EU blijft illegaal nederzettingen bouwen en klaagt wanneer Israël ze weer afbreekt

Israël tracht al enkele jaren een einde te maken aan de illegale bouwactiviteiten door de Europese Unie of door de Unie gefinancierde projecten in het C-gebied, dat conform de ondertekende Oslo Akkoorden onder controle valt van Israël. Aldus wil de EU locale Arabieren helpen om langzaam het land te  veroveren en bezetten, land dat niet eens van hen is.

Plaatje hierboven: Samaria, 4 februari 2018. Bedoeïenen kinderen gaan naar de geïmproviseerde schoolklas in de EU-kolonie van Abu Nuwar, nadat het Israëlische leger na vele waarschuwingen op zondag hun illegaal gebouwd schooltje met twee klassen heeft gesloopt  [beeldbron: AP/Arab News]

De Europese Unie tracht tegen de wil en de veiligheidsbelangen van Israël in, op illegale wijze feiten aan de grond te creëren in het C-gebied van Israël, omdat de EU dit gebied de facto reeds beschouwd als zijnde het grondgebied van de toekomstige staat Palestina met Jeruzalem als haar hoofdtad. Officiële vredesonderhandelingen met Israël zouden dan nog enkel een formaliteit zijn en Israël compleet voor schut zetten.

Echter, de EU blijft intussen illegaal nederzettingen bouwen en klaagt wanneer Israël ze weer afbreekt. Een bericht van de Verenigde Naties van zondagavond 4 februari 2018:

“Verklaring door uitvoerend Humanitair Coördinator namens de OPT (bezette Palestijnse gebieden), Roberto Valent, omtrent de vernietiging door de Israëlische autoriteiten van door donoren gefinancierde klaslokalen in de Palestijnse gemeenschap van Abu Nuwar. Ik maak me ernstig zorgen over de sloop van de Israëlische autoriteiten vanmorgen van twee door donoren gefinancierde klaslokalen (3de en 4de leerjaar), die 26 Palestijnse schoolkinderen in de bedoeïenen- en vluchtelingengemeenschap van Abu Nuwar dienen, gelegen in gebied C aan de rand van Jeruzalem. De sloop werd uitgevoerd op grond van een gebrek aan door Israël afgegeven vergunningen, die bijna onmogelijk te verkrijgen zijn.

Abu Nuwar is een van de meest kwetsbare gemeenschappen die humanitaire hulp nodig hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever. De omstandigheden waarmee deze wordt geconfronteerd, vertegenwoordigen ook die van veel Palestijnse gemeenschappen, waar een combinatie van Israëlisch beleid en praktijken – inclusief sloop en beperkte toegang tot basisvoorzieningen, zoals onderwijs – een dwingende omgeving hebben gecreëerd die de mensenrechten van bewoners schendt en een risico genereert van gedwongen overdracht. Dit is het zesde sloop- of confiscatie-incident op de Abu Nuwar-school door de Israëlische autoriteiten sinds februari 2016.”

Dit betekent dat de EU de afgelopen twee jaar, elke vier maanden, een illegaal schoolgebouw bouwt en Israël het neerhaalt. Klinkt het alsof de EU echt om de opvoeding van de kinderen geeft? Ze konden bijvoorbeeld vervoer naar een andere school regelen als ze dat wensten.

Deze spelletjes van de Europese Unie zijn duidelijk niét bedoeld om de Palestijnen te helpen, maar om Israël in verlegenheid te brengen, met foto’s van afgebroken gebouwen waarvan zij beweren dat het scholen waren die waarschijnlijk nooit hebben gediend.

Abu Nawar bevindt zich in de E1-sectie (plaatje hieronder) van het door Israël gecontroleerde C-gebied, die Ma’ale Adumim verbindt met de rest van Jeruzalem. Dat is echt waar dit allemaal over gaat – de internationale gemeenschap is er helemaal op gebrand om te voorkomen dat Israël de twee gebieden verbindt.

Er zit enige ironie in de achtergrondinformatie van de VN:

“Abu Nuwar is een Palestijnse bedoeïenengemeenschap in Area C, met ongeveer 670 Palestijnse inwoners (88% vluchtelingen), waarvan een deel op seizoensbasis in de gemeenschap verblijft. De gemeenschap is een van de 46 Bedoeïenengemeenschappen op de centrale Westelijke Jordaanoever die het risico lopen gedwongen te worden overgeplaatst vanwege de dwingende omgeving die hen wordt toebedeeld, waaronder een plan van ‘herplaatsing’ dat is vooruitgeschoven door de Israëlische autoriteiten.

Het is ook een van de 18 Palestijnse bedoeïenengemeenschappen in het gouvernement van Oost-Jeruzalem die gelegen zijn in, of naast een gebied dat gepland is voor het E1-nederzettingsplan, gericht op het creëren van een doorlopend bebouwd gebied tussen de nederzetting Ma’ale Adumim en Oost-Jeruzalem. .

Het internationaal humanitair recht verbiedt de individuele of massale gedwongen overdracht van de bevolking van een bezet gebied, ongeacht het motief. Een dergelijke overdracht is een ernstige schending van het Vierde Verdrag van Genève en houdt dus individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid in. De vernietiging van eigendommen in een bezet gebied is ook verboden, tenzij dit absoluut noodzakelijk is voor militaire operaties.

Abu Nawar is geen oude gemeenschap. Het dorpje werd opgericht in het midden van de jaren zestig en zoals ook dit VN-bericht verklaart, was het een nomadische gemeenschap waar mensen, afhankelijk van de wisselende seizoenen, tijdelijk daarheen verhuisden.

Er is niets in de Geneefse Conventies dat zegt dat gebouwen die illegaal zijn gebouwd niet kunnen worden vernietigd. Integendeel, van de bezettende autoriteiten wordt verwacht dat ze de bestaande wetten handhaven, en zeker de Jordaanse en Ottomaanse wetten tolereren niet het willens en wetens bouwen van hutten op heuvels zonder enige toestemming.

De ironie is dat de VN zegt wat een verschrikkelijke misdaad het is om een ​​paar dozijn families te verplaatsen die toch al nomadisch zijn, maar het benadrukt dat meer dan een half miljoen Joden die al tientallen jaren in hetzelfde gebied wonen (en veel van hun voorouders woonden daar veel langer) etnisch weggezuiverd moeten worden uit het gebied dat zij reeds nu al pretenderen ‘Palestina’ te noemen zonder dat daarover met Israël vooraf moet onderhandeld worden.

door EoZ


Bronnen:

♦ naar een bericht van EoZEU continues to build illegal settlements – just to complain when Israel demolishes them” van 5 februari 2018 op de site van EoZ

2 gedachtes over “EU blijft illegaal nederzettingen bouwen en klaagt wanneer Israël ze weer afbreekt

 1. Gemene spelletje.

  Voor Israel is de afbraak werkgelegenheid.
  Voor de EU een financiele aderlating.
  Voor “de Palestijnen” veranderd er niets.

  Alhoewel?

  Europa heeft laten weten dat ze voor de EU verkiezingen opnieuw meer geld nodig heeft van de lidstaten ‘om onbekende kandidaten meer bekendheid te geven’.

  Inplaats van de EU belastingbetaler hier opnieuw voor te laten opdraaien zou het beschaafder zijn deze spelletjes te laten en het onnodig verkwanselde geld hiervoor te gebruiken en de EU burgers te ontlasten.

  Voor “de Palestijnen” betekenen deze spelletjes dat ze hun taak als EU speelbal gewoon moeten blijven vervullen onder de valse noemer van ‘EU-hulp’ die niets anders is dan anti Israel politiek.

  Europa interesseert zich amper voor haar eigen burgers, dus dat van “de Palestijnen” zal haar verder een zorg zijn. Het wordt pas een ‘issue voor de EU, wanneer er Joden in het spel zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.