Poolse wet die verbiedt ‘Poolse vernietigingskampen’ te zeggen slecht onthaald in Israël

De regering van de Poolse premier Beata Szydlo keurde vorige zomer een voorontwerp van wet goed waardoor het stafbaar wordt om de term ‘Poolse vernietigingskampen’ te gebruiken voor kampen die door de nazi’s werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog om de Joden om te brengen.

Plaatje hierboven: Een deelnemer gedrapeerd in de Israëlische nationale vlag loopt op de spoorlijnen, tijdens de ‘Mars van de levenden’ van het voormalige Duitse nazi-vernietigingskamp Auschwitz I naar Auschwitz II – Birkenau, in Brzezinka, Polen, 05 mei 2016 [beeldbron: DW]

Op vrijdag 26 januari 2018 keurde de Poolse Tweede Kamer het wetsvoorstel goed dat het gebruik door Polen en buitenlanders van de omstreden frase zou verbieden, evenals elke suggestie dat Polen of de Poolse natie enige verantwoordelijkheid voor de Holocaust zou dragen.

De straf voor het gebruik van de uitdrukking “Poolse doodskampen” zou tot drie jaar gevangenisstraf kunnen oplopen. Minister van Justitie Zbigniew Ziobro zei dat de gevangenisstraffen van drie jaar zouden worden toegepast voor diegenen die opzettelijk de goede naam van Polen belasten door termen als ‘Poolse vernietigingskampen’ of ‘Poolse concentratiekampen’ te gebruiken.

“Degenen die onbedoeld dergelijke taal gebruiken, zullen te maken krijgen met lagere straffen, inclusief boetes,” zei de minister. De Poolse president, Andrzej Duda zei hierover: “De nieuwe bepalingen bestraffen deze beledigende termen, die de reputatie van Polen ondermijnen.”

Wit-was operatie
De wet werd in Israël op veel gehoon onthaald en begrepen als een wit-was operatie om de Poolse verantwoordelijkheid weg te wuiven voor haar aandeel en betrokkenheid in de Holocaust.

Net na het einde van de Joodse sabbat in Israël heeft Netanyahu de wet als “absurd” afgedaan. “Ik ben er fel tegen, de geschiedenis kan niet worden veranderd en de Holocaust moet niet worden ontkend”, zei hij, eraan toevoegend dat hij de gezant van Israël in Warschau, Anna Azari, had gevraagd om de Poolse premier te ontmoeten en het kordate standpunt van de Israëlische regering tegen deze wet over te maken.”

Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Centre, kant zich tegen deze nieuwe wetgeving van het Poolse parlement, die de historische waarheden kan doen vervagen met betrekking tot de hulp die de Duitsers ontvingen van de Poolse bevolking tijdens de Holocaust. Yad Vashem heeft een verklaring uitgegeven in reactie op de nieuwe Poolse wet die elke vermelding van de medeplichtigheid van het Poolse volk aan de Holocaust beperkt:

“Het lijdt geen twijfel dat de term ‘Poolse vernietigingskampen’ een historische verkeerde voorstelling van zaken is! De vernietigingskampen werden opgezet in het door de nazi’s bezette Polen om het Joodse volk te vermoorden in het kader van de ‘Eindoplossing’.

Beperkingen opleggen op de uitspraken van wetenschappers en anderen over de directe of indirecte medeplichtigheid van de Polen aan de misdaden gepleegd op hun land tijdens de Holocaust is een ernstige verdraaing [van de historische feiten].

Yad Vashem zal doorgaan met het ondersteunen van onderzoek gericht op het blootleggen van de complexe waarheid met betrekking tot de houding van de Poolse bevolking tegenover de Joden tijdens de Holocaust.”

Een gedachte over “Poolse wet die verbiedt ‘Poolse vernietigingskampen’ te zeggen slecht onthaald in Israël

 1. “We hadden het niet zonder jullie kunnen doen”.

  Zonder de Poolse steun, plaats & arbeiders hadden de Nazi doodsfabrieken niet gebouwd kunnen worden en zo efficient kunnen draaien.

  Geschiedvervalsing is het euvel van deze tijd.

  Iedereen probeert zijn eigen vuile was te verbergen en/of leugens te verspreiden als feiten.

  Gaat niet lukken! De waarheid heeft die nare gewoonte om uiteindelijk altijd boven water te komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.