VN gezant Mladenov: Palestijnse Autoriteit (Fatah) moet macht overnemen van Hamas in Gaza

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, de Bulgaarse diplomaat Nickolay Mladenov, waarschuwde op dinsdag 30 januari ’18 dat de door Hamas gecontroleerde Gazastrook op de rand van ‘volledige ineenstorting’ staat, berichtte het AFP.

Plaatje hierboven: Gemaskerde terroristen van de Izzedine al-Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, herdenken de 29ste verjaardag van de groep in Gaza Stad op woensdag 14 december 2017 [beeldbron: AP/Adel Hana]

Volgens Mladenov kan de Gazastrook een complete rampspoed bespaard worden wanneer de regering van Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, de controle en het bestuur van rivaal Hamas zou overnemen, die tien jaar geleden in een bloedige staatsgreep Al Fatah uit de Strook verdreef.

“Zonder dat dreigt Gaza opnieuw in ons gezicht te exploderen, deze keer op een veel dodelijker en gewelddadiger manier dan in het verleden,” zei Mladenov op de jaarlijkse conferentie van Israel’s Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv.

Abbas’s Fatah en Hamas tekenden afgelopen oktober een verzoeningsakkoord, waarbij de PA de volledige controle over Gaza zou moeten hervatten vóór 1 december. Die deadline werd aanvankelijk met 10 dagen opgeschoven nadat een reeks ‘obstakels’ opdoken.

Scherpe meningsverschillen blijven tussen beide rivaliserende partijen bestaan, met name over het lot van openbare werknemers in Gaza en de veiligheidscontrole van de enclave. Bovendien heeft Abbas geëist dat de gewapende milities in Gaza zouden ontwapenen als onderdeel van de uitvoering van de overeenkomst, maar Hamas heeft deze eis categorisch verworpen.

“Ik zeg vaak in het openbaar, in (VN) Veiligheidsraad briefings en in andere formaten, dat we ons midden in een grote humanitaire crisis bevinden,” zei Mladenov dinsdag, volgens AFP. “Laat me hier vandaag heel duidelijk zijn, dat we veel verder gaan dan dat,” voegde hij eraan toe. “We staan ​​aan de vooravond van een totale systeemstoring in Gaza, met een volledige ineenstorting van de economie, met sociale diensten, politieke, humanitaire en veiligheidsimplicaties die daaruit voortvloeien.”

Mladenov zei dat hij de kwestie vandaag woensdag zal aankaarten in Brussel tijdens een vergadering van het Ad Hoc Verbindingscomité, dat internationale donorsteun voor Palestijnse Arabieren coördineert. Hij zei dat de bijeenkomst op hoog niveau zou plaatsvinden met onder meer vertegenwoordigers van de Israëli’s, Palestijnen en “een aantal” Arabische ministers die daarbij eveneens aanwezig zullen zijn.

Ook Rami Hamdallah, de premier van de PA-regering in Ramallah, zal aan de bijeenkomst deelnemen. “Een van onze belangrijkste boodschappen moet echt zijn: wat kunnen we eigenlijk doen om hoop te creëren en te behouden voor de bevolking van Gaza, om zowel het militante aspect ervan als het humanitaire aspect aan te pakken?” zei Mladenov.

Naast het voortdurende conflict tussen Fatah en Hamas, zag  Gaza ook de grens in Rafah met Egypte gesloten worden sinds oktober 2014, toen een dodelijke terroristische aanslag plaatsvond op het Sinaï-schiereiland. Egypte geeft de Hamas-terroristen de schuld voor het leveren van de wapens voor de dodelijke aanval van 2014, waarbij 30 soldaten omkwamen, via een van zijn smokkeltunnels onder de grens naar de Sinaï. Hamas ontkent de beschuldigingen. Egypte opent de doortocht voor korte periodes en meestal enkel voor humanitaire gevallen.

Israël
Israël daarentegen blijft humanitaire hulp en bouwmaterialen regelmatig toelaten in Gaza, zelfs want de leiders van de terreurgroep Hamas andere terreurorganisaties in Gaza blijven aanmoedigen om het zuiden van Israël te blijven bestoken met raketten en mortiergranaten en openlijk blijft dreigen de Joodse staat te vernietigen. Ondanks de constante hulp die Gaza binnenkomt, beweren de terreurleiders van Hamas dat de enclave onder een ‘Israëlische belegering’ staat.

Majoor-generaal Yoav Mordechai, de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT), was gisteren in Brussel en had een ontmoeting met de 28 vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie in het kader van een vergadering van het Comité inzake Veiligheid en Beleid van de Europese Unie.

Mordechai verwees onder meer naar de kwestie van de IDF soldaten die tijdens de laatste oorlogsrond in 2014 werden gedood en wiens lichamen worden vastgehouden door Hamas:

“Er zijn twee IDF-slachtoffers wiens lichamen nog niet zijn teruggebracht naar hun families, evenals twee Israëlische burgers. Terwijl we werken aan de ondersteuning van de Palestijnse bevolking op humanitair vlak, ligt het voor de hand dat we internationale druk verwachten [van de EU en de VN] om de Israëlische humanitaire kwestie op te lossen.”

Tegenover de EU-diplomaten zei Mordechai:

“Ik eis dat u ernaar streeft om effectieve druk uit te oefenen op de terroristische Hamas-entiteit en de Palestijnse Autoriteit, die sinds de verzoening met Hamas eveneens verantwoordelijk wordt gehouden. Ik zeg tegen de Europese Unie en de internationale gemeenschap: leef uw principes na, ook als het gaat om de eerbiediging van het internationale recht.”

door Elad Benari


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “UN envoy: Gaza on verge of ‘full collapse'” van 31 januari 2018

4 gedachtes over “VN gezant Mladenov: Palestijnse Autoriteit (Fatah) moet macht overnemen van Hamas in Gaza

 1. *Verder zou een totale ineenstorting van de Gazastrook geen slechte zaak zijn. Je kan dan beginnen aan een échte opbouw zonder dure afbraak kosten.

  Alles is beter dan het gestuurde aanmodderen van de laatste jaren.

  Het wordt dus hoog tijd de corrupte UN gezanten & organisatie naar huis te sturen, daar ze in de laatste 70 jaar, behalve hun eigen zakken vullen, geen bal hebben uitgevoerd behalve generaties te scholen om arm te blijven en terreur als hoofdvak te kiezen.

  Like

 2. Inderdaad, maar verder hebben ze nog niets geleerd…..kan ook niet want op de universiteiten & scholen voor journalistiek in Belgie & EU is het verboden voor realisten & pro Israel activisten.

  Palestinisme is daar een vak geworden waar je voor moet slagen of je kan een carriere vergeten.

  Like

 3. Het VRT journaal deed er nog een flinke schep bovenop en begon aldus:

  “Door de blijvende algehele blokkade door Israël en Egypte staat de Gazastrook aan de drempel van een “totale instorting.” Dat heeft de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, gezegd.”

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/30/vn—-totale-instorting-dreigt-voor-gazastrook–/

  Eén kleine verbetering tegenover vroeger: ook de blokkade van Egypte wordt vermeld.

  Like

 4. “Fatah moet de macht overnemen in Gaza”.

  De UN gezant is alwéér aan het hallucineren want we weten allemaal dat Hamas de macht van Fatah gaat overnemen in “Palestina”.

  De UN gezanten verdedigen dagelijks de stelling:
  “Wij zijn totaal overbodig en kosten alleen maar geld zonder iets op te lossen”.

  Inderdaad!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.