Toespraak van premier Netanyahu tijdens inhuldiging monument ‘Rechtvaardigen onder de Naties’

Jeruzalem, maandag 5 februari 2018. Toespraak van premier Benjamin Netanyahu tijdens de inwijdingsceremonie van het herdenkingsmonument voor diplomaten, erkend als “Rechtvaardigen onder de Naties” (‘Righteous Among the Nations’), dat werd ingehuldigd aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA) in Jeruzalem.


“Zes miljoen van onze broers en zussen werden afgeslacht in de ergste gruweldaad van de geschiedenis. En dit is wat de mensen die hier vereerd zijn zo bijzonder maakt. Omdat ze in de donkerste tijden die de aarde doormaakte, een kaars van gerechtigheid ontstaken. Yad Vashem noemt hen, deze mannen en vrouwen, “Rechtvaardigen onder de Naties” (Righteous Among the Nations).

Ik bezocht eens, toen ik in de VN ging dienen, ging ik naar de Lubavitcher Rebbe en hij had wat kritiek op de VN. Hij zei dat deze niet altijd de waarheid vertegenwoordigt, en nu ben ik echt aan het oppoetsen wat hij zei. Hij zei, maar onthoud dat als je een kleine kaars van waarheid aansteekt, zijn gloed heel ver  zal schijnen. Deze mensen staken kaarsen aan van de waarheid en kaarsen van de mensheid in de zee van duisternis en we zullen ze voor altijd herinneren.

Deze plaquette die we vandaag opdragen, erkent deze dappere diplomaten, die handelden volgens de voorschriften van hun geweten zonder acht te slaan op persoonlijke en professionele consequenties.

Toen de moeder van Esther Ofiri haar van een zolder in Hongarije naar de Zweedse delegatie bracht, luisterde een jonge diplomaat naar de smeekbeden van haar moeder en reageerde onmiddellijk, maak je geen zorgen, we zullen je binnenkort beschermende pasjes geven. En die man was Raoul Wallenberg, een held onder de helden.

Op 9 juli 1944 arriveerde Wallenberg in Boedapest om te dienen op de Zweedse ambassade, en toen hij zich realiseerde hoeveel Joden zijn hulp nodig hadden, gooide hij diplomatieke waarschuwingen opzij, werkte hij onvermoeibaar om Joden te redden, gaf hij duizenden beschermende brieven en plaatste de Zweedse vlag, plaatste hij de Zweedse vlag boven gebouwen waar Joden woonden. Het is bijna zoals Mozes in Egypte. Hij beweerde dat groepen Joden die naar de Oostenrijkse grens waren gemarcheerd, onder Zweedse bescherming stonden.

Er zijn minder bekende helden. Ze staan ​​allemaal op deze muur en ze zouden bekend moeten zijn. We moeten onze mensen leren, ik denk de hele mensheid, over hun moed en voorbeeld, diplomaten als Captain Francis Foley van het Verenigd Koninkrijk en Ho Feng-Shan van China en de anderen. Ze verdienen het om bekende namen te zijn. Het is een kwestie van rechtvaardigheid, maar het is ook een kwestie van het opleiden van toekomstige generaties. Dus kozen we ervoor om deze plaquette met de namen van deze dappere diplomaten hier op een prominente plaats van ons ministerie van Buitenlandse Zaken te plaatsen, omdat dit het soort mensen is dat we onze jonge diplomaten vragen na te streven.

Mannen en vrouwen met grenzeloze moed, mannen en vrouwen met het diepste morele karakter. Trouwens, velen van hen werden gecensureerd door hun buitenlandse ministeries en voor velen van hen kwam hun carrière snel ten einde. Maar ze riskeerden alles voor de waarheid en het eerste ding is de waarheid vaststellen. Het was niet gemakkelijk om dat te doen omdat de waarheid verborgen werd door ijzeren gordijnen van leugens en bedrog. De waarheid is vandaag de dag niet altijd gemakkelijk vast te stellen, maar het eerste dat ze wilden vaststellen, was de waarheid. Toen ze eenmaal de waarheid leerden, riskeerden ze alles voor onze gemeenschappelijke menselijkheid, en daarom zullen wij en de geschiedenis ze met recht herinneren als helden.

De waarheid over de Holocaust moet altijd worden bestudeerd. Zij moet altijd onthouden worden. Israël werkt nauw samen met onze partners over de hele wereld om de waarheid over de Holocaust te verdedigen en te onthullen. We verwachten dit te doen met elk land, inclusief Polen. Bovenal moeten toekomstige generaties de lessen van de Holocaust internaliseren. Ik denk dat de belangrijkste les voor de hele mensheid is dat haat, extreme ideologieën, deze altijd vroeg moeten worden geconfronteerd wanneer er tijd is om ze in de kiem te smoren.

Wij Joden hebben geleerd onze vijanden te geloven wanneer zij oproepen tot onze vernietiging oproepen. We hebben geleerd dat we onszelf moeten kunnen verdedigen tegen elke mogelijke dreiging. De staat Israël heeft deze lessen niet alleen geïnternaliseerd, maar ook toegepast. We staken onze hand uit voor vrede naar al onze buren die vrede met ons wensen, en er zijn er nogal wat, en hun aantal groeit, ben ik blij om te zeggen, en ik hoop dat het voor iedereen zal gelden. Maar we zijn ons altijd bewust van het gevaar voor ons en de rest van de mensheid voor diegenen die ons willen uitroeien, en uiteindelijk vernietigen ze de wereld die we allemaal willen behouden en koesteren.

Maar in het donkerste uur van mijn volk porden een paar nobele mannen en vrouwen hun superieuren aan om Joodse levens te redden. Israël groette hen. Wij zullen hun herinnering voor altijd eren.”

Premier Benjamin Netanyahu


Bronnen:

♦ naar een artikelPM Netanyahu’s Remarks at the Dedication of a Commemorative Memorial for diplomats, recognized as “Righteous Among the Nations” van 5 februari 2010 op de Facebookpagina van Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA)

2 gedachtes over “Toespraak van premier Netanyahu tijdens inhuldiging monument ‘Rechtvaardigen onder de Naties’

  1. Dat zou moeten werken. Maar er zitten ook drie video’s in de tekst. Even wachten dus want die moeten even mee gedownload worden en dat vertraagt het misschien wat afhankelijk van je toestel.

    Like

  2. Beste Brabosch, de link naar het artikel “De Palestijnen willen helemaal geen tweestatenoplossing, zij willen Israël” werkt niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.