Israël waarschuwt Libanon voor oorlog als aanwezigheid van Hezbollah en Iran blijft toenemen

In een zeldzame bijdrage van een Israëlische functionaris gericht aan de Arabische media, waarschuwde brigade-generaal Ronen Manelis in een opiniestuk op een Libanese website van de oppositie dat er een oorlog zou kunnen uitbreken tussen de twee landen als de aanwezigheid van Iran en Hezbollah in het land blijft toenemen. Generaal Manelis is sinds 18 mei 2017 woordvoerder van de IDF (aka Tsahal of het Israëlische leger).

“Libanon is één grote rakettenfabriek geworden, zowel door zijn eigen acties en omissies als door het feit dat veel leden van de internationale een oogje dichtknepen”, schreef Manelis voor de Libanese website Ahewar. “Het gaat niet langer over een overdracht van wapens, fondsen of overleg. Iran heeft de facto een nieuwe tak geopend, de ‘Libanon-tak’. Iran is hier,” zei hij.

Tegelijkertijd wees Manelis erop dat Hezbollah zijn controle over de Libanese regering heeft blijven uitbreiden en tegelijkertijd zijn eigen terreurinfrastructuur heeft opgebouwd. “In Libanon verbergt Hezbollah niet zijn poging om de controle over de staat over te nemen,” zei hij, eraan toevoegend dat Hezbollah “terreurinfrastructuur en fabrieken heeft gebouwd om wapens te vervaardigen onder de neus van de Libanese regering”.

Terwijl Manelis erkende dat het afgelopen jaar, zoals elk jaar sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006, “relatieve stabiliteit op het Libanese front” heeft gezien, benadrukte hij dat Hezbollah en Iran Libanon steeds onstabieler maken. “Het afgelopen jaar is verder bewijs dat Hezbollah als een operationele arm van Iran fungeert. Op elke plaats waar instabiliteit heerste, ontdekten we de vingerafdruk van Iran en overal ontdekten we de betrokkenheid van Hezbollah”, schreef Manelis.

Israëlische leiders hebben herhaaldelijk zowel Libanon als de internationale gemeenschap gewaarschuwd voor de opbouw van Hezbollah in Zuid-Libanon sinds het conflict in 2006. De IDF is van mening dat Hezbollah minstens 100.000 korteafstandsraketten en enkele duizenden langere-afstandsraketten heeft die Tel Aviv kunnen treffen.

Terwijl de terreurgroep de afgelopen jaren druk bezig was om te vechten in de Syrische burgeroorlog, geloven veel experts dat Hezbollah opnieuw zijn aandacht op Israël zou kunnen richten na het einde van de burgeroorlog in Syrië. “De toekomst van de Libanese burgers ligt in handen van een dictator die in Teheran zit”, schreef Manelis, en voegde eraan toe: “Ik denk dat het goed is om de inwoners van Libanon te waarschuwen voor het spel dat Iran speelt met hun veiligheid en toekomst.”

De Libanon Oorlog 2006, ook gekend als de Tweede Libanonoorlog, werd uitgevochten van 12 juli tot 14 augustus 2006, kostte destijds aan 121 Israëlische soldaten het leven en 1244 gewonden. Daarnaast werden er 44 burgers gedood en 1384 gewond.


Bronnen:

♦ naar een artikel “In rare move, IDF warns Lebanon of war if Hezbollah and Iran continue to grow presence” van 29 januari 2018 op de site van de Jewish News Syndicate

Een gedachte over “Israël waarschuwt Libanon voor oorlog als aanwezigheid van Hezbollah en Iran blijft toenemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.