Eeuwenoude Siberische synagoge, gebouwd door ontvoerde kindsoldaten, terug in Joodse handen

Toen twee vreemde mannen de 8-jarige Herzel Yankel Tsam naderden in een steegje van zijn geboorteplaats in wat nu Oekraïne is, wist hij dat hij zo snel moest rennen als zijn benen hem konden dragen…

Plaatje bovenaan: Davidsterren worden verwerkt in de gevel van de Soldaten Synagoge in Tomsk, Siberië, die werd gebouwd door dienstplichtige Joden en pas onlangs werd teruggegeven aan de plaatselijke Joodse gemeenschap [beeldbron: Cnaan Liphshiz/JTA]

In 1851, als een Joodse jongen uit een arm gezin in een straat bij Volyn, wist Herzel Tsam dat hij het gevaar liep om een ​​Joodse Kantonist te worden – de Russisch-Engelse term voor onder dwang ingelijfde kindsoldaten. Gedurende 29 jaar, tot 1856, waren deze kinderen het slachtoffer geworden van een van de wreedste maatregelen die ooit werden toegepast tegen de Joodse bevolking van Rusland.

Zoals zowat 75.000 Joodse kinderen die werden ontvoerd en Kantonisten werden, kon Tsam zijn ontvoerders niet ontlopen – waarschijnlijk professionele ontvoerders die de door de tsaar Nicholas I afgekondigde Wet uit 1827 oplegden en Joodse gemeenschappen verplichtten om 10 Kantonisten per 1000 inwoners te voorzien.

Maar in tegenstelling tot de meeste andere slachtoffers, verzette Tsam zich tegen druk om zich tot het christendom te bekeren, en verkoos in plaats daarvan door de rangen op te klimmen door pure verdienste. Hij was een van de weinige Joodse officieren in het leger van de tsaar en zwaaide op 18-jarige leeftijd af en ging met pensioen in 1876 in de rang van een kolonel. Hij begon een bloeiende Joodse gemeenschap en een synagoge voor andere legerveteranen zoals hij in deze Siberische stad Tomsk genaamd.


The building that used to house the Soldiers Synagogue in Tomsk [beeldbron: Cnaan Liphshiz/JTA]

Op donderdag 1 februari 2018 in de tegenwoordige Joodse gemeenshap van Tomsk, een slaapstad van zowat 500.000 inwoners die zich 3.200 kilometers bevindt ten oosten van Moskou, werd de nagedachtenis geëerd van Herzel Yankel Tsam, tijdens een plechtige ceremonie waarin de synagoge die hij bijna 120 jaar geleden had gebouwd, terugkeerde naar de gemeenschap.

Bekend als de Soldaten Synagoge, die tegenwoordig erg bouwvallig oogt en waarvan de constructie bedekt is met sneeuw en ijs en waarvan de ramen dichtgetimmerd zijn om krakers buiten te houden. Maar het is nog steeds een mooi gebouw en een van de weinige houten synagogen in zijn soort die er vandaag de dag nog steeds staan.

“Het is een belangrijke dag”, vertelde Levy Kaminetsky, een missionair van Chabad die in 2004 met zijn vrouw Gitty naar Tomsk verhuisde, aan JTA in de belangrijkste synagoge van de gemeenschap op dinsdag, te midden van de voorbereidingen voor de ceremonie. “Zijn verhaal, het verhaal van de kantonisten, is een verhaal van uithoudingsvermogen, geloof, moed en overleving.  En in die zin is het een van de belangrijkste verhalen van het Joodse volk in Rusland en daarbuiten.”

Tegenwoordig is de synagoge die Tsam en zijn kameraden bouwden een schaduw van zijn vroegere zelf. Mismeesterd door het aangrenzende openbaar ministerie, wordt de cederstructuur omringd door bladloze struiken en een groot aantal hutten die vroeger opslageenheden waren maar nu vol met afval en roestig gereedschap liggen. Het interieur van de synagoge werd tientallen jaren leeggehaald. Na de confiscatie in 1930 door de Sovjetautoriteiten, werd het veranderd in een theater en later een druk en slecht verwarmd appartementencomplex, waar 17 verarmde gezinnen een gemeenschappelijke keuken deelden.

De stad vond alternatieve huisvesting voor de huurders in 2014 voorafgaand aan het geplande rendement, maar daklozen namen het pand in de tussentijd over, waardoor de teruggave werd vertraagd en de staat van het gebouw verder verslechterde. De met afval bezaaide vloer heeft nu diepe gaten en blootliggende electrische bedrading die van de lokale gemeenschap van 1.000 mensen, een investering van fondsen vraagt die het niet heeft.

“We krijgen dit gebouw nu aangeboden, dus we moeten het nemen”, zei Kaminetsky in de Grote Synagoge van Tomsk, de enige functionerende synagoge van de stad, die zich op anderhalve kilometer afstand van de Soldaten Synagoge bevindt. “Eerlijk gezegd, het is geen perfecte timing, maar we zijn het verschuldigd aan de nalatenschap van Tsam.” Hij zei dat de gemeenschap “een manier moet vinden om het gebouw te restaureren”, mogelijk door een beroep te doen op donoren buiten Rusland.

Naast de 75.000 Joodse Kantonisten had Rusland honderdduizenden niet-Joodse, aldus Yosef Mendelevitch, een rabbijn uit Jeruzalem die in 2010 een uitgebreid boek publiceerde over de Joodse Kantonisten. “In de neutrale betekenis, betekent de term Kantonisten eenvoudig jongeren die door een tsaristisch decreet naar een militair pension werden gebracht,” zei hij. “Het was een prestigieuze instelling die dateert uit de 18de eeuw en een goede gelegenheid bood voor arme jongens om een ​​opleiding en inkomen te krijgen. Veel niet-Joodse gezinnen wilden dat hun kinderen Kantonisten zouden zijn. ‘

Volgens de wetten van de tsaar over Kantonisten, waarvan de Joden aanvankelijk waren vrijgesteld, moesten zeven jongeren ouder dan zestien in een militair pension worden geplaatst voor elke 1000 inwoners. Maar in 1827 schrapte Nicholas ik de vrijstelling voor Joden en verlaagde de dienstplichtige leeftijd enkel voor die gemeenschap tot 12. Hij verhoogde ook het quotum en eiste van de Joden 10 kinderen per 1000 inwoners. Het was onderdeel van een poging om zoveel mogelijk Joodse jongens tot het christendom te bekeren. Veel jongens jonger dan 12 jaar werden opgepakt door professionele Kantonistische jagers, volgens David Kuzhner, een Joodse historicus uit Tomsk die de oorsprong van de gemeenschap heeft bestudeerd.

Het Joodse Kinderleger van de Tsaar – Joodse Kantonisten in de 19de eeuw

lees hier het hele artikel op de site van
de Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Eeuwenoude Siberische synagoge, gebouwd door ontvoerde kindsoldaten, terug in Joodse handen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.