Minister Lieberman: ‘Situatie is inderdaad moeilijk maar er is geen humanitaire crisis in Gaza’

“De situatie in Gaza is inderdaad moeilijk en er moet aandacht aan worden gegeven, maar er is geen humanitaire crisis”, benadrukte minister van Defensie Avigdor Lieberman in het licht van bezorgdheid over water- en elektriciteitstekorten in de Strook.

Plaatje hierboven: Gaza, 5 februari 2018. Hamas organiseerde speciaal voor de westerse media een propaganda manifestatie met Palestijnse kinderen onder het moto: ‘De kinderen van Gaza vragen de wereld om hun leven te redden na de crisis en de belegering’ [beeldbron: Pal-Today/Hamas]

Alleen de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (Cogat), generaal-majoor Yoav Mordechai, kan bepalen of er een humanitaire crisis is op de Westelijke Jordaanoever of in de Gazastrook, zei Lieberman. Hij merkte echter op dat het niveau van diensten en basisinfrastructuur in de Strook is verslechterd en zegt dat er “rekening mee moet worden gehouden”.

“Hamas,” zei de minister van Defensie, “is verantwoordelijk voor de situatie in Gaza, omdat het in 2017 260 miljoen dollar heeft uitgegeven aan de productie van raketten en de constructie van tunnels. Ongeveer 100 miljoen dollar was afkomstig uit Iran, en de rest kwam van belastinginning in de Strook en donaties van verschillende plaatsen.”

“Hamas is niet eens bereid om zelfs maar één sjekel uit te geven aan de water-, elektriciteits-, gezondheids- of onderwijssystemen in de Strook. Hamas is bereid om alle inwoners van Gaza op te offeren voor wapens,” zei Lieberman.

Hij legde tevens de schuld voor de huidige situatie bij de interne Palestijnse machtsstrijd tussen Fatah en Hamas. “Hamas wil geen verantwoordelijkheid meer nemen over Gaza, omdat het de belastinginning niet aan de Palestijnse Autoriteit zal overdragen”, aldus Lieberman.

Israël, zo benadrukte hij, was “is betrokken partij in deze crisis. Als iemand suggereert dat we geld van de Israëlische belastingbetaler afnemen en dat naar de Gazastrook afleiden, vergist hij zich. Ik zal geen cent van de Israëlische belastingbetaler naar de Strook zenden. Er zijn genoeg rijke Arabische landen.”


Bronnen:

♦ naar een bericht van Yoav Zitun “Lieberman: ‘there is no humanitarian crisis’ in Gaza” van 5 februari 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

2 gedachtes over “Minister Lieberman: ‘Situatie is inderdaad moeilijk maar er is geen humanitaire crisis in Gaza’

  1. 1 Miljard Dollar per jaar naar Gaza!

    Het volk heeft de keus…..eten & medicijnen of raketten & tunnels.

    Oeps, ik was vergeten dat Hamas de keuze voor hen maakt.

    Maar het “Palestijnse volk” in Gaza heeft wél voor Hamas gekozen en zou dit, afgaande op de laatste peilingen, opnieuw doen…………..*ook in de “West bank”.

    Like

Reacties zijn gesloten.