ISIS achterna: Turkije bombardeert 3.300 jaar oude antieke site van Ain Dara in Koerdisch gebied

Het oude tempelcomplex nabij Ain Dara dat minstens 3.000 jaar oud is, werd dit weekend gebombardeerd tot puin door Turkse jachtpiloten in een operatie die de vernietiging van Palmyra door terroristische barbaren van de Islamitische Staat lijkt te evenaren.

Plaatje hierboven: Deze foto die op de sociale media circuleert werd op 27 januari 2018 genomen en toont de ruïnes van de Ain Dara-tempel na het Turkse bombardement in Afrin, Syrië [beeldbron: Press TV]

De lang bewaarde archeologische site die gebouwd werd omstreeks 1300 v. Chr. in het gebied van Afrin ten noorden van Syrië, werd vrijdag vernietigd door luchtaanvallen die werden uitgevoerd door het Turkse leger. Het is niet duidelijk waarom deze antieke site werd gebombardeerd, het gebied werd dertienhonderd jaar geleden verlaten en is sindsdien compleet onbewoond.

De oude tempel, ontdekt in 1982, bevindt zich in de buurt van een site die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat als de “Oude Dorpen van Noord-Syrië”. De groep van 40 dorpen dateert uit de eerste tot de zevende eeuw na Chr. en hebben volgens de UNESCO-website “een opmerkelijk goed bewaard gebleven landschap en de architectonische overblijfselen van woningen, heidense tempels, kerken, reservoirs, badhuizen.”

In feite heeft Turkije hiermee een deel van haar eigen historisch erfgoed verwoest. Het tempelcomplex nabij Ain Dara maakte namelijk in de IJzertijd deel uit van het Rijk van de Hettieten (of Hittieten), een oud koninkrijk dat werd gesticht rond de stad Hattusa in Anatolië (het tegenwoordige Boğazkale in noord-centraal Turkije).

De Afdeling Oudheden en Musea van Syrië veroordeelde zondag de Turkse aanvallen op archeologische vindplaatsen in de door de Koerdische regio Afrin, volgens het persagentschap SANA, en noemde het een aanval op “een van de belangrijkste monumenten gebouwd door de Arameeërs in Syrië tijdens het eerste millennium v. Chr.”

De Ain Dara-tempel werd gekenmerkt door zijn zeldzame basaltsteenartefacten die in 1982 door een nationale missie werden ontdekt. De Syrische-Hettitische tempel uit de ijzertijd, werd gebouwd in drie fasen in de loop van 550 jaar (1300-740 voor Christus) en staat bekend om zijn gelijkenissen met de Tempel van Salomon in Jeruzalem, ook bekend als de Eerste Tempel, zoals beschreven in de Hebreeuwse Bijbel.

Volgens archeoloog Ali Abu Assaf die destijds de opgravingen leidde, bestond het tempelcomplex van 1300 voor Christus tot 740 voor Christus en bleef het “in wezen hetzelfde” gedurende de periode van de bouw van de Tempel van koning Solomon (1000 – 900 v.Chr.), zodat deze ouder is dan de Tempel van Solomon. De overlevende sculpturen beelden leeuwen en sfinxen af, vergelijkbaar met de cherubijnen van de Eerste Tempel (plaatje hierboven).

Het Rijk van de Hettieten op het hoogtepunt van zijn macht omstreeks 1290 v. Chr.. Tevens de periode van de Late Bronstijd toen, volgens de Bijbel, Mozes de Israëlieten wegleidde uit de Egyptische ballingschap en onder leiding van Jozua het gebied van Kanaän veroverde.

Onder Suppiluliuma I en Mursili II strekte het rijk zich uit tot bijna geheel Anatolië en delen van Syrië en Kanaän, waardoor rond 1300 v. Chr. de Hettieten grensden aan de Egyptische invloedssfeer, met als gevolg de bekende slag bij Kadesh in 1274 v.Chr. Burgeroorlogen en rivaliserende aanspraken op de troon, in combinatie met de externe bedreigingen, waaronder mogelijkerwijs ook de dreiging van de zogenaamde Zeevolken, verzwakten de Hettieten. Rond 1160 v.Chr. stortte het rijk in elkaar [beeldbron: Wikipedia]

Erdogan
Zaterdag riep Turkije Washington op om onmiddellijk zijn troepen terug te trekken uit de Syrische stad Manbij, waar de volgende aanval van Turkse troepen zou plaatsvinden. Erdogans woordvoerder, Ibrahim Kalin, zei tegen Reuters dat de VS had beloofd om niet langer wapens te leveren aan de Koerdische YPG-milities. “Er werd afgesproken dat er nauwe coördinatie zou plaatsvinden om misverstanden te voorkomen,” zei Kalin.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beloofde zondag dat Turkije zijn hele grens met Syrië zal opkuisen van wat hij ‘terroristen’ noemt. Op een congres van zijn regerende partij Justice and Development (AK-partij) zei Erdogan dat Turkije ervoor zou zorgen dat de Syrische vluchtelingen die momenteel in zijn land worden opgevangen, terug naar huis kunnen keren zodra de grens is verdwenen.

In de indrukwekkende tempel van Ain Dara, ten noordwesten van Aleppo, Syrië, werden drie gigantische voetafdrukken  aangetroffen (van goden, mensen of dieren?) en waren de laatste tijd viraal gegaan op het world wide web [beeldbron: Pinterest]

 

7 gedachtes over “ISIS achterna: Turkije bombardeert 3.300 jaar oude antieke site van Ain Dara in Koerdisch gebied

 1. Gelukkig mogen we van God allemaal een eigen mening hebben .. dit itt tot z’n plaatsvervangers ea radicaal relivolk op die platte dan wel bolle aarde die in regeringen zitten en poliziek (in)correct menen het volk wel ff te kunnen bekeren dan wel elimineren . Btw : maar goed dat de bijbel en overigens alle andere ‘heilige’ boeken ook op internet staan want hoef je ze ook niet in je reisbagage te hebben ….maar Donald Duck kan natuurlijk altijd

  Like

 2. Je snapt er ècht niks van Hugo. Ik heb ook geen zin hier uitgebreid op in te gaan, omdat je altijd het laatste woord wilt hebben. Begin maar gewoon simpel de Bijbel te lezen, dan zul je zien dat er van jouw beweringen niks overblijft.
  Hebben ze eigenlijk wel Bijbels in dat Roomse België?

  Geliked door 1 persoon

 3. Natuurlijk zijn er ernstige aanwijzingen en overlappingen tussen wat archeologen en historici ontdekken en de historisofische verhalen die in de bijbel worden verteld. Ik verwijs daar constant naar in mijn artikels in de rubriek ‘Archeologie’ (intussen reeds 52 artikels), waarmee ik niet genoeg het belang kan benadrukken van de autentieke geschiedenis van het Volk en het Land van Israël.
  https://brabosh.com/category/archeologie/

  Voorbeelden genoeg op deze site zoals bv:

  Tel Gezer, de verloren Israëlische stad, vernietigd door de Farao’s
  https://brabosh.com/2018/01/26/pqpct-gfh/

  De echte Ark des Verbonds kan beelden van heidense afgoden bevat hebben
  https://brabosh.com/2018/01/18/pqpct-ga9/

  Zeldzame vondst uit de Eerste Tempel-periode brengt het Bijbelse verhaal weer even tot leven
  https://brabosh.com/2018/01/02/pqpct-fww-2/

  Archeologen reconstrueren hoe de Ark van Titus eruit zag (in kleur)
  https://brabosh.com/2017/09/13/pqpct-ebu-2/

  enz. enz.

  Uiteraard blijft het voor wetenschappers een zware opgave om ooit te kunnen bewijzen dat G’d de wereld, en bij uitbreiding het heelal, in zeven dagen heeft gecreëerd. Maar wie weet komt dat nog wel voor elkaar. Nog niet zo lang geleden oordeelde men dat de aarde plat was en de zon rond de aarde draaide ipv andersom. Wie het tegendeel beweerde werd gevierendeeld.

  Dit alles staat uiteraard los van de theologische, educatieve en religieuze inhoud van de Bijbel an sich, waarvan ik de vormgeving persoonlijk beschouw als hopeloos gedateerd, saai en vreselijk oubollig. Iemand zou dat boek eens moeten herschrijven in gedegen Algemeen Nederlands zodat zelfs mijn kat kan begrijpen wat er nu precies bedoeld wordt.

  Bijzonder interessant zijn uiteraard de apocriefe geschriften die angstvallig verborgen worden gehouden in het Vaticaan. En dan heb je ook nog de Dode Zee rollen, die wat mij betreft evengoed thuishoren in de Bijbel (mits een degelijke en betrouwbare vertaling).

  Deze geschriften zouden ongetwijfeld een meerwaarde betekenen en dat boek zichtbaar “geloof”waardiger maken dan nu het geval is. Maar zoals gezegd, dat is mijn persoonlijke mening.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je bent ook een vreemde vogel, Brabosh!

  Eerst beweer je: “Ik ben, als atheïst, niet erg thuis in de Bijbel”

  Vervolgens ga je, met die minimale kennis, toch een oordeel vellen over de Bijbel: “Overigens wil ik u er toch nog op wijzen dat de Bijbel in het algemeen niet als historisch betrouwbaar wordt geacht.”

  En dat haal je een paar ongelovige feministische ‘archeologen’ aan die enorm bevooroordeeld zijn en alles wat er op kan duiden dat de Bijbel wel eens gelijk zou kunnen hebben bewust in hun ‘wetenschappelijke bevindingen’ weglaten.

  Nee, lees dan liever de artikelen van de Israelische archeologen Yossi Garfunkel en Sa’ar Ganor, onafhankelijke wetenschappers die in hun studies tot hele andere conclusies komen. Werner Keller heeft in de negentiger jaren in zijn boek ‘De Bijbel heeft toch gelijk’ ook al e.e.a. hierover geschreven.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja, je hebt gelijk en ik heb het ook meteen aangepast. Het was volgens de Bijbel inderdaad Jozua (of Joshua). Ik ben, als atheïst, niet erg thuis in de Bijbel, vandaar wellicht die foutieve toeschrijving.

  Overigens wil ik u er toch nog op wijzen dat de Bijbel in het algemeen niet als historisch betrouwbaar wordt geacht.

  Volgens Ann E. Killebrew: “Accepteren de meeste geleerden vandaag dat de meerderheid van de veroveringsverhalen in het boek van Joshua verstoken zijn van historische realiteit.”

  De overheersende wetenschappelijke opvatting is dat Joshua geen feitelijk verslag is van historische gebeurtenissen. De duidelijke omgeving van Jozua is de 13de eeuw v.Chr, een tijd van wijdverspreide stadsvernietiging, maar op enkele uitzonderingen na (Hazor, Lachish) zijn de verwoeste steden niet degenen die de Bijbel met Jozua associeert.

  Carolyn Pressler, in haar commentaar uit 2002 op de Westminster Bible Companion-serie, suggereert dat lezers van het boek Jozua prioriteit moeten geven aan haar theologische boodschap (‘welke passages leren over God’) en zich bewust zijn van wat deze zouden hebben betekend voor het publiek in de 7e en 6e eeuw v.Chr. (de periode dat het Boek van Jozua zou geschreven zijn).

  Geliked door 1 persoon

 6. Kanaan veroverd door aartsvader Jacob?
  Volgens bijbel was het Jozua die Kanaan veroverde en was het David die Jeruzalem tot hoofdstad maakte.
  Beetje zorgvuldigheid bij ondertiteling van foto is wel noodzakelijk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.