Buitenpost Havat Gilad in Samaria wordt eerstdaags erkend door Israël

Minister van Defensie Avigdor Liberman heeft woensdag aangekondigd dat de normalisatie van de Samaria-gemeenschap van Havat Gilad zal worden goedgekeurd tijdens de komende kabinetsvergadering. “We hebben beloofd en de beslissing genomen om Havat te normaliseren als een volwaardige gemeenschap en zal deze zondag naar het kabinet worden voorgelegd ter goedkeuring”, twitterde Liberman.

Havat Gilad (plaatje hierboven) is een Israëlische buitenpost in centraal Samaria (aka de Westelijke Jordaanover) en valt tot nog toe buiten de jurisdictie van de Shomron Regional Council. De Joodse gemeenschap werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis van Gilad Zar, zoon van Moshe Zar en veiligheidscoördinator van de Shomron Regional Council, die in 2001 werd neergeschoten en gedood.

Het dorpje wordt beschouwd als een ongeoorloofde buitenpost van de Israëlische regering en staat op een lijst van een 90-tal buitenposten die Israël aan de VS beloofde te zullen ontmantelen. Havat Gilat heeft geen officiële erkenning gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken als een Judea en Samaria gemeenschap en daarom investeert de overheid niet in haar infrastructuur.

De buitenpost is verschillende keren ontmanteld, maar de bewoners zijn teruggekeerd en hebben het weer in ere hersteld.  Momenteel leven er in Havat Gilad zowat 1000 Israëlische Joden. Op 9 januari 2018 werd een inwoner van Havat Gilad, rabbijn Raziel Shevach, een 32-jarige vader van zes kinderen, vermoord in een terreuraanslag nabij zijn woonplaats. De erkenning door Israël van de gemeenschap van Havat Gilad kan daarom ook als een compensatie voor de dodelijke terreuraanslag worden beschouwd.

Yossi Dagan, hoofd van de Regionale Raad van Samaria (aka Shomron), was erg opgetogen over het nieuws en zei:

“Dit is een opwindend moment voor ons, voor de inwoners van Havat Gilad, voor de geliefde familie Shevach en voor de hele staat Israël. Met G-d’s hulp zullen we binnenkort de officiële erkenning van de staat Israël van Havat Gilad kunnen vieren.

Ik wil de premier, de minister van Defensie en alle ministers van de regering bedanken voor het versterken van de nederzetting en voor hun Zionistische leiderschap. Dit is een echte Zionistische en ethische stap en een echte en waardige reactie op terreur.

De moordenaars en de vijanden van Israël moeten weten dat niet alleen zij onze greep in ons land niet zullen verzwakken, het volk van Israël zal voor altijd en eeuwig leven.”

Premier Binyamin Netanyahu heeft de stemming over de normalisatie van Havat Gilad verschillende keren uitgesteld. Op zondag zei Netanyahu dat de vertraging bij het aankaarten van de kwestie van Havat Gilad het resultaat is van ‘tactische redenen’, en dat de kwestie zal worden besproken tijdens de bijeenkomst van volgende week, in samenwerking met Liberman.

Netanyahu vertelde de ministers ook dat degenen die kritiek uitoefenen op de vertraging bij het goedkeuren van het besluit weten dat het probleem volgende week zal aan de orde komen, en zij bekritiseren alleen de vertraging in een poging om de normalisatie later als hun eigen prestatie te presenteren.


Bronnen:

♦ naar een bericht van Hezki Baruch “Cabinet to approve Havat Gilad recognition on Sunday” van 31 januari 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.