Opgravingen onthullen Eerste Tempel schatten, groot badencomplex net buiten Jeruzalem

Een groot en majestueus systeem van baden uit de Byzantijnse periode (4de tot de 6de eeuw na Chr.), een fragment van een hoofdstad dat typerend is voor koninklijke bouwwerken en landgoederen in de Eerste Tempelperiode, en een zeldzame zilveren munt uit de 4de eeuw v.Chr. – een van de oudste die ooit werd opgegraven in de omgeving van Jeruzalem, werden gevonden in opgravingen in Ein Hanniya, ten zuidwesten van Jeruzalem, op slechts enkele centimeters verwijderd van de Groene Lijn van 1967.

Plaatje hierboven: Site van Ein Hanniya die werd voorgesteld door de Israel Antiquities Authority Conservation Administration [beeldbron: Assaf Peretz/IAA]

Deze opmerkelijke vondsten zijn opgegraven in de opgravingen van Antiquities Authority in Israël op de site van Ein Hanniya tussen 2012 en 2016. Het gebied zal in de komende maanden voor het publiek toegankelijk zijn. De opgravingen, geleid door IAA archeologen Irina Zilberbod en Yaakov Billig, onder leiding van de districtsarcheoloog van Jeruzalem, Dr. Yuval Baruch, werden uitgevoerd als onderdeel van de oprichting van het Ein Hanniya park.

De werken werden gefinancierd door de Jerusalem Development Authority in samenwerking met de Israel Nature and Parks Authority en werden aangevuld met behouds- en ontwikkelingswerk van de Conservation Administration van de Israel Antiquities Authority.

Het park was woensdagochtend ingewijd tijdens een Tu B’Shvat plantingceremonie, bijgewoond door minister van Milieubescherming, Jeruzalem en Erfgoed Ze’ev Elkin (Likoed), de Grand Sacristan van het Armeense Apostolische Patriarchaat van Jeruzalem, Aartsbisschop Sevan Gharibian, Burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, Jerusalem Development Authority Directeur-generaal Eyal Haimovsky, Israel Nature and Parks Authority Directeur-generaal Shaul Goldstein en IAA Directeur-generaal Israel Hasson.

Volgens Zilberbod is “de belangrijkste vondst bij de opgraving een groot en indrukwekkend zwembad uit de Byzantijnse periode. Dit zwembad werd gebouwd in het centrum van een ruim complex aan de voet van een kerk die hier ooit stond. Overdekt colonnades werden gebouwd rond het zwembad, die toegang gaf tot de woonvleugels.”

Zilberbod merkte op dat “het moeilijk is om te weten waarvoor het zwembad werd gebruikt – voor irrigatie, wassen, landschapsarchitectuur of misschien als onderdeel van de doopceremonie op de locatie. Het water van het zwembad stroomde door een netwerk van kanalen naar een prachtig bouwwerk, het eerste in zijn soort dat in Israël te vinden was: een nymphaeum (fontein), een monument gewijd aan de nimfen, vooral die van bronnen.”

Nederzetting in het gebied van Ein Hanniya begon blijkbaar ten tijde van de Eerste Tempel en misschien zelfs eerder. De meest opmerkelijke vondst uit deze periode die in deze opgraving is ontdekt, is een fragment van een proto-ionisch kapiteel – een artistiek element dat kenmerkend is voor gebouwen en landgoederen van de koningen van de Eerste Tempelperiode.

Een afbeelding van een dergelijk kapiteel staat op een Israëlisch muntstuk van 5 sjekel (plaatje hierboven).

Soortgelijke kapitelen zijn gevonden in de Stad van David in Jeruzalem, de hoofdstad van het koninkrijk Juda, en in Ramat Rachel, waar een van de paleizen van de koningen van Juda werd gevonden. Zulke hoofdsteden werden ook gevonden in Samaria, Megiddo en Khatzor, die grote steden in het koninkrijk Israël waren.

Volgens de archeologen is de site in Ein Hanniya mogelijk een koninklijk landgoed geweest ten tijde van de Eerste Tempel. Na de vernietiging van de Eerste Tempel, kon de nederzetting op de plaats worden vernieuwd in de vorm van een landgoedhuis dat werd bewoond door Joden.

De belangrijkste vondst uit deze periode is een zeldzame zilveren munt (plaatje hierboven), een van de oudste die tot nu toe in de omgeving van Jeruzalem is ontdekt – een drachme, geslagen in Ashdod door een Helleense soeverein tussen 420 en 390 v.Chr. [beeldbron: Clara Amit, Israel Antiquities Authority]

De munten, aardewerk, glas, dakpannen en veelkleurige mozaïek tesserae (individuele tegels gebruikt bij het maken van een mozaïek) uit de Byzantijnse periode die werden opgegraven in de opgraving, getuigen van het feit dat de site gedurende deze periode (4de-6de eeuw na Chr.) zijn hoogtepunt bereikte.

Volgens de districtsarcheoloog van Jeruzalem, dr. Yuval Baruch:

“[..] geloven wij dat sommige vroege christelijke commentatoren Ein Hanniya hebben geïdentificeerd als de plaats waar de Ethiopische eunuch werd gedoopt, zoals beschreven in Handelingen 8: 26-40. De doop van de eunuch door St. Philip was een van de belangrijkste gebeurtenissen in de verspreiding van het christendom.

Vandaar dat het identificeren van de plaats van het gebeuren, gedurende vele generaties geleerden inspireerde en het een algemeen motief werd in de christelijke kunst. Het is geen wonder dat een deel van de site nog steeds eigendom is van christenen en een focus is van religieuze ceremonies, zowel voor de Armeense Kerk (die het eigendom bezit) als de Ethiopische Kerk.”

Archaeological Excavations in Ein Hanniya Park
in Rephaim Valley National Park


Bronnen:

♦ naar een artikelExcavations Reveal First Temple Treasures, Large Pool System Outside Jerusalem” van 31 januari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.