issue.

Today, despite its subordinate position within the European Union behind such larger powers as France and Germany, Ireland has played an outsized role as a voice on matters concerning Israel and the Arab-Israeli conflict. Last year, the Irish Parliament passed a symbolic resolution calling on the government to recognize Palestinian statehood. Ireland was also the first European country to recognize the Palestine Liberation Organization as well.

At the same time, the BDS (boycott, divestment sanction) movement in Ireland is viewed by many as some of the most powerful groups in Europe.

The Ireland-Palestine Solidarity Campaign (IPSC), which has been at the forefront of anti-Israel sentiment in Israel, recently led to Israel banning some 20 activists associated with the Dublin-based group from entering the Jewish state as part of a recent “blacklist” by the Israeli government targeting anti-Israel BDS groups.

“It’s an Irish obsession to identify with the perceived underdog. It’s very disappointing and a complete distortion of the facts on the ground,” the Irish4Israel spokesman said. “If Israel wants to change the Irish mentality towards Israel, it needs to engage with Ireland more.”

Can Irish eyes smile on Israel?
However, one major looming challenge in engagement are recent reports that Israel is mulling closing down its embassy in Ireland as part of plans to shutter seven embassies worldwide due to budget concerns, Yedioth Ahronoth reported.

Israel first opened its embassy in 1996 — one of the last countries in the E.U. to have an Israeli embassy — after years of negotiations. Despite strained political relations since then, trade between Ireland and Israel has grown significantly as both countries have become global leaders in areas such as technology and pharmaceuticals. In 2016, Israel was Ireland’s 11th-largest export partner, with $1.63 billion.

Despite growing economic ties, Kittrie believes that Israel needs to improve its outreach to the Irish if the Jewish state hopes to improve relations with the country. “Israel has a good story to tell. It needs to do a far better job of telling it to the Irish people,” he said.

“Watching the debate in the Irish Senate, one would think that the lack of peace between Israel and the Palestinians is entirely the fault of Israel. That is just not true. I think education has a big role to play in improving relations between Ireland and Israel.”

door Sean Savage


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sean Savage “Why is Ireland the most anti-Israel country in Europe?” van 6 februari 2018 op de site van de Jewish News Syndicate

5 gedachtes over “Waarom is Ierland het meest anti-Israëlische land in Europa?

 1. Het gaat mij te ver om te kunnen onderschrijven, wat in de eerste alinea wordt gesteld. Het “lijden” van de Ierse bevolking tijdens de Britse overheersing is op geen enkele, maar dan ook op geen enkele wijze te vergelijken met de oceaan van menselijk leed, die regelmatig de Joodse gemeenschappen in Europa overstroomde. De Britten organiseerden geen pogroms, Ieren werden in hun eigen land niet uitgesloten van talrijke beroepen, zij konden in hun eigen gebied hun eigen godsdienst uitoefenen. Natuurlijk, opstanden werden door de Britten hardhandig neergeslagen, maar waar gebeurde dat niet? En natuurlijk, de protestantse Britten keken met minachting neer op de als tweederangs geachte Ieren met hun derderangs godsdienst. En ja, het straffe katholicisme met zijn leer van Godsmoord verhinderde een normale kijk op de Joden. Dat gold ook voor de kleine protestantse minderheid, die na de Ierse onafhankelijkheid er de voorkeur aan gaf naar Ulster of het Britse vasteland te vertrekken (eh.. niet helemaal uit vrije wil).

  Like

 2. Juist, een land met veel katholieken. Denk maar niet dat het met de aanhang in Duitsland en Oostenrijk beter is. De invloed van de kerk is in Ierland nog enorm.

  Like

 3. Ierland, het land dat sinds de 12e eeuw bezig was met haar eigen interne oorlogen van Katholieken tegen Protestanten, heksenverbranding & Engelsen op te blazen is ook het land wat nog stééds ong. 100 vredesmuren nodig heeft om vreedzaam met elkaar te leven.

  Net als de Arabieren & Moslims hebben ze altijd een externe ‘vijand nodig, anders gaan ze mekaar weer te lijf.

  En daar komt “de Jood weer op de proppen en hebben ze nu zelfs een heel land vol Joden om tegenaan te schoppen en zich tegen zichzelf te beschermen.

  Dus Ierland……who cares!

  Het is grappig dat landen die de meeste maatregelen nodig hebben om samen te leven (Ierland & Belgie), de grootste critici van Israel zijn……een land omringd door bloeddorstige hyena’s.

  Als deze beide criticasters Israel’s problemen/vijanden zouden hebben, hadden ze al lang niet meer bestaan.

  Like

 4. Is het misschien omdat de meeste Ieren, zogenaamd brave katholieken zijn? Ook Rome staat achter het uitgevonden volk.

  Like

 5. Ik roep iedereen op om Ierland volledig te boycotten. Dat land wordt bevolkt door oudkatholieken die de pest hebben aan de joden omdat ze christus vermoord hebben, volgend het bijbelse oude testament. Ook in nederland zijn er van die idioten, antisemitisch tot op het bot. Lubbers, van Agt, om maar eens wat te noemen. Ik heb nog geen protesten uit Brussel gehoord over dat Ierse wetsvoorstel. Het blijft muisstil bij dit stelletje nepregenten. Ook onze haagse regenten hullen zich in stilzwijgen terwijl ze anders moord en brand schreeuwen als ze maar denken dat hun knuffel palestijnen onheus worden bejegend.
  Ons goede geld gaat naar Palestijnse terroristen, dat mag dan wel zonder protest. Stop daarmee en laten we voor dat geld maar wapens kopen waar mee we ons zelf kunnen verdedigen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.