CST: Nieuwe recordhoogte antisemitische incidenten in 2017 in Groot-Brittannië

Het Antisemitisch Incidentenrapport 2017 (pdf-file) van het Britse liefdadigheidsfonds Community Security Trust (CST) dat op donderdag 1 februari 2018 is gepubliceerd, toont een recordaantal van 1.382 antisemitische incidenten in het hele land, de hoogste totale CST ooit geregistreerd voor een kalenderjaar. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van de 1.346 incidenten geregistreerd in 2016, dat zelf reeds een recordjaarlijks totaal was. Het vorige record was in 2014, toen CST 1.182 antisemitische incidenten registreerde.

In 2017 werden van januari tot oktober meer dan 100 antisemitische incidenten geregistreerd. Dit zette een ongekend patroon van maandelijkse totalen van meer dan 100 incidenten voort gedurende 19 opeenvolgende maanden vanaf april 2016. Ter vergelijking: de maandelijkse totalen overschreden in de tien jaar voorafgaand aan april 2016 slechts zes keer meer dan 100 incidenten. Tegen het eind van 2017 daalden de maandelijkse incidententotalen, met 89 incidenten in november en 78 in december, maar ze blijven ongeveer het dubbele van hun niveau vijf jaar geleden.

CST registreerde een toename van 34% van het aantal gewelddadige antisemitische aanvallen, van 108 in 2016 tot 145 in 2017. Er is geen enkele voor de hand liggende verklaring voor dit hoge totaal, dat een breed scala aan gewelddadige incidenten omvat, van gewone aanval tot daadwerkelijke lichamelijk letsel. Geen van deze gewelddadige incidenten werd door CST geclassificeerd als ‘extreem geweld’, wat zou betekenen dat ze potentieel zwaar lichamelijk letsel of levensgevaar inhielden.

Het meest voorkomende enkele type incident dat in 2017 werd geregistreerd, betrof verbaal misbruik dat willekeurig was gericht op zichtbaar Joodse mensen in het openbaar. In 356 incidenten (een kwart van het totale aantal) waren de slachtoffers Joden, mannen of vrouwen, aangevallen of mishandeld terwijl ze hun dagelijkse activiteiten op openbare plaatsen uitvoerden. In ten minste 283 incidenten waren de slachtoffers zichtbaar Joods, meestal vanwege hun religieuze of traditionele kleding, schooluniform of sieraden met Joodse symbolen.

Er waren 81 incidenten van schade en ontheiliging van Joods bezit in 2017; 1.038 incidenten van misbruik, inclusief verbaal geweld, antisemitische graffiti, antisemitisch misbruik via sociale media en eenmalige gevallen van haatmail; 95 directe antisemitische bedreigingen; en 12 gevallen van massaal gemailde antisemitische folders of e-mails.

CST-topman David Delew zei in een verklaring:

“Haat neemt toe en het Joodse volk lijdt eronder. Dit moet iedereen aangaan omdat het woede en verdeeldheid toont die de hele samenleving bedreigen. We hebben de steun van overheid en politie, maar vervolgingen moeten zichtbaarder en frequenter zijn; terwijl te veel anderen handelen op manieren die antisemieten aanmoedigen en Joden isoleren.”

Minister van Binnenlandse Zaken, parlementslid Amber Rudd (Conservatieve Partij van premier Theresa May), zei in een verklaring:

“Antisemitisme is een verachtelijke vorm van misbruik die onze waarden van diversiteit en openheid probeert te ondermijnen en die absoluut geen plaats heeft in de Britse samenleving. Ik verwelkom de bevindingen van dit rapport dat de stijging van de gerapporteerde incidenten deels een weerspiegeling is van de verbeterende reactie op deze gruwelijke aanslagen en een betere uitwisseling van informatie tussen de CST en de politie in het VK.

Maar zelfs één incident is er één te veel, en elke toename van incidenten is duidelijk zorgwekkend, daarom zal deze regering haar werk blijven doen om de Joodse gemeenschap en andere groepen te beschermen tegen antisemitisme en haatmisdaad. Naast de £ 13,4 miljoen financiering die de regering verstrekt om Joodse sites te beschermen, zullen we dit jaar ons Hate Crime Action Plan 2016 vernieuwen, waarin onze strategie voor het aanpakken van deze plaag uiteen wordt gezet.”

Video: CST Antisemitic Incident Report 2017


Bronnen:

♦ naar een artikel “CST: UK Anti-Semitic Incidents in 2017 Highest on Record” van 1 februari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.