Na Poetin nu ook Netanyahu: Duitsland in het gunstigste geval beperkt soeverein

Iedereen weet het, alleen Duitse politici en media willen het niet toegeven. Nu heeft iemand, die het moet weten, de Israëlische minister-president Netanyahu, uitgerekend aan de rand van het Wereldeconomie Forum in Davos er openlijk over gesproken dat de Bondsrepubliek Duitsland in het gunstigste geval beperkt soeverein is en militair nog steeds door de VS wordt gecontroleerd.

Plaatje hierboven: Vilseck, Duitsland op 1 april 2015. Amerikaanse soldaten paraderen voor hun barakken in hun legerbasis in Duitsland [beeldbron: Military.com]

Netanyahu sprak in Davos over de toekomst van de (op dit moment door Israël “bezette”) Palestijnse gebieden. Hij verklaarde in een gesprek met een correspondent van CNN dat de Palestijnen “alle bevoegdheden zouden moeten hebben zichzelf te regeren, maar geen bevoegdheden ons te bedreigen”.

Waar hij mee bedoelde: een toekomstig Palestina zou niet over een eigen leger mogen beschikken. Veel meer zou Israël de bovengeschikte rol op het gebied van veiligheid moeten behouden. Netanyahu trok daarbij nadrukkelijk een parallel naar Duitsland en de in Duitsland gestationeerde Amerikaanse troepen:

“Israël echter moet de bovengeschikte veiligheidscontrole behouden. Ik denk niet dat hierover een probleem bestaat. Er zullen mensen zijn die zeggen ´ja, maar als ze geen controle over de militaire en veiligheidsrelevante dingen hebben, dan zijn ze niet echt soeverein´. Er bestaat echter geen enkel ander land waarvan men wist dat het een militaire controle zou hebben afgestaan en dat dan ook nog aan een voormalige vijand, hoe moet dat dan? Welnu, hoe zit het eigenlijk met de Amerikaanse strijdkrachten in Duitsland?”

Met Netanyahu heeft daarmee opnieuw een prominent buitenlands politicus de soevereiniteit van de Bondsrepubliek Duitsland in twijfel getrokken. Nog in juni 2017 had ook de Russische president Poetin in het kader van het 21e Internationaal Economisch Forum in Sint Petersburg een “beperkte soevereiniteit” van Duitsland bevestigd.


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Nach Putin jetzt auch Netanjahu: Deutschland bestenfalls eingeschränkt souverän op de site van Zuerst! van 29 januari 2018

bron-logo