Kaakbeen fossiel gevonden in Israëlische grot wijzigt klok van de moderne menselijke evolutie

Een kaakbeen dat in een grot in het gebied van de berg Karmel in Israël is gevonden, heeft de klok op de menselijke evolutie teruggedraaid. Het fossiel, de vroegst bekende vondst van een Homo Sapiens buiten Afrika, werd in 2002 ontdekt tijdens een opgraving in de prehistorische Misliya Grot (zie ook Mislya Cave Project). Het fossiel is hiermee het oudste bekende fossiel van de Homo Sapiens buiten Afrika.

Plaatje hierboven: Locatie van vroegmoderne menselijke fossielen in Afrika en het Midden-Oosten [beeldbron: Rolf Quam, Binghamton University, USA/NASA image]

Na 15 jaar intensief onderzoek door een internationaal team van multidisciplinaire wetenschappers, werden de unieke overblijfselen van een volwassen bovenkaak, compleet met meerdere tanden, gedateerd tot 170.000 – 200.000 jaar geleden.

“Dit heeft het hele concept van de moderne menselijke evolutie veranderd”, zei prof. Israel Hershkovitz van het departement Anatomie en Antropologie aan de Sackler Faculteit Geneeskunde van Tel Aviv University. Het onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science.

Op basis van fossielen die in Ethiopië zijn gevonden, geloofden wetenschappers de afgelopen 50 jaar dat moderne mensen in Afrika, de “wieg van de mensheid”, ongeveer 160.000 – 200.000 jaar geleden verschenen. Het vroegste record van migratie buiten Afrika dateerde van ongeveer 90.000 tot 120.000 jaar geleden, door fossielen die bijna 90 jaar geleden werden ontdekt bij opgravingen in de Israëlische grotten van Skhul en Qafzeh.

Met dit kaakbeen uit de grot van Misliya wordt de geschiedenis van de menselijke evolutie echter herschreven. “Het hele verhaal van de evolutie van Homo Sapiens moet met minstens 100.000 tot 200.000 jaar worden teruggedrongen”, zegt Hershkovitz, het hoofd van het Dan David Center for Human Evolution and Biohistory Research aan het Steinhardt Museum of Natural History van TAU.

Het Misliya-fossiel herstelt niet alleen de datum voor de Homo Sapien’s evolutie en migratie, maar stimuleert ook de verbluffende implicatie dat de moderne mensheid niet onafhankelijk evolueerde, maar veeleer naast – en vermengd met – veel andere homininegroepen, zoals de Neanderthalers, zei hij.

De datering van een modern menselijk fossiel tot 200.000 jaar geleden “impliceert dat de biologische geschiedenis van onze soort tot een half miljoen jaar geleden teruggedrongen moet worden,” vertelde Hershkovitz donderdag aan The Times of Israel. “Het impliceert dat onze soort niet geïsoleerd evolueerde … De soort was betrokken bij een zeer lange interactie met andere groepen.”

“Onze soort,” zei Hershkovitz, “is een genetische mengelmoes van verschillende mensachtigen.” Archeologische bevindingen uit de grot ondersteunen deze “mengelmoes” -theorie door een zelfs eerdere sedimentaire gelaagde context voor moderne menselijke nederzettingen te bieden – met ongeveer 50.000 jaar. Daarom zou de moderne menselijke nederzetting in Israël aantoonbaar gedateerd kunnen worden tot zelfs 250.000 jaar geleden.

Naast de genetische analyse van het bot, bevestigden archeologische vondsten dat Homo sapiens “veel langer samenleefde met andere soorten mensen dan gedacht”, zei Prof. Mina Weinstein-Evron. Fossiele gegevens hebben aangegeven dat Homo sapiens een zeer diverse groep is. Thans, zei ze, is het veel waarschijnlijker dat de soort bestaat uit een mix van homininegroepen.

Het team, zei Hershkovitz, had aanvankelijk geen idee over hoe oud het kaakbeen zou blijken te zijn. “Het eerste dat onze aandacht trok was dat de laag die we aan het opgraven waren uit de vroeg-midden paleolithische periode, die in Israël dateert van 250.000 tot 140.000 geleden. We waren er dus vrij zeker van dat het exemplaar ouder was dan 120.000,” en is hiermee het oudste bekende fossiel van de Homo Sapiens buiten Afrika tot die tijd.

“’We hebben bewijs voor dit alles gevonden in de grot … En vanaf de berg Karmel koloniseerden deze moderne mensen met hun industrie blijkbaar langzaam en langzaam, de hele oude wereld,” zei Weinstein-Evron. Met betrekking tot wie deze vroegmoderne mensen waren en waartoe ze in staat waren, is het volgens Hershkovitz onmogelijk om puur op basis van dit bovenkaakbot te weten. “Maar te oordelen naar de verfijning van hun werktuigen, die werden gevormd met behulp van een zeer unieke techniek, getuigt dit van hun intellectuele capaciteiten. Ik geloof persoonlijk dat ze toen net zo slim waren als wij vandaag zijn, maar dat is slechts een gok,” zei Hershkovitz.

Brabosh: ik ben benieuwd hoe lang het zal duren vooraleer PA-president Mahmoud deze vondst van het kaakbeen fossiel van die Homo Sapiens gaat opeisen als zijnde het ultieme bewijs voor de eerste Palestijnse aanwezigheid en de eerste moslim van Arabistan in zijn ‘Palestina’. 😉 

door Amanda Borschel-Dan

De prehistorische Misliya Grot in de berg Karmel, Israël


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel “Jawbone fossil found in Israeli cave resets clock for modern human evolution” van Amanda Borschel-Dan van 25 januari 2018 op de site van The Times of Israel

9 gedachtes over “Kaakbeen fossiel gevonden in Israëlische grot wijzigt klok van de moderne menselijke evolutie

 1. Over de evolutietheorie heb ik onlangs een interessant artikel geschreven onder de hoofding “Arabisch-Israëlisch conflict lost zichzelf op natuurlijke wijze op binnen 100 jaar”

  Over de ‘Big Bang’, over de ‘Vijf grote extincties’, de klimaatopwarming, over “Wij, de Homo Sapiens Sapiens” enz.

  Veel leesgenot want het is een stevige boterham geworden!

  https://brabosh.com/2017/10/13/pqpct-emb-2/

  Like

 2. Niet “geloof” -waardig A.G.?

  Geef mij maar de wetenschappelijke benadering, niks leuker en interesanter dan dat. Leve het vrij onderzoek! Wat gisteren werd gevonden en geïnterpreteerd kan vandaag opnieuw anders luiden als gevolg van nieuwe ontdekkingen.

  Overigens verbaas ik mij dat er uberhaupt nog menselijke resten worden aangetroffen in de bodem. Zo had ik ooit eens mijn overleden hond in de tuin begraven. Vier of vijf jaar later moest ik op diezelfde plek opnieuw het hele stuk omploegen en vond ik helemaal niks terug van die hond. Geen snipper.

  Like

 3. je reinste onzin wat u hier schrijft.
  fossielen en uitgekristalliseerde halfedelstenen of versteende boomstammen zijn ouder dan u wilt aangeven.

  Like

 4. Wanneer je de evolutitheorie als wetenschap ziet, begrijp ik wel je punt. Voor mij is de evolutietheorie een religie waar je een heel groot geloof voor moet hebben.
  De laatste jaren wordt gelukkig steeds duidelijker, door de wetenschap, dat de evolutietheorie niet te handhaven is als verklaring van het ontstaan der soorten.

  Like

 5. Een beetje heleboel voorbarig om dergelijke beweringen te doen.
  Nl. De enige methode die enigszins betrouwbaar is, is de C14-methode.
  Die gaat niet verder dan een kleine 10.000 jaar. Kan ook meer zijn.
  Maar zeker niet verder dan 40.000 jaar terug.
  Voorbeeld: Een vulkaan in de USA plofte. De gehele zuidwand klapte open.
  Beneden ontstond een meer; met daarin in grote getale de boomstammen die
  werden meegenomen.
  Na een 2 paar decennia stonden de bomen(onder water) al te verstenen.
  ?? duurt verstening 100.000den jaren? NEEN dus!
  Wanneer fossielen zo oud zijn als wordt beweerd; zouden zij niet eens meer vindbaar/zichtbaar zijn. Over gegaan tot stof.
  Goede week.

  Like

 6. Dat zie je verkeerd A.G Het is niet in allerlei bochten wringen. Wetenschap is steeds verder gaan met onderzoeken. De nieuwste conclusies worden straks weer vervangen door nieuwere. De wetenschap blijft niet stil staan zo als in de starre religieen.

  Like

 7. Het kan wel eens waarheid gaan worden dat de eerste hoogontwikkelde bewoners in Afrika wel meer dan 250.000 jaar geleden, richting 500.000 jaar, moeten gaan. Gezien de vele grote circel constructies die er zijn gevonden voor gouddelving en die tot nu toe onverklaarbaar zijn.

  Like

 8. Grappig om te zien hoe de evolutietheorie zich in allerlei bochten moet wringen om nog enigzins geloofwaardig over te komen…….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.