De werken zijn begonnen aan het Egalitaire Plein aan de Westelijke Muur (Kotel)

Meer dan zes maanden nadat de regering de plannen afrondde om een ​​afgebakende ruimte voor niet-Orthodoxe gelovigen aan de Westelijke Muur te creëren, zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen in de buurt van Robinson’s Boog aan de zuidelijke sectie van de Muur.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 5 februari 2018. Bouwplaats aan de Westelijke Muur (Kotel/Klaagmuur) ontworpen om als gebedsruimte te dienen voor de niet-orthodoxe gemeenschap [beeldbron: IAA]

Volgens de Israel Broadcast Corporation (Kan) heeft premier Benjamin Netanyahu besloten om de werken te laten beginnen, ondanks een voortdurende juridische strijd over de egalitaire gebedsruimte, sinds de regering afgelopen juni de zogenaamde Westelijke Muurovereenkomst bevroor om een ​​nieuw plein te maken voor gelovigen van gemengd geslacht, als gevolg van het verzet van orthodoxe groepen.

Het Hooggerechtshof moet zich nog uitspreken over een petitie van de Reform en Conservative-groepen en de Women of the Wall die willen dat de regering de Westelijke Muurovereenkomst uitvoert. Tijdens een hoorzitting op 14 januari jl. wees een uitgebreid panel van zeven rechters erop dat het de kant van de staat zou mogen kiezen als het doorgaat met het upgraden van het plein, zelfs zonder datr aan bepaalde elementen werd voldaan zoals bv. een gezamenlijke ingang van het hoofdplein die de indieners eisen.

De egalitaire gebedsruimte moet worden gebouwd op een 9.700 vierkante meter gebied langs een 31-voet segment van de muur ten zuiden van de bestaande Westelijke Muur Plaza gespecificeerd in het oorspronkelijke kader. Maar de ingang zal niet gelegen zijn in het hoofdgebied zoals niet-orthodoxe groepen eisten. Het is onduidelijk wie de nieuwe site zal beheren; niet-orthodoxen hadden geëist dat ze controle kregen over het egalitaire plein, maar de Western Wall Heritage Foundation, een orthodoxe organisatie die het hoofdplein runt, wil de controle over het hele gebied behouden.

Er wordt momenteel gewerkt door de Israel Antiquities Authority, die is gecontracteerd om de basis voor het nieuwe plein te leggen. Bronnen die betrokken zijn bij de zaak vertelden Tazpit Press Service dat de IAA het werk twee weken geleden begon. Een IAA-woordvoerder weigerde commentaar te geven.

Het besluit om de Westelijke Muurovereenkomst te bevriezen was een pijnlijke afwijzing voor Hervormde en Conservatieve Joodse groepen, die jarenlang gelobbyd hebben om wettelijke legitimiteit te verkrijgen in Israël en die de Westelijke Muurovereenkomst als een mijlpaalmoment vierden. Het besluit om de contouren te bevriezen wijst ook met de vinger naar de betrekkingen tussen Israël en de Joden van de Verenigde Staten, waarvan de overgrote meerderheid niet orthodox is.

De Westelijke Muur is al jarenlang een conflictplaats voor protesten tussen ultraorthodoxe protestanten en niet-orthodoxe groepen die al tientallen jaren gebedsdiensten op de site wilden houden. Regeringsvertegenwoordigers, Gereformeerde en Conservatieve rabbijnen, Knesset-leden en vertegenwoordigers van het Opperrabbinaat, onderhandelden  ruim tweeënhalf jaar over het akkoord en de weigering van de regering om de overeenkomst uit te voeren, was een pijnlijke herinnering voor de niet-orthodoxe groepen aan de politieke macht van de haredipartijen.

Volgens de overeenkomst die in 2016 werd bereikt, zou de regering de oprichting financieren van een ‘officiële en gerespecteerde’ ruimte in het niet-orthodoxe deel van de Westelijke Muur, open voor alle vormen van Joods gebed. Een comité bestaande uit twee Hervormingsleiders, twee conservatieve leiders, twee niet-orthodoxe vrouwelijke vertegenwoordigers, de voorzitter van het Joodse Agentschap en zes regeringsfunctionarissen zouden in de toekomst samen het niet-orthodoxe gedeelte beheren.

Een hoofdingang zou zowel naar de orthodoxe als de niet-orthodoxe delen van de westelijke muur leiden. De overeenkomst specificeerde echter niet of er bij de ingang borden zouden zijn die bezoekers van de niet-orthodoxe sectie op de hoogte brengen, of iets anders, dat bezoekers op de hoogte brengt van het bestaan ​​ervan.

The Kotel Egalitarian Section Under Construction


Bronnen:

♦ naar een bericht van Mara Vigevani “Work Begins on Egalitarian Plaza at Western Wall” van 5 februari 2018 op de site van TPS/Tazpit News Agency – The Jewish Press