Te mooi om waar te zijn: ‘Jeruzalem is Israël´s rechtmatige hoofdstad’

Er is een maand voorbijgegaan, de christelijke wereld heeft Kerstmis gevierd en de wereld is vanwege de Amerikaanse declaratie niet ten onder gegaan. Met of zonder bevestiging – Jeruzalem is Israël´s rechtmatige hoofdstad.

Plaatje hierboven: Trump hier afgebeeld als een soort hedendaagse superman van het Zionisme, door de Amerikaanse extreemrechtse ‘Arische’ AntiZionistLeague (AZL), voor wie ‘Zionist’ wordt bedoeld als scheldwoord. Net zoals extreemlinks en ook bv. Iran dat doen telkens wanneer ze spreken over de ‘Zionistische Entiteit’ wanneer ze Israël bedoelen.

Overigens ergeren de Arabische landen zich veel minder over deze aangelegenheid dan de landen in Westen, vooral in Europa. In Europese media werd melding gemaakt van “vreselijke onlusten” in het land.

Lezers hebben onze redactie in Jeruzalem opgebeld om ons een hart onder de riem te steken. Ze informeerden naar de vanwege de Jeruzalem-declaratie opgebroken opstand. Maar wij konden hen geruststellen, omdat niemand van ons in Jeruzalem iets in dit opzicht heeft waargenomen.

Zo ziet het verdraaide beeld over Israël eruit, nadat de president van de Verenigde Staten tegen de wil van de rest van de wereld een beslissing ten gunste van Israël nam. “Washington´s ommekeer met betrekking tot Israël en Jeruzalem is te mooi om waar te zijn”, benadrukten enkele ministers. Het is een gunstig moment, dat Israël niet mag missen.

Wat anderen is toegestaan, moet ook Trump zijn toegestaan
De westelijke pers meldde vergenoegd dat Trump´s chantagepoging in de VN-vergadering mislukt zou zijn. Van de 193 lidstaten (inclusief Palestina en Vaticaanstad) hebben 128 landen, waaronder Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem veroordeeld. Negen landen stemden tegen, 35 landen onthielden zich van stem en 21 landen namen niet deel aan de stemming.

Toch hebben zodoende 65 landen, een derde deel van de VN-leden, Trump´s Jeruzalem-verklaring niet veroordeeld. Wat wil men van de VN verwachten, wanneer van de 193 lidstaten er 56 islamitisch zijn en de beweging van de blokvrije landen (100 VN-leden), die van 2012 tot 2016 door Iran werd aangevoerd, automatisch tegen Israël stemt?

Wat het Westen beschouwt als glorierijke VN-stemming tegen Israël, kan men vanuit Israëlisch oogpunt anders beoordelen. Een derde deel van de VN-leden bleef standvastig en loog deze keer niet in het “Huis van de leugens” mee, zoals de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu de VN af en toe noemt.

Maar waarom winden de Europese landen zich zo op over Trump´s chantagepoging? Zijn het niet de islamitische VN-leden die de westelijke landen chanteren? En doen de blokvrije landen dat niet ook? Zo is de politiek, of ons dit bevalt of niet. En precies hetzelfde heeft Donald Trump nu gedaan, maar deze keer ten gunste van Israël. Dat wordt door iedereen zo gehanteerd, ook door Israël en de Europese landen.

De wereld is dynamisch, en diegenen die dat deze dagen niet echt willen inzien, zijn de westelijke landen en volkeren, die van zichzelf beweren pragmatisch, vooruitstrevend en democratisch te zijn.

Ontevredenheid met de Palestijnse politiek
Na de stemming in de VN ontstond er een scheuring tussen de Arabische landen en de Palestijnse Autoriteit. “Mahmoud Abbas verlamt onze betrekkingen met Washington”, zeiden Arabische stemmen. In de Arabische pers wordt vaak benadrukt dat er niet echt effect in de Arabische landen te zien zou zijn, en al helemaal niet in de Palestijnse gebieden…

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Zu gut, um wahr zu sein” van Aviel Schneider op de site van Israel Heute van 2 februari 2018.

bron-logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.