‘Ons recht op het land in zijn geheel is onbetwistbaar’, stellen Israël’s parlementsleden

Een aantal parlementsleden aan de politieke rechterzijde zeggen dat de tijd rijp is om de ‘betwiste’ gebieden van Judea en Samaria bij Israël aan te hechten.

Plaatje hierboven: De Israëlische stad Ariel in Samaria. Gesticht in 1978 met thans (2016) ca. 20.000 inwoners. Foto genomen door door Ilya Borovok op de middag van 9 april 2007 [beeldbron: Panoramio]

De oproep om de Israëlische soevereiniteit op te leggen over de ‘betwiste’ gebieden volgt op het bezoek van de Amerikaanse vice-president Mike Pence aan Israël vorige week, geboycot door de Palestijnen, tijdens welke Pence een krachtige toespraak hield ter ondersteuning van Israël.

Evenals premier Benjamin Netanyahu’s tijdens de vrijdagvergadering met de Amerikaanse president Donald Trump in Davos, waarna Trump kritiek had op wat hij het gebrek aan respect van de Palestijnen voor de VS noemde en herhaalde zijn steun voor het besluit Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël. Beide Amerikaanse functionarissen leken de verantwoordelijkheid, om vredesbesprekingen te hervatten, bij de Palestijnen te leggen.

Rechtse parlementsleden die aandringen op de annexatie door Israël van Judea en Samaria, zeggen dat oproepen waarschijnlijk onverschillig onthaald zullen worden door de huidige Amerikaanse regering, waarvan zij geloven dat die de poging niet zou dwarsbomen.

Zeev Elkin, minister voor Jeruzalem Kwesties, zei zaterdag: “Onafhankelijk van president Trump is er belang bij het bevorderen van de Israëlische soevereiniteit” over Judea en Samaria. Hij zei dat een dergelijke stap “grote voordelen zou hebben, grotendeels vanwege het feit dat dit in de eerste plaats de realisatie van Israëlische aspiraties is. Alle plaatsen waarover een brede consensus over bestaat, kunnen worden aangehecht en elke dergelijke vooruitgang zal worden toegejuicht.”

Minister van Toerisme Yariv Levin zei: “Ons recht op het land in zijn geheel is onbetwistbaar. Juist in deze tijd moeten we actie ondernemen om begrip bij de Amerikanen te krijgen en om het proces van annexatie van Area C te beginnen,” zei hij verwijzend naar een gebied van Judea en Samaria dat onder de Oslo-akkoorden van 1993 nog steeds onder volledige Israelische civiele en veiligheidscontrole staat. “Dit zal de veiligheid versterken en de toekomst van de staat Israël verzekeren.”

Volgens vice-minister van buitenlandse zaken Tzipi Hotovely is “de Israëlische soevereiniteit over Joodse nederzettingen in Judea en Samaria de juiste en belangrijke stap” die zei ze “moet worden uitgevoerd in coördinatie met de Amerikaanse regering.”

“Ik ben blij dat omtrent dit idee een consensus bestaat binnen de Likoed (-partij)… Het meest natuurlijke is om de half miljoen kolonisten te zien als burgers voor wie de Israëlische wet volledig van toepassing is en voor wie er geen afzonderlijk juridisch systeem onder de krijgswetgeving bestaat. Het is mij duidelijk dat een meerderheid van het Israëlische publiek rijp is voor het proces van het opleggen van de Israëlische soevereiniteit over de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria. Dit is de richting die we zouden moeten nastreven,” zei minister Hotovely.

Een aantal ministers en parlementsleden van de Likoed-partij hebben in het verleden hun steun uitgesproken voor de annexatie door Israël van delen van Judea en Samaria, waaronder Knesset-voorzitter Yuli Edelstein, minister van Welzijn en sociale voorzieningen Haim Katz en parlementslid Oren Hazan.

Minister van Onderwijs Naftali Bennett, boegbeeld van de Joods Huis-partij (Habayit Hayehudi), heeft de annexatie genoemd als de enige manier om de oprichting van een andere terroristische staat met uitzicht op Highway 6, een belangrijke noord-zuidroute, te voorkomen en riep op tot andere partijen zoals de centrist Yesh Atid om het initiatief te steunen.

Niettemin geloven de meeste Likoed-leden dat Netanyahu geen enkele actie zal steunen die de status-quo in Judea en Samaria zal veranderen. Ze zeggen dat, afgezien van verklaringen van ministers en wetgevers, in dit stadium elke poging om een ​​dergelijke stap te zetten onhaalbaar is.

Vorige maand stemde het Centraal Comité van Likoed unaniem om een ​​resolutie goed te keuren voor de annexatie van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria naar Israël. Volgens de bewoording van de niet bindende resolutie: “Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de bevrijding van Judea en Samaria, inclusief Jeruzalem, onze eeuwige hoofdstad, roepen de Likoed-afgevaardigden op tot actie en om vrije bouw en constructie toe te staan ​​en de wetten van de staat op te leggen van Israël en zijn soevereiniteit over alle bevrijde nederzettingengebieden in Judea en Samaria.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘Our right to the land in its entirety is indisputable,’ lawmakers say” van 28 januari 2018 op de site van Israel Hayom

4 gedachtes over “‘Ons recht op het land in zijn geheel is onbetwistbaar’, stellen Israël’s parlementsleden

 1. Probleem met vele critici van Israel dat ze op gevoel & propaganda afgaan en niet op feiten & geschiedenis.

  Like

 2. Als je enkel dit artikel zou kennen zou ik je haast gelijk geven, maar dat is het niet. Over Israël en het internationaal recht heb ik tientallen artikelen gepubliceerd op deze blog.

  Hier zijn er enkele die relevant zijn met wat jij zegt:

  Volgens internationaal recht zijn Joodse nederzettingen in Judea & Samaria legaal en gewettigd
  https://brabosh.com/2011/03/06/pqpct-a8c/

  Volgens het internationaal recht zijn de Joodse nederzettingen op de Westbank legaal
  https://brabosh.com/2013/11/09/pqpct-sny/

  Waarom beroept Israël zich niet op het internationaal recht? [Shimon Cohen]
  https://brabosh.com/2015/03/28/pqpct-ahy/

  Israël’s legale stichting, grenzen en rechten volgens de internationale wet [Howard Grief]
  https://brabosh.com/2013/11/16/pqpct-srs/

  1000 juristen zenden brief aan EU: 1967 lijnen bestaan niet; nederzettingen zijn niet illegaal
  https://brabosh.com/2013/08/05/pqpct-qw3/

  Like

 3. `Ons recht op het land in zijn geheel is onbetwistbaar’, zegt de Israëlische minister van … Justitie? Nee: van Toerisme. Is die gepromoveerd in internationaal recht of zo?
  De minister van Jeruzalemzaken vindt dat de annexatie `grote voordelen zou hebben, grotendeels vanwege het feit dat dit in de eerste plaats de realisatie van Israëlische aspiraties is. ‘ Ja, natuurlijk, als je iets heel graag wilt en het gaat door, heeft dat voor jou grote voordelen, dat is duidelijk. Maar is dat een objectieve maatstaf? De argumentatie in dit hele artikel is: wij willen het, het is ons recht, dus moet het gebeuren. Daar ben ik niet van onder de indruk, eerlijk gezegd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.