Geweld tegen christelijke nonnen in Bethlehem – De media zwijgen

Iedere Israëlische kleinigheid tegen christenen, om het even reëel of alleen maar gevoeld, is altijd onmiddellijk een thema in de internationale pers. Laten we als voorbeeld een voorval nemen, waarbij anti-christelijke graffiti door een handvol radicale Joodse jongeren in kerken in Jeruzalem werd gespoten.

Hoe verontrustend deze voorvallen ook waren, er werd geen echte schade aangericht. Zowel de autoriteiten als de plaatselijke joodse gemeente gingen onmiddellijk ondersteunend achter de kerken staan.

Desondanks werd Israël daarna in de mainstream media foutief als een plek bekritiseerd die tegenover christenen onvriendelijk en zelfs vijandig is ingesteld. Daarom is het des te interessanter dat een voorval, dat onlangs tegen christelijke nonnen in het nabije Bethlehem plaatsvond, zo goed als genegeerd wordt.

Middle East Concern”, een van de weinige organisaties die bereid is de noodsituatie van de christenen onder de Palestijnse Autoriteit te onthullen, bericht dat delen van het Koptische klooster van de Heilige Maria in Bethlehem onrechtmatig door een inheemse islamitische familie werden overgenomen. De daar levende nonnen stonden routinematig blootgesteld aan lichamelijk misbruik.

De zusters Maria en Esther hebben officiële klachten tegen de familie Mahatna ingediend, maar de rechtbanken van de Palestijnse Autoriteit hebben tot nu toe geen echte maatregelen genomen. Het klooster blijft deels bezet, hoewel de nonnen hun eerste klacht in april 2017 ingediend hebben, toen een vrouwelijk lid van de islamitische familie, Rania Mahatna, zuster Maria aanviel en daarbij ook haar eigendom beschadigde.

Een ander voorval vond plaats op het moment dat de nonnen op weg waren naar het politiebureau om hun eerste klacht van april 2017 in te dienen. Een broer van Rania Mahatna, Rami, stopte samen met een stel vrienden de auto van de nonnen en viel deze met ijzeren staven aan.

Een politieagent, die getuige was van de aanval, veranderde volgens berichten later zijn getuigenis toen hij voor de rechtbank stond. De nonnen en hun advocaat denken dat de familie Mahatna contacten heeft binnen de Palestijnse Autoriteit, die ze gebruikt om juridische stappen in deze zaak te verhinderen.

Het gaat hierbij niet om een incidenteel, op zichzelf staand geval. Maar omdat Israël en de Joden er niet bij betrokken zijn, krijgt de zaak zo goed als geen aandacht. Het schijnt gewoon overeen te komen met het narratief volgens welk alleen Israël achter alle problemen van de lokale christelijke bevolking zou zitten.

door Ryan Jones


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Gewalt gegen christliche Nonnen in Bethlehem – Die Medien schweigen” op Israel Heute van 28 januari 2018.

bron-logo