VS: ‘Wat kunnen Gazanen doen met 100 miljoen dollar die Iran jaarlijks geeft aan Hamas?’

De Amerikaanse Speciale Gezant voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt gaf afgelopen zondag een flinke sneer naar Hamas dat Gaza bestuurt en zijn patron in Teheran, Iran, dat jaarlijks ca. 100 miljoen dollars overdraagt aan Hamas om de terreur tegen Israël te bekostigen.

Plaatje hierboven: gebetonneerd tunnelcomplex van Hamas en Islamitische Jihad. Kostprijs: ca. 3 miljoen dollar per lopende kilometer. Sinds het einde van Operation Protective Edge in 2014 geeft Hamas jaarlijks 42,5 miljoen dollars uit aan de bouw en herstelling van terreur- en smokkeltunnels.

Israëli’s vertellen wat ze met 3 miljoen dollars zouden doen:

In een reeks scherpe berichten via de sociale netwerksite van Twitter, beschuldigt Greenblatt Hamas voor het verspillen van tientallen miljoenen dollars die het ontvangt in wapens en uitgeeft aan de bouw van tunnels, in plaats van met dat geld de noden van de Gazaanse burgers te lenigen.

“’Hamas zou de levens moeten verbeteren van degenen die het beweert te regeren, maar in plaats daarvan ervoor kiezen om geweld te verhogen en ellende te veroorzaken voor de bevolking van Gaza,” twitterde Greenblatt. “Stel je voor wat de mensen van Gaza kunnen doen met de $ 100 miljoen die Iran Hamas jaarlijks geeft, dat Hamas gebruikt voor wapens en tunnels om Israël aan te vallen!”

Greenblatt ging echter verder, erop wijzend hoe ver Iran wel gaat in zijn ijver om de rest van de regio te destabiliseren en hoe weinig goede dingen met dat geld daadwerkelijk wordt bereikt.

“’Iran spendeert bijna een miljard dollar per jaar aan het sponsoren van terrorisme in Libanon, Israël en de Westelijke Jordaanoever / Gaza. Dit bloedgeld verhoogt alleen geweld en doet niets om het Palestijnse volk te helpen. Het corrupte regime in Teheran verspilt de middelen van het Iraanse volk aan militaire avonturen in de hele regio in plaats van te investeren in eigen land en vrede in het buitenland te bevorderen.”

Ten slotte schreef hij: “Hamas moet ook toestemming geven voor de repatriëring van de stoffelijke resten van Hadar Goldin en de vrijlating van Oron Shaul, evenals de vrijlating van Israëlische burgers – Avraham Abera Mengistu, Hisham al-Sayed en Juma Ibrahim Abu Ghanima.”

De laatste drie Israëli’s zijn niet meer gehoord of gezien sinds ze de grens overstaken in 2014. De twee IDF-officieren werden gedood tijdens Hamas-aanvallen die plaatsvonden tijdens wat was bedoeld als ‘staakt-het-vuren’ -perioden in de oorlog van 2014 met Hamas in Gaza. De lichamen van beide soldaten werden door terroristen van Hamas aangeslagen en worden sindsdien in Gaza vastgehouden.

Serie tweets van Jason Greenblatt:


Bronnen:

♦ naar een bericht “‘Imagine What Gazans Could Do With $100M Iran Gives Hamas Annually’” van Hana Levi Julian van 5 februari 2018 op de site van de Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.