Israël kritisch voor voormalig minister Rafi Eitan die Duitse rechtse partij AfD steunt

Rafi Eitan, een voormalige Israëlische minister en de legendarische spion die Adolf Eichmann gevangen nam, veroorzaakte verrassing en schokken in Israël toen hij publiekelijk de Duitse partij Alternative für Deutschland (kortweg AfD) steunde.

Plaatje hierboven: Rabbijn Dr. Chaim Rozwaski vertelde de AfD over zijn ervaringen met anti-Joodse aanslagen in Berlijn, die vooral door jonge moslims werden gepleegd [beeldbron: PI News ]

De AfD is een Duitse rechts-liberale politieke partij, die op 22 september 2013 voor het eerst deelnam aan de Duitse Bondsdagverkiezingen en de deelstaatverkiezingen. Tijdens de parlementsverkiezingen van  24 september 2017  behaalde de AfD 11,5 procent van de stemmen wat haar 94 (op 709) zetels opleverde in de Duitse Bundestag.

In een videoboodschap die op vrijdag 2 februari 2018 op de Facebook-pagina van de partij werd geplaatst, prees Eitan de factie en zei: “Begrijp alsjeblieft dat wij allemaal in Israël je houding ten opzichte van het Jodendom waarderen. In ieder geval ben ik er zeker van dat als je wijselijk sterk en meest belangrijk realistisch werkt, ik er zeker van ben dat je in plaats van ‘Alternatief voor Duitsland’ een alternatief voor heel Europa kunt worden,” zei hij. Hij drong er ook bij de AfD-leden op aan om hun grenzen te sluiten “zo snel mogelijk om moslimimmigratie te voorkomen”, in een brief die bij de video was gevoegd.

De thans 91-jarige Rafi Eitan, die als agent van de Israëlische Mossad, de inlichtingenoperatie van 1960 leidde die de nazi-oorlogsmisdadiger Holocaust-organisator Adolf Eichmann in Argentinië had gevangengenomen, was ook de voorzitter van de inmiddels ter ziele gegane Israëlische Dor partij (aka Gil Gepensioneerden-partij) en was van 2006 tot 2009 minister voor Gepensioneerde Zaken  onder premier Ehud Olmert.

Eitans boodschap leidde onmiddellijk tot een veroordeling van de Israëlische ambassadeur aan Duitsland Jeremy Issacharoff, die de opmerkingen van Eitan “volledig afwees”. “Het is moeilijk te geloven hoe de persoon die Eichmann heeft gevangen … in staat is de Duitse rechtsen te feliciteren die het Nazi-verleden zo bewonderen en ons wensen dat ze het alternatief voor Europa mogen worden! Verdrietig en beschamend,” zei hij in een tweet.

Eitan startte het videoboodschap met groeten aan AfD co-leiders Alexander Gauland en Alice Weidel en aan fractievoorzitter Beatrix von Storch. De laatste is beschuldigd van opruiing nadat zij de politie van Keulen had bekritiseerd voor het sturen van een nieuwjaarsgroet in het Arabisch op Twitter. “Wat is er in vredesnaam aan de hand met dit land? Waarom twittert een officiële politie-site in het Arabisch?” twitterde zij. “Bedoelde je dat je de barbaarse, islamitische, bende verkrachtende hordes mannen moest kalmeren?”

Na zijn groeten aan de anti-immigratie wetgevers, ging Eitan door met het aanprijzen van het beleid van de AfD. De voormalige minister stuurde de video en de brief nadat hij door griep was geveld waardoor hij niet kon reizen om deel te nemen aan een AfD-bijeenkomst om antisemitisme in de Duitse Bondsdag te bespreken.

De opkomst van het extreemrechtse Alternative für Deutschland partij,  dat met bijna 12 procent van de stemmen op de derde plaats kwam in de algemene verkiezingen van Duitsland in september, heeft de Berlijnse verzoeningscultuur uitgedaagd omtrent de Tweede Wereldoorlog en de slachting van zes miljoen Joden in de Holocaust .

In september, toen de AfD de eerste extreem-rechtse factie werd die de Bundestag betrad sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak Issacharoff Israël’s “grote bezorgdheid” uit. “Het verkiezingsresultaat van de AfD baart ons grote zorgen”, vertelde Issacharoff het dagblad Die Welt. “In de AfD heb je een partij die thans op twee de grootste fractie vormt in het parlement is en uit wiens rangen een reeks antisemitische opmerkingen kwamen,” zei Issacharoff.

Gauland verklaarde hij onlangs dat Duitsers “trots” kunnen zijn op hun soldaten die vochten in de Tweede Wereldoorlog.” “Dit strookt niet met de lange weg waarlangs de Bondsrepubliek Duitsland is gekomen sinds het de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor de Holocaust en voor de speciale relaties met Israël.” De AfD, bespot door critici als antisemitisch en racistisch, is de eerste openlijk anti-immigranten, extreem-rechtse partij om de Bondsdag te betreden sinds de Tweede Wereldoorlog.

Veel Joodse groepen in Duitsland en in het buitenland hebben de AfD als antisemitisch verworpen, wijzend op zijn anti-immigratie- en antimoslimplatform, met het argument dat iedereen die moslims en andere minderheden viseert, vroeg of laat de Joodse religieuze vrijheden probeert te schaden

Parlementslid voor de linkse Arbeidspartij in de Knesset, Nachman Shai, die tevens voorzitter is van de Parlementaire Vriendschapsgroep Israël-Duitsland, zei in september dat de democratische verkiezingen in Duitsland gerespecteerd moeten worden, maar noemde ze tegelijkertijd “een groot waarschuwingssignaal” voor Israël en het Joodse volk.

“De opkomst van extreem-rechts in Duitsland is een aanwijzing voor gevaarlijke stemmingen die sterker worden”, zei hij. “Xenofobie, racisme en extremisme hebben een aanzienlijk deel van het Duitse publiek veroverd en bewezen dat de democratische laag fragiel en kwetsbaar is.”

Tegelijkertijd gaf een uitgebreide september-peiling in opdracht van een groep die Duits-Israëlische relaties promootte aan, dat de meeste AfD-politici erg om Israël geven. Bijna 90% van de 35 AfD-leden die werden ondervraagd, ondersteunen de opvatting van bondskanselier Angela Merkel volledig of enigszins, dat “de veiligheid van Israël de raison d’être van Duitsland is”.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael slams ‘shameful’ former minister who endorses German far-right party” van 3 februari 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelOndersteuning voor de AfD-fractie uit de joodse gemeente van Berlijn” van 2 februari 2018 op de site van E. J. Bron

♦ naar een artikelUnterstützung für AfD-Fraktion aus der jüdischen Gemeinde Berlins” van 2 februari 2018 op de site van PI News

4 gedachtes over “Israël kritisch voor voormalig minister Rafi Eitan die Duitse rechtse partij AfD steunt

 1. Ik kan het wantrouwen van veel Joden (en niet-Joden) en Israëliërs ten aanzien van de AfD goed begrijpen, net zoals dat wantrouwen bv. ook bestaat tegenover (het Belgische) Vlaams Belang en de Nederlandse PVV van Geert Wilders die zich allen uitgesproken pro-Israël opstellen.

  De harde retoriek die thans tegen islam en moslims wordt gebezigd aan de politieke rechterzijde is nagenoeg dezelfde zoals die tegen de Joden werd gebruikt in de aanloop en tijdens de Tweede Wereldoorlog, alleen het woord ‘Jood’ werd vervangen door ‘moslim’.

  Onder Joden en Israëliërs bestaat thans de (niet geheel onterechte) vrees dat diezelfde anti-islam retoriek zich ooit opnieuw tegen de Joden zou kunnen richten. Dat is overigens al het geval, denk bv. aan de Gouden Dageraad partij in Griekenland, Jobbik in Hongarije en anderen….

  Like

 2. Het lukt een aantal links dolgedraaiden weer om de AFD in discredit te brengen. De lieden die dat geloven (zijn ook joden bij), hebben nog steeds niet door dat de islamitische overheersing, dus het zwaard van allah, iedereen treft die geen moslim is. Jood, christen, humanist, atheïst, iedereen staat op de dodenlijst van de moslims. Wanneer dringt dat nou eens door tot al die niet-moslims. Ik vind het te gek voor woorden dat zelfs joden het voor de moslims opnemen. Laat je nakijken.

  Like

 3. Na al de ophef bleek zijn uitleg natuurlijk veel genuanceerder.

  De AFD will de Islamizatie van Europa stoppen en dus hun geimporteerde Islam haat voor Israel & Joden.

  Het gaat dus gewoon om pragmatisch denken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.