Minister Deri zegt dat een derde land bereid is om Afrikaanse illegalen op te nemen

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken heeft tegen een Knesset-commissie gezegd dat er een derde land werd gevonden dat ermee heeft ingestemd om Afrikaanse migranten op te nemen die uit Israël worden gezet.

Plaatje hierboven: Momenteel leven er 40.000 Afrikaanse vluchtelingen in Israël waarvan 90 procent afkomstig uit Eritrea en Soedan. Hierboven: het overvolle opvangkamp van Holot in de Negev woestijn met meer dan 3.000 Afrikaanse asielzoekers [beeldbron: Jim Hollander/EPA]

Op maandag vertelde Aryeh Deri aan de Commissie Interne Zaken en Milieubescherming dat éer een ondubbelzinnige instemming was met een derde land over gedwongen uitzetting”, hoewel hij het land niet bij naam noemde, berichtte Ynet. Algemeen wordt aangenomen dat het Rwanda of Oeganda zou zijn, ondanks hun regeringen dit ontkennen.

“Ik neem de verantwoordelijkheid om dit te zeggen, ondanks het nieuws van de afgelopen dagen, dat alles wordt gedaan met volledige instemming van het derde land, dat alles tot het laatste detail kent,” zei Deri.

De commissievergadering werd bijeengeroepen om de publieke verontwaardiging te bespreken tegen het plan om de duizenden Afrikaanse migranten die het land illegaal zijn binnengeraakt, te deporteren, aldus Ynet. Israëlische rabbijnen, artsen, piloten en overlevenden van de Holocaust hebben degemonstreerd tegen de deportaties.

Deri zei dat zijn kantoor een onderscheid zal maken tussen Afrikanen die naar Israël komen op zoek naar werk en vluchtelingen die afkomstig zijn uit oorlogsgebieden die op zoek zijn naar opvang. Hij zei dat iedereen die vóór 31 december 2017 een asielaanvraag heeft ingediend en wiens verzoek nog niet is behandeld, niet zal worden uitgezet, inclusief moeders, kinderen en gezinnen.

De meeste jonge Afrikaanse migranten die niet met kinderen kwamen, dienden geen asielaanvraag in, zei Deri. Israël is begonnen met deportatie naar een derde land. In totaal zijn 14.700 asielverzoeken ingediend in 2017, vertelde Deri de commissie waaronder 7.700 Oekraïners, 906 Soedanezen en de rest van andere landen.

Verschillende parlementsleden werden uit de commissievergadering gezet toen het debat over de uitzettingen hoog begon op te lopen. Toen ze werd buitengezet schreeuwde Tamar Zandberg van de liberale Meretz-partij naar leden van de rechtse Likoed: “Jullie zijn vrienden van nazi’s.”

Later vertelde ze aan verslaggevers: “Ik sta achter mijn bewering dat de regeringspartij banden heeft met anti -Semitische en nazi-partijen in Europa die een schande zijn voor de staat Israël en zijn regering.”

Het Israëlische kabinet heeft eerder deze maand een plan en het budget goedgekeurd om duizenden migranten uit Soedan en Eritrea te deporteren. Voordien had de Bevolkings- en Immigratie Autoriteit aan migranten uit Soedan en Eritrea bericht dat ze vanaf 1 januari naar hun eigen land of naar een derde land moeten terugkeren of naar de Holot-gevangenis moeten worden gestuurd totdat ze zijn gedeporteerd.

Volgens het regeringsplan ontvangen migranten die ervoor kiezen om vóór 31 maart te vertrekken een betaling van $ 3.500, evenals gratis vliegtickets en andere incentives, volgens rapporten.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli interior minister says a third country has agreed to take African migrants” van 29 januari 2018 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelDeri insists deal reached with third country for forced deportation” van 29 januari 2018 op de site van Ynet News aka Yediot Ahronot

Gerelateerd op deze blog:

♦ Israël’s kabinet keurt ‘wortel-en-stok’-plan goed om Afrikaanse illegalen terug te sturen
https://brabosh.com/2018/01/04/pqpct-fxz-3/

♦ Israël’s zuidelijke grens met Egypte is voor 100% effectief in het voorkomen van infiltratie
https://brabosh.com/2017/09/18/pqpct-eeq/