Hamasleider Abu Hamam schiet zichzelf ‘per ongeluk’ door het hoofd

Een hooggeplaatst lid van Hamas – de islamitische terroristische organisatie in Gaza die als enige doel heeft de Joodse staat te bestrijden – is overleden aan zijn eigen verwondingen, zei een woordvoerder van Hamas dinsdag. De dood van Imad al-Alami (plaatje hierboven) was het gevolg van een zelfbeschieting met een geweerschot. De terroristische leider schoot zichzelf ‘per ongeluk’ door het hoofd, volgens een woordvoerder van Hamas – ja, u leest dat goed.

Op 9 januari zei Fawzy Barhoum, een woordvoerder van Hamas, dat Imad al-Alami ernstig gewond raakte toen zijn persoonlijke vuurwapen per ongeluk werd gelost. Al-Alami, 61, was “zijn persoonlijke wapen in zijn huis inspecterend en verkeert in kritieke toestand“, zei Barhoum destijds. De Hamas-leider werd vervolgens met spoed naar een ziekenhuis in Gaza Stad gebracht waar hij ongeveer drie weken later overleed aan zijn zelf toegebrachte verwondingen.

Imad al-Alami, ook bekend bij zijn nom de guerre Abu Hamam, was een van de oprichters van Hamas en diende als voormalig lid van het politieke bureau van Hamas. Al-Alami had ook toezicht op de verantwoordelijkheid voor de militaire vleugel van de groep in Gaza en Judea en Samaria, volgens een rapport van de Amerikaanse regering.

Al enkele jaren zou Al-Alami een hechte band met Iran hebben opgebouwd. Als resultaat van zijn inspanningen werd Al-Alami de hoofdafgezant van Hamas voor Iran, de belangrijkste militaire en financiële achterban van de terroristische organisatie, volgens The Times of Israel. In recentere jaren werkte Hamasleider Imad al-Alami voornamelijk vanuit Damascus, Syrië tot 2012, een jaar na de start van de burgeroorlog in Syrië.

In die tijd verhuisde al-Alami naar Gaza, waar hij invloed bleef uitoefenen in de politiek van Hamas. Al snel na zijn verhuizing naar Gaza werd al-Alami gekozen tot plaatsvervangend leider van Ismail Haniyeh in Gaza, een positie die hij tot vorig jaar bekleedde.

De afgelopen jaren had de leider van Hamas last van verschillende gezondheidsproblemen. Hoewel onbevestigd, denken sommigen dat hij zelfmoord heeft gepleegd. In het geval dat hij inderdaad probeerde zelfmoord te plegen, zou zijn poging en mislukte zelfmoordpoging zeker geen bron van trots zijn of iets waar Hamas publiekelijk mee bekend zou willen worden. Misschien weten we nooit de exacte motivatie van zijn zelfmoord, toevallig of niet, maar op het einde heeft Imad al-Alami zichzelf gedood.


Bronnen:

♦ naar een berichtSenior Hamas Official Dies from ‘Accidental’ Self Inflicted Gun Shot Wound – Yes, This Really Happened” van Aryeh Tavor van 30 januari 2018 op de site van Lev HaOlam

Een gedachte over “Hamasleider Abu Hamam schiet zichzelf ‘per ongeluk’ door het hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.