Opmerkelijk: Israël bombardeert al 2 jaar stellingen van ISIS in Egyptische Sinaï

Gedurende meer dan twee jaar hebben Israëlische drones – niet gemarkeerd, helikopters en straaljagers meer dan 100 luchtaanvallen uitgevoerd tegen jihadisten in de noordelijke Sinaï, met de goedkeuring van de Egyptische regering, meldde de New York Times op zaterdag 3 februari 2018.

Plaatje bovenaan: Situatie in de Egyptische Sinaï op 24 oktober 2017 aan Israël’s zuid-westelijke grens alwaar de terreurgroep Wilayat Sinai actief is, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis [beeldbron: Isis Livemap]

De Israëlische interventie helpt de Egyptenaren de overhand te krijgen in wat een vijf jaar durende campagne is geweest waarin de islamistische opstand heeft bewezen behendiger en effectiever te zijn dan de Egyptische politie en legerlegers die in de Sinaï gestationeerd zijn. Israël beschouwt de luchtaanvallen als essentieel voor het handhaven van de integriteit van de zuidelijke grens met Egypte en het voorkomen van raketaanvallen vanuit de Sinaï op zijn burgerbevolking.

The Times citeerde ook Amerikaanse en Britse functionarissen die zeggen dat terwijl Israëlische luchtaanvallen een ‘beslissende rol’ spelen bij het helpen van de Egyptische militaire strijdkrachten om de opstand te verslaan, de nieuwe Egyptische afhankelijkheid van Israël om de integriteit van hun grenzen te handhaven,  de rol van Egypte in de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten afneemt.

Israël probeert op zijn beurt Egypte te helpen het gezicht te redden door niet-gemarkeerde drones in te sturen om te vuren op de jihadisten in het noordelijke deel van het schiereiland, en de helikopters en jets met hun insignes vanuit het westen te laten invliegen, alsof ze waren opgestegen van over de Suez-kanaal.

President Abdel Fattah el-Sisi heeft ook geïnvesteerd in een poging om het feit te verbergen dat hij afhankelijk is van Israëlische luchtaanvallen, waarbij de noordelijke Sinaï een gesloten militaire zone werd verklaard en tevens verboden gebied is voor de media. De Sinaï-opstand bestond aanvankelijk uit lokale bedoeïenenstammen, die de chaotische situatie in Egypte uitbuitten om een ​​reeks aanvallen op regeringstroepen in de Sinaï te lanceren.

De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi en heeft banden met ISIS-partners in Libië gelegd. Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri.


Bronnen:

♦ naar een artikelRevealed: Israel Regularly Launching Airstrikes at Sinai Terrorists with Egypt’s Blessing” van 3 februari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikelSecret Alliance: Israel Carries Out Airstrikes in Egypt, With Cairo’s O.K.” van David K. Kirkpatrick van 3 februari 2018 op de site van de New York Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.