Hamasleider Ismail Haniyeh op Amerikaanse lijst van internationaal gezochte terroristen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag aangekondigd dat het Ismail Haniyeh en twee andere terroristen heeft aangewezen als ‘Specially Designated Global Terrorists’ (SDGT). Met die aanduiding willen de VS Ismail Haniyeh, Harakat al-Sabireen, Liwa al Thawra en de terreurorganisatie HASM alle middelen ontzeggen om verdere terroristische aanslagen te plannen en uit te voeren.

Haniyeh werd een jaar geleden gekozen tot leider en president van het politieke bureau van Hamas. Het politburo van Hamas werd in 1997 door de Verenigde Staten aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie (Foreign Terrorist Organization) en in 2001 als een speciaal aangestelde wereldwijde terreurgroep (Specially Designated Global Terror group).

Hij is reeds lang een voorstander van gewapende strijd, onder meer tegen burgers en was (en is nog steeds) betrokken bij een reeks terreuraanslagen tegen Israëlische burgers. Hamas was verantwoordelijk voor naar schatting 17 Amerikaanse levens die verloren gingen door terreuraanslagen, merkte minister Tillerson op bij de aankondiging.

Het besluit van de VS heeft onder andere tot gevolg dat al hun bezittingen en belangen in eigendommen die onder de jurisdictie van de Verenigde Staten vallen, worden geblokkeerd, en Amerikaanse burgers worden over het algemeen verboden om transacties met hen aan te gaan.

De wetgeving legt sancties op aan buitenlandse personen die vastbesloten zijn of zinnens zijn terroristische daden te plegen die de veiligheid van ingezetenen van de VS of de nationale veiligheid, het buitenlands beleid of de economie van de Verenigde Staten bedreigen.

Andere terreurgroepen op zwarte lijst
Twee van de genoemde terreurgroepen, die worden gesponsord en geregisseerd door Iran, bedreigen de stabiliteit van het Midden-Oosten, ondermijnen het vredesproces en vallen de Amerikaanse bondgenoten Egypte en Israël aan, zei Tillerson. “De acties van vandaag zijn een belangrijke stap in het ontkennen van de middelen die ze nodig hebben om hun terroristische activiteiten te plannen en uit te voeren”, voegde Tillerson eraan toe.

Harakat al-Sabireen is een Iraanse gesteunde terroristische groep die is opgericht in 2014. De groep opereert voornamelijk in Gaza, Judea en Samaria en wordt geleid door Hisham Salem, een voormalig leider van de Palestina Islamitische Jihad (PIJ). De vrij nieuwe Gazaanse terreurgroep werd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken opgelijst als FTO (Foreign Terrorist Organizations) en SDGT (Specially Designated Global Terror).

Harakat al-Sabireen heeft terroristische activiteiten uitgevoerd gericht tegen Israël, voert een anti-Amerikaanse agenda en heeft leden en supporters van PIJ aangetrokken. “Deze geplande en uitgevoerde terroristische aanslagen omvatten het afvuren van raketten naar Israël in september 2015 en het ontploffen van een explosief dat zich richtte op een Israëlische patrouille in december 2015,” merkte de aankondiging op.

Harakat al-Sabireen richtte eerder ook een raketfabriek op in Gaza, die in de zomer van 2014 werd verwoest en de groep had plannen om in februari 2016 aanslagen tegen Israël uit te voeren. De veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit arresteerden vijf Harakat al-Sabireen-medewerkers die onder Iraanse bevelen werkten en in Gaza geld kregen om hun aanslagen uit te voeren.

Liwa al-Thawra is een terroristische groep die actief is in de provincies Qalyubia en Monofeya in Egypte. Na de formatie aangekondigd te hebben in augustus 2016, claimde de groep de verantwoordelijkheid voor de moordaanslag van brigadegeneraal Adel Ragai, commandant van de Negende Pantserdivisie van het Egyptische leger, buiten zijn huis in Caïro.

Liwa al-Thawra speelde ook een belangrijke rol bij het vernietigen van smokkeltunnels die het Sinaï-schiereiland verbinden met de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. In 2017 claimde de groep de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag buiten een politie-trainingscentrum in de Egyptische stad Tanta.

HASM Beweging (Wapens van Egypte Beweging) is een terroristische groep die ook actief is in Egypte. Gevormd in 2015, claimde de groep de verantwoordelijkheid voor de moord op Ibrahim Azzazy, de officier van het Egyptische nationale veiligheidsagentschap, evenals de poging tot moord op de voormalige grootmogi Ali Gomaa in Egypte.

HASM heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval van 30 september 2017 op de ambassade van Myanmar in Caïro. Sommige leiders van de gewelddadige splintergroepen, Liwa al-Thawra en HASM, waren eerder geassocieerd met de Egyptische Moslimbroederschap.

VS- en EU terreurlijsten
“Terrorisme-aanduidingen leggen organisaties en individuen bloot en isoleren ze, en ontzeggen hen toegang tot het Amerikaanse financiële systeem. Bovendien kunnen aanduidingen helpen bij de wetshandhavingsactiviteiten van Amerikaanse agentschappen en andere overheden,” zei Tillerson. Klik hier om de Amerikaanse lijst met Terroristische Benamingen en Staatsponsors van Terrorisme te bekijken.

Naast Hamas en haar moordbrigade de Al Qassam Brigades staan er op de Europese terreurlijst ook nog enkele andere Palestijnse terreurorganisaties opgelijst. Met als belangrijkste groepen: de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en haar moordbrigade de Al Quds Brigades; het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en moordbrigade de Abu Ali Mustafa Brigades en het Volksfront voor de bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC).

Ook op de EU-lijst prijkt uiteraard nog steeds de al-Aqsa Martelarenbrigade, de moordbrigade van Al Fatah, de politieke factie van de ‘gematigde’ Palestijnse leider Abu Mazen, nom de guerre van PA-president Mahmoud Abbas..


Bronnen:

♦ naar een berichtHamas Political Chief Ismail Haniyeh Declared Global Terrorist by United States” van Hana Levi Julian van 31 januari 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Hamasleider Ismail Haniyeh op Amerikaanse lijst van internationaal gezochte terroristen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.