PA eist dat lichamen van omgekomen terroristen worden teruggegeven

De Palestijnse Autoriteit beschimpte Israël nadat de Knesset voorlopige goedkeuring had gegeven aan een wetsvoorstel dat de IDF en de Israëlische politie toestond om de overblijfselen van Arabische terroristen voor onbepaalde tijd vast te houden en een uitspraak van het Hooggerechtshof te omzeilen, bericht Arutz-7 op 29 januari 2018.

Plaatje hierboven: Palestijnen betogen tegen het vasthouden door Israël van lichamen van terroristen die omkwamen tijdens het plegen van aanslagen tegen Israël [beeldbron: Flash90/Arutz-7]

Het wetsvoorstel werd ingediend door parlementslid Bezalel Smotrich (Joods Huispartij) en is vergelijkbaar met een voorstel van parlementslid Anat Berko (Likoed).

Het Hooggerechtshof oordeelde vorige maand dat Israël de lichamen van vijf Arabische terroristen van de Al Quds Brigades (de moordbrigade van de Islamitische Jihad in Gaza), die bedolven werden in een aanvalstunnel die vanuit de Gazastrook naar Israël werd gegraven, moet teruggeven. Die terreurtunnel werd in oktober ll. door de IDF vernietigd.

Het voorstel bepaalt dat een commandant van de districtspolitie de bevoegdheid krijgt om de vrijgave van een terroristenlichaam uit veiligheidsoverwegingen op te schorten en tot begraven van de aanslager over te gaan, wanneer het mentale welzijn van iemand wordt bedreigd of wanneer verklaringen die de terreur ondersteunen worden gepubliceerd ivm. de begrafenis van de aanslager.

Een verklaring van de PA-maandag stelde dat “deze wet een grove schending vormt van de meest elementaire mensenrechten” en benadrukt de “extreme benadering en collectieve strafpolitiek van de Israëlische bezetting tegen het Palestijnse volk en de families van de shaheedim (maretlaren)”  en een “schending van alle internationale humanitaire en morele wetten.”

De PA noemde het wetsvoorstel “chantage of onderhandelingschips” en benadrukte dat de kwestie van de lichamen van de “martelaren” de topprioriteit van de PA-leiding vormt, die daarmee tracht de internationale druk op Israël over dit onderwerp te mobiliseren totdat alle lichamen zijn teruggekeerd.

Israël: voor wat hoort wat
Israël is niet van plan om de lichamen van de vijf Al Quds Brigadisten van de Gazaanse terreurorganisatie Islamitische Jihad zomaar gratis en voor niks terug te geven aan Gaza. Premier Benjamin Netanyahu zei hierover op maandag 30 oktober 2017 in een korte verklaring in Migdal Ha-Emek:

“Wij zijn van plan om onze jongens naar huis te brengen. Voor wat hoort wat. Deze regering heeft twee duidelijke opdrachten; ons land opbouwen en het verdedigen. Wij zullen het verdedigen gebaseerd op duidelijke regels: wie ons aanvalt zal aangevallen worden.”

Hamas blijft de lichamen gijzelen van IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die gevangen en gedood werden tijdens Operation Protective Edge in de zomer van 2014. Daarnaast is er ook sprake van vier Israëlische burgers die de afgelopen drie jaren zijn verdwenen in de Gazastrook en waarover geen communicatie met Hamas bestaat.

De 29-jarige Avram Mengistu kroop in september 2014 uit eigen beweging over het veiligheidshekken dat rondom de Gazastrook werd opgetrokken. Hamas echter, ontkent dat het om een burger gaat en beweert dat Israël liegt en  Mengistu een Israëlische soldaat is die kwam spioneren voor het IDF en gevangen werd genomen door Hamas. Familieleden van Avram Mengistu, een Israëlische Falasha Jood met Ethiopische wortels, beschrijven hem als geestelijk onstabiel en hebben Hamas aangemaand om met zijn toestand rekening te houden en hem terug te sturen naar Israël.

De tweede gegijzelde burger is Hisham al-Sayed, een Israëlische Arabier die afkomstig is uit het Bedoeienen dorp Hura, die begin april 2016 om onbekende redenen via de doorgang van Erez naar de Gazastrook ging en niet meer terugkeerde.

Dan is er nog de 19-jarige Jumaa Ibrahim Abu-Ghanima eveneens een Israëlische Arabier die afkomstig is uit het niet erkende Bedoeienen dorp Hasham Zana in de Negev. Begin juli 2016 klom hij om onbekende redenen over het Veiligheidshekken rondom de Gazastrook. Zijn vader noemde zijn geestelijke gezondheid “gecompliceerd”. Van een vierde mogelijke gegijzelde is nagenoeg niets bekend en zijn naam werd niet vrijgegeven voor het publiek.

2 gedachtes over “PA eist dat lichamen van omgekomen terroristen worden teruggegeven

  1. Zoals gewoonlijk verwijten zij Israel precies datgene wat ze zelf al jaren doen.
    Ik vind het gewoon gênant om te lezen hoe een groot gedeelte van deze “Palestijnen” loopt te koketteren met hun domheid. En nog belachelijker is het dat heel veel landen op de wereld hierin meegaan. Dus in feite net zo dom of misschien zelfs wel dommer….Ikzelf hou het op het laatste.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.