De waarheid over de doodskampen in Polen en over oude en nieuwe Poolse Jodenhaat

Een wet, die door het Poolse parlement werd aangenomen, verbiedt Polen in verband met de Holocaust te noemen. Wie de concentratiekampen “Poolse kampen” noemt, kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van tot drie jaar. In Israël werd de nieuwe wet, die uitgerekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (27-01-2018) werd aangenomen, scherp veroordeeld. De geschiedenis zou niet opnieuw geschreven kunnen worden, zei minister-president Benjamin Netanyahu. De plaatsvervangende Poolse ambassadeur werd uitgenodigd voor een gesprek.

In Israël berichten vandaag alle media over de nieuwe Poolse wet, die het verbiedt Polen verantwoordelijk te maken voor de Holocaust. De wet geldt ook voor buitenlanders. Het moment van de aanvaarding van de wet zou erbarmelijk zijn, staat er in een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Echter, aldus verder in de verklaring, zou de wet inhoudelijk niet per se fout zijn. De concentratiekampen zouden geen Poolse kampen zijn geweest, maar Duitse. De Holocaust zou niet ontkend worden, ook zou niet gezegd worden dat er geen Polen waren die Joden vermoordden en dat het verboden zou zijn deze Polen te veroordelen. Desondanks zou het smakeloos zijn om uitgerekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust zo´n wet aan te nemen.

Niet alleen minister-president Netanyahu had kritiek op de wet. Ook president Reuven Rivlin zei dat men de geschiedenis niet zou kunnen vervalsen. De waarheid zou niet verzwegen kunnen worden. Ook onder de Polen zouden er mensen zijn geweest die de nazi´s bij hun misdaden geholpen zouden hebben.

Het Israëlische dagblad “Jediot Achronot” publiceerde in haar editie van vandaag getuigenberichten van Holocaustoverlevenden over de misdaden van Poolse burgers tegenover de Joden. Zo zei een 92-jarige overlevende dat de Polen kunnen proberen de geschiedenis te herschrijven, maar dat hij zich aan alles zou herinneren. De krant riep de lezers ertoe op om onder de hashtag #PolandTruth berichten van getuigen uit die tijd, van overlevenden van de Holocaust over hun belevenissen in Polen op haar Facebook-pagina te publiceren.

De voorzitter van de partij “Jesh Atid”, Yair Lapid, zelf zoon van een Holocaust-overlevende, de voormalige journalist, Knesset-afgevaardigde en minister van Justitie Josef “Tommy” Lapid, had kritiek op de Poolse wet in een post op zijn Twitter-pagina.

Screenshot_11

De Poolse ambassade in Israël was niet enthousiast over de woorden van Lapid en reageerde. Er ontwikkelde zich een regelrechte hevige woordenwisseling tussen beide partijen.

Screenshot_12

Screenshot_13
Screenshot_14

Polen was voor de oorlog het centrum van het joodse leven in Europa. Daar is het orthodoxe Jodendom ontstaan, daar bevonden zich de grote en beroemde joodse religiescholen, daar heeft het grootste deel van het Jodendom geleefd, daar ontstond de moderne joodse literatuur.

Ook al kan Polen misschien niet verantwoordelijk gehouden worden voor de Holocaust en is het bij de concentratiekampen om Duitse kampen gegaan, toch is deze nieuwe wet problematisch. Hij wekt de indruk dat Polen zich zou terugtrekken uit zijn verantwoordelijkheid en zich nu als slachtoffer wil neerzetten.

Er heeft in Polen een sterk antisemitisme bestaan en helaas bestaat dat nu ook weer. Er bestaan genoeg berichten van overlevenden over de deelname van Poolse burgers aan de misdaden tegen de Joden. Het verleden mag niet verzwegen worden. Natuurlijk waren er ook veel Polen die Joden geholpen hebben, zich bij hen hadden laten onderduiken en hen bij hun vlucht hielpen.

Het grootste deel van de door Israël als “rechtvaardigen onder de volkeren” geëerde niet-Joodse mensen zijn afkomstig uit Polen. Beide, zowel de misdaden tegen de Joden als de heldendaden ter redding van Joden, die in Polen hebben plaatsgevonden, mogen niet vergeten worden.

door Dov Eilon


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Polen und die Wahrheit” op Israel Heute van 28 januari 2018.

bron-logo

Een gedachte over “De waarheid over de doodskampen in Polen en over oude en nieuwe Poolse Jodenhaat

  1. That is wrong. I’m against this law, I prefere free speech, but… it does not prohibit mentioning the Holocaust or deny it. This law only penalizes the attribution of German crimes to Poles. That is, defamation. It’s only about defamation, not about historical truth. We don’t want to be accused for death camps, because they were built and led by Nazi Germans. There were no Poles involved. We want nobody to talk about “Polish camps”, just as no one talks about French, Dutch or Lithuanian camps, because they were all Nazi German, and at the same time, Poles were the least collaborating and do not deserve to be attributed these terrible crimes. There were some collaborating people, of course, or anti-Semitic acts by some groups or individuals, and we don’t deny it, but on the second hand, Poles saved houndred thousands of Jews. Despite of fact, that in occupied Poland helping Jew was be punished by death penalty to whole family, in place without any trial. We just want to fight the term “polish death camps” – because it’s not true. Israeli historians estimated, that less than 0.1% of Poles were collaborating with Germans. We were the only nation that created an underground organization to help Jews, according to Israeli historians, Poles saved at least 100.000-150.000 Jews. Some estimates says the were 3 million Poles involved in rescue, saving up to around 450,000 Jews from certain death. Over 6 millions of polish citizens were killed. 3mln of Poles and 3mln of Jews. Among them, as many as 30,000 Poles were killed just for helping Jews. In rest of Europe – only one person. Death camps were led by Germans and Austrians, but the crew were made up of people of other nationalities, such as Ukrainian and Soviet prisoners of war, including volunteers. Never Poles. Why? Germans were aware that Poles overwhelmingly never gave up and would sabotage them. Poles created the largest underground resistance in mankind history. And now… Israelis politicians and journalists say “Poles responsible for Holocaust”.
    We had our own “holocaust” too.
    My grandparents were hiding Jews, risking the lives of their family. My uncle – as a Polish student – was deported to Auschwitz death camp, as a „Polish political prisoner”. He survived there for a year and a half, acting in the camp’s underground, he was murdered by Germans with lethal injection.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.