B’nai Brith ontgoocheld door rapport over antisemitisme aan Universiteit McGill

B’nai Brith Canada spreekt zijn frustratie uit nadat een rapport van McGill University beweerde dat antisemitisme geen rol speelde bij de verwijdering van de Joodse student Noah Lew en twee pro-Israël leden uit het studentenbestuur in oktober ll.

Plaatje hierboven: Onrust aan de McGill Universiteit in Montreal na een recent antisemitisch incident [beeldbron: The Looking Glass]

Het rapport, dat geschreven door de voormalig Studenten Ombudsman Spencer Boudreau en in opdracht van de directeur en vice-kanselier Suzanne Fortier, concludeerde dat het verslag “de notie niet bevestigt dat de stemming was ingegeven door antisemitische motieven.”

Echter, het verslag van Boudreau vertoont grote hiaten in veel opzichten. Ten eerste, en in tegenstelling tot het mandaat dat hij ontving, heeft Boudreau niet expliciet rekening gehouden met eerdere dreigementen van geweld tegen Joodse en pro-Israëlische studenten bij McGill, inclusief een oproep om “vandaag een zionist te slaan” door studentpoliticus Igor Sadikov in februari 2017.

Sadikov werd niet gesanctioneerd door het bestuur van de McGill Universiteit en evenmin onmiddellijk  verwijderd van zijn posten in het studentenbestuuur, maar bleef er in plaats daarvan rondhangen todat hij twee weken later zelf ontslag nam.

Het rapport negeerde ook het feit dat The McGill Daily, een door studenten gefinancierde campuskrant, die een boycot handhaaft van elke inhoud die “een Zionistisch wereldbeeld” promoot.

Het belangrijkste is dat het rapport van Boudreau de discriminerende behandeling van Lew als het product van “protesten over het beleid van Israël” verkeerd definieerde. Sterker nog, de studenten die hebben gestemd om de Joodse regisseur te verwijderen, waren niet alleen critici van het Israëlische beleid, maar bovendien voorstanders van de antisemitische Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) Beweging, die zich verzet tegen het bestaan ​​van de Joodse staat.

Het Ottawa Protocol over de Bestrijding van Antisemitisme, waartoe Canada een ondertekenaar is, definieert de ontkenning van het bestaansrecht van Israël of zijn vernietiging als een vorm van antisemitisme.

“’Helaas, in plaats van de kwestie van antisemitisme bij McGill ernstig aan te pakken, is dit rapport een witwassen [van antisemitisme],” zei Michael Mostyn, Chief Executive Officer van B’nai Brith Canada.

“Het rapport geeft geen volledig of accuraat beeld van de vijandige atmosfeer waarmee Joodse studenten aan de McGill Universiteit worden geconfronteerd en gaat op onverklaarbare wijze voorbij aan de gemeenschappelijke definitie van antisemitisme die in Canada wordt gebruikt. Hoewel we blij zijn dat Lew en zijn collega’s in januari hun posten weer hebben ingeomen, houdt het mislukken van dit rapport om de onderliggende oorzaken aan te pakken in dat een vergelijkbaar antisemitisch incident zich kan en waarschijnlijk opnieuw zal voordoen.”

Een kopie van Boudreau’s rapport verkregen door B’nai Brith leest dat het op 15 december 2017 voltooid was, maar het werd pas op dinsdag 6 februari ’18  door de McGill Universiteit vrijgegeven aan het publiek. Er werd geen uitleg gegeven voor de vertraging. Klik hier om een ​​volledige kopie van het rapport van Boudreau te lezen.

door Aidan Fishman


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een bericht van Aidan Fishman “B’nai Brith Deeply Disappointed by McGill Report on Antisemitism” van 6 februari 2018 op de site van B’nai Brith in Montreal, Canada

Een gedachte over “B’nai Brith ontgoocheld door rapport over antisemitisme aan Universiteit McGill

  1. Openlijk Anti Semitisme is weer legitiem…..ondanks al het gewauwel van het tegendeel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.