Abbas tegen voorzitster van linkse Meretz partij: ‘Oslo Akkoorden zijn dood’

Mahmoud Abbas, voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), vertelde Meretz-voorzitster Zehava Galon dat de Oslo-akkoorden dood zijn en dat de PA van Europa zal eisen dat het de rol als bemiddelaar overneemt in het vredesproces tussen Israël en de PA, na de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Plaatje hierboven: Ramallah, 26 augustus 2012. Zehava Gal-On (links), voorzitster van de Israëlische extreemlinkse Meretzpartij en parlementslid in de Knesset, hier op visite bij PA-president Mahmoud Abbas [beeldbron: Issam Rimawi/Flash90].

“De Verenigde Staten kunnen niet bemiddelen tussen Israëli’s en Palestijnen. Er is nog een bemiddelaar nodig – een Europese bemiddelaar naast het Kwartet en de Arabische staten,” vertelde Abbas tegen Galon op vrijdag tijdens een telefoongesprek waarin hij condoleances uitsprak naar aanleiding van de dood van Galon’s vader, volgens Channel 10 News.

Abbas zou Galon ook hebben verteld dat Trump hem een ​​jaar geleden had beloofd dat hij een goede deal zou sluiten om het conflict op te lossen. “In een paar gesprekken beloofde hij een goede deal voor het conflict, en toen kwam deze slechte verrassing, die we niet kunnen accepteren,” zei de PA-voorzitter.

“We zijn klaar voor onderhandelingen en we wilden de gesprekken nooit verlaten, maar helaas biedt niemand ons onderhandelingen, met name de Amerikanen, die ons nu willen straffen,” vervolgde Abbas. “De Oslo-akkoorden zijn dood en ondanks het feit dat Israël zijn verplichtingen niet is nagekomen, hebben we de samenwerking op veiligheidsgebied nog niet gestopt. We wachten af ​​of er diplomatieke onderhandelingen met eerlijke bemiddelaars kunnen plaatsvinden.”

Galon zei naar verluidt de PA-voorzitter dat “het Amerikaanse en Israëlische recht leiden tot een gewelddadige en tragische realiteit die zal leiden tot volledig verlies van vertrouwen tussen Israëli’s en Palestijnen. Desalniettemin is de tweestatenoplossing de enige mogelijke oplossing, maar er is geen moedig Israëlisch leiderschap dat ons [daar naar toe] zal leiden.”

Abbas had eerder verklaard dat hij ‘niet langer’ een vredesplan zou accepteren dat door de Verenigde Staten was voorgesteld na de erkenning door Jeruzalem. Hij is nu van plan de VS en Israël helemaal te omzeilen door EU-ministers van Buitenlandse Zaken te vragen om een ​​Palestijnse staat te erkennen op de gebieden van vóór 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Een gedachte over “Abbas tegen voorzitster van linkse Meretz partij: ‘Oslo Akkoorden zijn dood’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.