Israël waarschuwt Hezbollah: ‘Israëlische soldaten klaar om Libanon binnen te trekken’

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Liberman, waarschuwde Libanon dat Israëli’s niet de enigen zijn die deze keer in bomschuilplaatsen zitten als de Hezbollah-teroristische organisatie een aanval op de Joodse staat lanceert. Hij waarschuwde ook internationale energiebedrijven tegen het inspringen op snelle deals met Beiroet vooraleer zij de status, met betrekking tot de offshore velden die ze ter exploratie aanboden, dubbel hebben gecontroleerd.

De minister van Defensie heeft de waarschuwing donderdag bekendgemaakt en erop gewezen dat de recente offerteaanvraag voor olie en gasexploratie van Libanon Blok 9 bevat – dat toevallig ook bij Israël hoort. Liberman noemde het gebaar “zeer, zeer uitdagend en provocerend gedrag.” Sprekend tot een internationale veiligheidsconferentie georganiseerd door het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, zei de minister van Defensie: “respectabele bedrijven maken naar mijn mening een ernstige fout, omdat dit in strijd is met alle regels en alle protocollen in gevallen zoals deze.”

Vorige maand keurde Libanon een bod goed voor licentierechten op twee van de vijf blokken van een consortium bestaande uit Total (Frankrijk), Eni (Italië) en Novatek (Rusland). Hij waarschuwde ook dat wanneer de door Iran gesteunde terreurorganisatie Hezbollah een aanval op Israël zou lanceren, Libanon “de volledige prijs zal betalen” omdat op dit moment Hezbollah en Libanon eigenlijk in feite “één en hetzelfde” zijn.

Deze keer, zei hij, “zullen er geen foto’s zijn zoals die uit de Tweede Libanon-oorlog die mensen tonen op het strand in Beiroet terwijl inwoners van Tel Aviv in bomschuilplaatsen zaten. Dit zal niet gebeuren. Als mensen in Tel Aviv zich in bunkers bevinden, dan zullen ze dat ook in opvangcentra in Beiroet zijn. Dit moet aan de andere kant duidelijk zijn,” waarschuwde hij.

Israël, zei hij, is “vastbesloten en klaar” om elke uitdaging aan de noordkant te ontmoeten, zij het door Hezbollah, Libanon en / of Syrië. “Israël zal zo snel mogelijk een opflakkering van het geweld in het noorden beëindigen met een beslissende overwinning,” zei hij.

Met betrekking tot de nucleaire deal met Iran van JCPOA was Liberman het met premier Benjamin Netanyahu eens dat het inderdaad een “slecht akkoord” was. Liberman zei dat het akkoord “legitimiteit gaf aan het nucleaire programma van Iran, zijn militaire plannen en de ontwikkeling van raketten. Dit akkoord bracht het Midden-Oosten in de kernwapenwedloop,” waarschuwde hij. De minister van defensie onderstreepte dat Iran niet alleen een bedreiging vormt voor Israël, maar voor de hele wereld.

door Hana Levi Julian


Bronnen:

♦ naar een artikel “Liberman Warns Lebanon Will Join Israel in Bomb Shelters If Hezbollah Launches Attack” door Hana Levi Julian van 1 februari 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israël waarschuwt Hezbollah: ‘Israëlische soldaten klaar om Libanon binnen te trekken’

Reacties zijn gesloten.